MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 1:31 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

kocur pisze:
No i protestowano od wielu lat.

Widać bez efektu :( lub inaczej to ujmująć mało skutecznie ;)

kocur pisze:
O to to to właśnie... dobry tok rozumowania... [ok]

Cytat ze znanego filmu brzmi: "Ja płacę za swoje mieszkanie"

kocur pisze:
Zamiast przepisywać, zrobię Ctr+C:

No jak widać smutna mina konsultanta nie wywarła wrażenia na osobach decydujących o tej inwestycji, może trzeba było wtedy już być bardziej stanowczym w działaniu.

kocur pisze:
Z naukowcami różnej maści konsultowano się od dawna i z wyjątkiem dwóch czy trzech wycinkowych opracowań zdanie przyrodników jest jednogłośne: obszar jest wyjątkowo cenny, nie można prowadzić drogi tamtędy.

No kolejny przykład na mówienie, czyny a nie mowa!!!! Pytanie się nie zmienia: dlaczego teraz jest tak głośno? dlaczego dopiero teraz? ;) Czy naprawdę trzeba było wydać miliony złotych, żeby teraz blokować inwestycję. Jak ja czegoś nie zrobię na czas to mogę sobie tylko pluc w brodę i nie mogę nikogo obwiniać, moja strata. Trzeba było blokować ustalenia przebiegu, plany, projekty, podziły, wykupy gruntów, pozwolenia, a nie teraz blokować koparki. Z conajmniej 10 kroków poprzedzających inwestycję blokuje się 11 - wykonawstwo które ma najmniej w tym wszystkim do powiedzenia. ;) Nonsens jak dla mnie i pewnie się nie dogadamy w tej sprawie, ale swoje zdanie napisałem.

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Chyba nigdy nie byles w Augustowie? Prawda?
Turyscie siedza na kempingach, nad jeziorami, na plazach...

W samym miescie, poza kosciolem i Albatrosem, nic ciekawego nie ma ;)

nie no bez przesady, mamy też nowe futurystyczne (nie wiem do czego on ma pasować) centrum informacji oraz wyremontowane bulwary nad rzeką oraz wzdłuż jeziora. Na dzień dzisiejszy można w elegancki sposób po chodniczku w świetle latarni przejść pieszo od trasy na Suwałki do mostu na trasie do Lipska a jest to spory kawałek :D
Mamy też wyciąga narciarski, o którym już na pewno większość słyszała a w tym roku mają otworzyć molo na jeziorze, które jest w trakcie budowy. Więc jeśli ktoś planuje już teraz wyjazdy wakacyjne i nie przeszkadzają mu TIRy to zapraszam do Augustowa. Pozdro

Ex: W123 80' 240D; W123 83' 200D; W123 84' 240D; W123 81' 200D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

georem pisze:
Trzeba było blokować ustalenia przebiegu, plany, projekty, podziły, wykupy gruntów, pozwolenia, a nie teraz blokować koparki. Z conajmniej 10 kroków poprzedzających inwestycję blokuje się 11 - wykonawstwo które ma najmniej w tym wszystkim do powiedzenia

Jak blokować plany i ustalenia? Podpalić urząd? Porwać ministra? Organizacje ekologiczne włączały się w proces przygotowania inwestycji w taki sposób, jaki przewidywało i przewiduje prawo. Było mnóstwo odwołań, protestów, listów otwartych i zamkniętych, zapętleń, kruczków prawnych, próśb o sprawdzenie, zweryfikowanie i skierownie jeszcze raz tu czy tam... Do tego jeszcze były demonstracje - tak, były! i w Warszawie, i w Augustowie, i niedawny Pociąg dla Rospudy, i była nawet zorganizowana akcja ogólnoświatowa - bodajże pod ambasadami Polski w kilkudziesięciu krajach były skoordynowane pikiety mniej więcej rok temu i pokazywali to w TV! A walec się toczy!
Teraz dopiero ruszają jakieś roboty i jest to okazja do kolejnej demonstracji, a niektóre organizacje mają wprawę w medialnych działaniach na granicy prawa, na pewno użyją tego środka i ja się temu nie dziwię.
W ochronie środowiska w unijnym prawie jest doktryna, która mówi, że środki już przeznaczone na przygotowanie inwestycji nie są przesłanką "za". Jeszcze można zawócić, bo niedługo będzie za późno dla doliny Rospudy.
Kwestia jest tylko taka, że ta droga nie musi iść tamtędy! I obwinianie ekologów o opóźnianie jest po prostu cyniczne.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

kocur pisze:
Jak blokować plany i ustalenia? Podpalić urząd? Porwać ministra?

Dlaczego nie, a jaka jest różnica pomiędzy tym co napisałeś, a przywiązywaniem się do drzew czy koparek, które nic kompletnie nie zawiniły tej sytuacji.

kocur pisze:
I obwinianie ekologów o opóźnianie jest po prostu cyniczne.

Nie obwiniam ekologów o opóźnianie tylko o małą skuteczność przed faktem. Efekt tego jest taki, że wszyscy (od polityków po ekologów) marnują nasze pieniądze.

EX W201E20'86; W124E26'90; W116E28'79; C123E28'81; C126E56'90; C126E56'87; R107E28'78; W126E42'90; R107E50'84; R107E50'88;R129E50'98

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

georem pisze:
Nie obwiniam ekologów o opóźnianie tylko o małą skuteczność przed faktem.

Przytoczę światłą myśl: Gra się tak jak przeciwnik pozwala... :P
georem pisze:
Efekt tego jest taki, że wszyscy (od polityków po ekologów) marnują nasze pieniądze.

W sumie racja, można tak na to spojrzeć. Tylko czasem lepiej zmarnować nawet sporo pieniędzy, niż cenny obiekt przyrodniczy, którego się już potem nie przywróci do poprzedniego stanu, choćby wydać na to jeszcze 10 razy więcej. To już kwestia światopoglądowa, choć bywa przeliczalna na pieniądze (turystyka). A tu jest alternatywa...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

KajTan pisze:
Chyba nigdy nie byles w Augustowie? Prawda?
Turysci siedza na kempingach, nad jeziorami, na plazach...

Nie byłem, ale nie ma to nic do rzeczy. <br>Dodano po 5 minutach.:<br> Ja tam jestem za ochroną przyrody, ale z głową ;)

Ma ktoś może zdjęcia z doliny Rospudy?

Swoją drogą niech budują te estakady. W przyszłym roku i tak turyści całe te bagna na butach wyniosą- taaaaka reklama...

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

taaaaa..... wyciąć lasy zasypać jeziora wyrównac góry i nabudowac pięknych prostych autostrad do nikąd :( mieszkam na śląsku i wiem jedno to co zniszczył przemysł i cywilizacja juz sie nigdy nie odrodzi! ludzie szanujcie nature. W imię czego chca niszczyc kolejni decydenci coś czego sie juz nie da odbudować? w imię wygody? łatwizny?gdyby nie tow. gierek i jego pas ochronny wokół śląska to teraz miałbym 1,5 ręki i 3 oczu :( budujmy betonowe muzea ze zdjęciami czegoś co trafił szlag z powodu kasy i głupoty władzy howgh!

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Bez przesady z tym zasypywaniem jezior, ale nie można przeginać w drugą stronę. Gdyby nie ten śląsk i wiele innych zagłębi to byśmy teraz słomianymi samochodami jeździli o napędzie nożnym.
Gdyby człowiekowi pierwotnemu szkoda było wyciąć drzewo na dom to z jaskiń byśmy nie wyszli. Oczywiście gdyby po pewnym czasie nie zaczął sadzić drzew to lasy nasze dzieci oglądałyby tylko na starych pocztówkach...
Z tego wniosek że wszystko należy czynić z umiarem i nie popadać w skrajności.

PS. Założę się że gdyby pozostawić Śląsk samemu sobie na powiedzmy 100 lat - niewiele śladów by pozostało po działalności człowieka ;)

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

witam
jestem nowy, zatrudniłbym tych ekologów niech przenoszą samochody ręcznie z prędkością 50 km/h będzie mniej spalin i hałasu . A tak poważnie to widziałem tę mapkę z tą obwodnicą i wariantem alternatywnym. Ten wariant jest bez sensu idzie przez same woski co to za obwodnica. Dzięki pseudo ekologom nie mamy elektrowni atomowej , dobrze że udało się z zalewem czorsztyńskim i górą Św. Anny na A-4 pozdrawiam

nowy

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki, marcinMB123200D, za popartą argumentami wypowiedź...
Którą mapkę widziałeś i o którym wariancie mówisz? Bo chyba nie o tym samym, który mi wydaje się najlepszy.
marcinMB123200D pisze:
niech przenoszą samochody ręcznie z prędkością 50 km/h

Rozumiem, że sam tak robisz... [zlosnik] Człowieku, nie siej demagogii, naprawdę tzw. ekolodzy (może z wyjątkiem jakichś naprawdę skrajnych i liczebnie marginalnych organizacji) nikogo nie namawiają na powrót do jaskini. Optują tylko za większym uwzględnianiem spraw środowiska w planowaniu działań człowieka. A jeśli wydaje ci się, że środowisko jest przeceniane i że ekologia tylko blokuje rozwój gospodarczy (budowę dróg i inne takie), to poczekaj, aż w twoim sąsiedztwie ktoś spróbuje zbudować jakiegoś smroda, drogę ekspresową itp. Zmienisz zdanie w trzy minuty.
marcinMB123200D pisze:
nie mamy elektrowni atomowej

Szkoda. Ja uważam że to byłoby dobre rozwiązanie i że będzie musiało dojść do budowy atomówki.
marcinMB123200D pisze:
dobrze że udało się z zalewem czorsztyńskim i górą Św. Anny na A-4

Owszem, zapora czorsztyńska pokazała swoją skuteczność w zakresie ochrony przed powodzią. Nie wiem, jak się to ma do strat środowiskowych, nie zajmowała mnie ta sprawa, chyba wtedy za mały byłem, żeby to zrozumieć. :)
Góra Św. Anny? Tam też był inny wariant. Trudno, zbudowali jak zbudowali. Moim zdaniem wartość przyrodnicza tamtego terenu jest o rząd wielkości mniejsza niż doliny Rospudy. Pod Augustowem naprawdę jest o co walczyć.
Zresztą pytam cię, jakie twoje osobiste korzyści wynikły z tego, że A4 idzie przez G. św. Anny tak jak idzie? Zauważyłbyś gdyby było inaczej? Krzywo by sie jechało?
marcinMB123200D pisze:
Dzięki pseudo ekologom

Są i tacy. (Tak samo zresztą jak pseudoministrowie i pseudoeksperci.)
Pozdrawiam,
Przemuś

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kocur pisze:
Zresztą pytam cię, jakie twoje osobiste korzyści wynikły z tego, że A4 idzie przez G. św. Anny tak jak idzie? Zauważyłbyś gdyby było inaczej? Krzywo by sie jechało?

Być może po prostu do tej pory wogóle by się nie jechało A4... i o to właśnie chodzi w całym tym rabanie...

Dzisiaj oglągałem rano program o dolinie Rospudy. Mówiono w nim o zagrożonych gatunkach, pokazano piękno tego miejsca. Muszę przyznać że trochę mnie to poruszyło, jednak nie zmieniam swojego stanowiska.
W tej sprawie jest jakieś głębsze dno.

Cała sprawa byłaby dużo łatwiejsza do rozwiązania gdyby nie zbiurokratyzowane procedury przy lokalizacji takiej inwestycji. Zabawa papierkami trwa kilkukrotnie dłużej niż sama budowa!!! -to jest chore.

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

Mapka którą oglądałem to ta do której podał adres Pan Kocur "http://www.siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/Wariant_alternatywny.pdf" Ten narysowany kolorem granatowym wydaje się najlepszy . Sądzę że drogowcy poszli po najmniejszej linii oporu ponieważ pozostałe warianty biegną przez tereny rolnicze i pewnie byłby kłopot z wykupieniem tych działek "przecie to łojcowizna" co wydłużyłoby całą inwestycje . Atak dolina Rospudy jest "Państwowa" i nie trzeba nic wywłaszczać.
I nie mówimy tu o"jakimś smrodzie" tylko o drodze i czy ona biegnie 10km
w te czy wewte ilość spalin się nie zmieni . A organizacje mhhh... ekologiczne chyba zmiękną po dobrowolnej wpłacie na Ich konto.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeszcze garść linków dla chętnych:
http://www.rospuda.org.pl/
http://www.augustow-online.pl/
http://www.bagna.pl/

marcinMB123200D pisze:
I nie mówimy tu o"jakimś smrodzie" tylko o drodze i czy ona biegnie 10km
w te czy wewte ilość spalin się nie zmieni

Ale może biec przez obszar mniej lub bardziej przyrodniczo cenny i wrażliwy.
marcinMB123200D pisze:
A organizacje mhhh... ekologiczne chyba zmiękną po dobrowolnej wpłacie na Ich konto

Są i takie. Bardzo się zdążyły ideom ochrony przyrody "przysłużyć" i niech je szlag ciężki trafi. Ale to wyjątki, a nie reguła. Numery kont tych które protestują, nie są trzymane w tajemnicy, a jakoś te organizacje nadal w tej sprawie protestują i to od wielu lat. Dziwne, co? Jakoś do twojej spiskowej teorii nie pasuje.
marcinMB123200D pisze:
narysowany kolorem granatowym wydaje się najlepszy

Ale są przeciwko niemu bardzo poważne argumenty przyrodnicze (patrz 1 strona wątku...), wobec których dwa czy trzy kilometry trasy więcej nie mają znaczenia.
Pozdrawiam,
Przemuś

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Skoro nie da sie przeniesc obwodnicy to przeniesmy torfowisko ;-)
I jeszcze ktos dostanie kase za pomysl racjonalizatorski...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ufff... Uwaga, jeśli ktoś czytuje Rzeczpospolitą i znajdzie tam dziś opinię p. Tadeusza Burgera, doradcy ministra środowiska, to po pierwsze lepiej jej nie czytać, a jak już się niechcący przeczytało, to najlepiej zapomnieć lub potraktować jak modelowy przykład demagogicznej propagandy. Na razie nie będę się merytorycznie ustosunkowywał, chyba muszę się napić... :evil: :evil: :evil:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00