witam wszystkich
11 listopada nabyłem swój pierwszy własny samochód - oczywiście MB
w123 240D, śilnik zmieniony na 3.0, skrzynia 5 biegowa
jako że kupując to auto byłem praktycznie zielony jeśli chodzi o MB, to dopiero teraz staram sie zbadać dokładnie pochodzenie auta
jego VIN: WDB 1231231A007881
wydaje mi się że kiedyś jeździł jako taxi (uchwyt na walizkę za fotelem kierowcy)
auto jest w Polsce od 1993 roku, (oczywiście składak, mam papiery z Niemiec potwierdzające zakup nadwozia, skrzyni i silnika), posiada HAK...
i z tym hakiem jest właśnie mały problem...
w starym dowodzie rej w adnotacjach była informacja o haku, czyli był legalny...
niestety przy rejestracji babka w wydziale komunikacji stwierdziła że w dowodzie brakuje kilku pozycji (między innymi masy pojazdu i masy zestawu) i skierowała mnie na dodatkowe badania do diagnosty...
jak kazali, tak zrobiłem: udałem się do diagnosty, on patrzy na tabliczke znamionową, a tam przy masie zestawu mam ----------, on na to że ten egzemplarz nie może mieć haka i niestety powinienem go zdemontować :!:
hak nadal mam, w nowym dowodzie niestety już nie jest wbity i zastanawiam się co dalej z tym zrobić
zachowałem sobie ksero tymczasowego dowodu, w którym mam jeszcze hak wbity, tak na wszelki wypadek...
może ktoś z Was zna prawo drogowe i mógłby podpowiedzieć jakie mam opcjie z tym hakiem :?:
no i oczywiście jak każdy nowy, prosiłbym też o odkodowanie VIN-u, szukałem na tej rosyjskiej stronie, ale go nie ma...