MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 9:35 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Boulik pisze:
Moim skromnym zdaniem to bardzo dobry pomysł i z tego co się oriętuję, to nie jest nasz polski wymysł, tylko jest to już gdzieś praktykowane. (czy aby nie USA? )

Było praktykowane w... Polsce. Sam się tak uczyłem. Było to ...dziesiąt lat temu, za czasów PRL-u, gdy większości z Was nawet w planie pięcioletnim jeszcze nie było :) A po otrzymaniu prawa jazdy mogłem od razu jeździć bez nadzoru.
Pozdrawia, Leopold

Ostatnio zmieniony czw lut 08, 2007 10:08 am przez leopold, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

(me: how) pisze:
Na początku lat 90-tych byłem na jakiejś wymianie z pionierami w Rydze i pamiętam jak im zazdrościłem dwóch rzeczy: motorynki Stella kosztowały równowartość 100 USD i były w sklepach dostępne bez ograniczeń oraz tego, że oni mając 16 lat mogli już jeździć w towarzystwie dorosłych.

Jeśli statystyki mówią, ze ludzie giną przez pijanych i młodych, to tych pierwszych trzeba wsadzać do pudła, a drugich mieć pod kontrolą.

Mądre słowa tylko kto wymysli sposób na tych młodych gniewnych co mają zbyt wiele brawury??? ilu ludzi musi zginac a ich rodziny usłyszeć standardowy i głupi tekst typu "nie chciałem " czy "nie wiedziałem " albo przecież nic złego nie zrobiłem .....................
Kiedyś czytałem jakiś raport o tym jak młodzi sprawcy wykroczeń się tłumaczą to straszne totalny brak wyobraxni ,doświadczenia i wiedzy .
To naturalnie jedna strona medalu ale bardzo okrótna .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

nie możemy wszystkich mierzyć tą samą miarką, że młody to odrazu brawura, popisy i tp.
w moim otoczeniu nikt nie miał wypadku (łącznie ze mną [zlosnik] ) i niech tak zostanie.
są ludzie i ludzie, i nie jest powiedziane, że osoba mająca prawko 10lat jest najmądrzejsza i wszystko wie i umie najlepiej jeździć. znam kilka przypadków, chłopaki mają po 30 pare lat, prawko z ponad 10 letnim starzem, rodziny pozakładane i tp, a jeżdżą jak napaleńcy i wariaci...
takie jest życie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Irlandia - zadjesz egazmin teoretyczny, naklejasz L na szybe i jezdzisz (nie mozna tylko wjezdzac na autostrady). W czasie zdaje sie 2 lat powinno zdac sie egzamin praktyczny zeby dostac normalne prawo jazdy (kolejki do egazminow powoduja ze ludzie jezdza po 5 i wiecej lat na tym prowizorycznym prawie jazdy).
Szwajcaria - zadjesz egazmin teoretyczny, i mozesz jezdzic z osoba ktora ma prawo jazdy od 5 lat. W ciagu 2 lat masz zdac egzamin praktyczny.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzisaj w Trójce był na ten temat debata. Ma to oczywiście swoje plusy i minusy. W tym projekcie jest podobno jeszcze taki zapis ze młody kierowca będzie musiał isc na badania psychologiczne i jeszcze po zdaniu prawa jazdy bedzie musiał coś tam zaliczyć jakąś jazde w ekstremalnych warunakch (nauczyc sie jak samochód zachowuje sie na sliskiej nawieżchni)

Tytuł:
swój chłop

BECKER pisze:
nie możemy wszystkich mierzyć tą samą miarką, że młody to odrazu brawura, popisy i tp.
w moim otoczeniu nikt nie miał wypadku (łącznie ze mną [zlosnik] ) i niech tak zostanie.
.

nie chodzi chyba o brawure itp ale po prostu o brak wprawy koordynacji bo ile mozna nabrac wprawy po kursie prawa jazdy ??? mlody kierowca mysli nad zeczami ktore ty robisz odruchowo i chodzi chyba zeby mial czas nabrac tych odruchow

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

janus pisze:
po zdaniu prawa jazdy bedzie musiał coś tam zaliczyć jakąś jazde w ekstremalnych warunakch

To jest dobre posuniecie ze strony wladz. Sam na sobie doswiadczylem ile daja treningi na zamknietych placykach czy parkingach. Do tego jakies testy psychologiczne, i ostre kary za wykroczenia w pierweszym roku posiadania prawka.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

badu pisze:
ostre kary za wykroczenia w pierweszym roku posiadania prawka.

Z tego co w radiu uslyszalem przez pierwsze 7 miesiecy po miescie nie bedzie mozna jezdzic szybciej jak 50km/h na godzine a poza obszarem zabudowanym 80 km/h

Żeluś nie napalaj sie za bardzo na to prawko. Zmiana w przepisach (ze robisz prawko w wieku lat 16 i jezdzisz przez dwa lata z kims doroslym) mialo byc wporwadzone juz kilka lat temu i... wprowadzili...ze od 16 roku zycia mozna robic TYLKO A1 (nie pamietam szczegolow, ale motocykle do chyba 100 cm i bodajze 8kw mocy - WSK sie nie lapala, enduraki o pojemnosci 80cm z trudem), z tym ze jakbyc chcial jezdzic na powaznych motocyklach to musisz robic "normalne" A - wiec bez sensu, bo podwojny wydatek. Od 16 roku zycia mozesz robic jeszcze B1, czyli prawo jazdy na pojazdy INWALIDZKIE, czyli takie co waza 600kg...Maluch 650kg, Fiat 600, trabant, czy inne tego typu wydumki tez byly za ciezkie. Musialbys kupic specjalnie pod inwalidow robiony samochodzik o motocyklowym silniczku - we wloszech ejzdzi tego na potege...

Wiec nie pozostaje nic innego jak czekac do tej osiemnastki (na kurs mozna isc trzy miesiace przed (chodzi o to zebys w chwili egzaminu byl pelnoletni)...

Pozdrawiam
Spychal - 17,5 lat

Tytuł:
wiarus junior

jeszcze 3 lata temu prawko można było mieć od 17 roku życia - zmienili na 18 ....
teraz znowu chcą obniżyć wiek do 16 ... Niech się na coś w końcu zdecydują [szalone]
A tak swoją drogą to różnica między 16 a 18 rokiem życia jest bardzo duża - mając 16 lat to naprawdę się zupełnie inaczej myśli. Bączki na szkolnym parkingu itp ...
Według mnie to prawko powinno być nadal od 18tki. A jedynie w szczególnych przypadkach można by robić wcześniej - no bo dla niektórych prawko jest niezbędne

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja wole poczekać dwa lata (w moim wypadku) i zrobic normalne prawko, rodzice i tak auta nie mają więc na nic by mi się taki papierek nie zdał.

Za rok, może dwa...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Spychal pisze:

Żeluś nie napalaj sie za bardzo na to prawko.

Nie napalam się.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wedlug mnie to nie o to w tym wszystkim chodzi. fakt ze "mlody" bedzie pod stala opieka "prawdziwego"kierowcy przez pierwsze dwa lata to jest okej. na pewno nie zaszkodzi a moze pomoc. jednak wyskakiwanie z takimi propozycjami uwazam za leczenie choroby połsrodkami bo kwestii wypadkow z udzialem swiezo upieczonych pojazdow powinno sie szukac gdzie indziej. sam system nauczania kierowcow jest do bani, podobnie jak bzdurny egzamin, ktorego i tak 90% nie zalicza bo egzaminator mial swoje "widzimisie". za to wedlug mnie na wielka pochwale by zasluzyl rzad jakby wprowadzil egzaminy na roznych samochodach ( mialo to kiedys wejsc juz w zycie ) tj. na przyklad na kategorie B powinno sie zdawac na powiedzmy toyocie yaris i na vw transporterze ktory tez jest autem do tej kategorii zaliczanym,- bylby wielki plus, bo nie kazdy zycie kierowcy zaczyna od takiego malego auta na jakim sie zdaje, ja pierwsze kroki stawialem wlasnie vw t3 - i jak sie jezdzilo domyslcie sie sami.

jeszcze raz powtarzam nie mlodzi kierowcy sa zli a system ktory ich nauczyl, badz nie jazdy samochodem. pomijam w tym wypadku jazde po pijaku czy gnanie 200km/h po miescie bo to juz jest kwestia wychowania i rozumu a nie umiejetnosci.

dla mnie do tego wszystkiego jeszcze brakuje Giertycha ktory by nakazal tym "mlodym" jezdzic w specjalnych mundurkach.

a tak na koniec, zapytam z ciekawosci czy taki opiekun mlodego kierowcy musi byc trzezwy??? czy moze dwoch nietrzezwych zastepuje jednego trzezwego??? jest kolejna mozliwosc w takim razie na podroz na impreze samochodem, bez wytykania z druga polowa sobie na wzajem: " dzisiaj ja pije a ty prowadzisz", tylko zatrudnienie jakiegos znajomego 17-letniego kierowcy ktory w zyciu sie jeszcze nie najezdzil i przyjedzie na drugi koniec miasta "nocnym" aby wrocic autem z powrotem przy okazji odwozac cie do domu...

Obecnie: W124 200E '89

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00