MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 8:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam Szanownych

Czy ktoś ze zgromadzonych mędrkował już nad podłączeniem Samsunga SGH-Z370 via USB do kompa pracującego pod systemem niewindzianym? Chodzi o to, czy są szanse na dostęp do pamięci jak do pendrive'a? Czy muszę korzystać z załączonego na CD oprogramowania?

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam!
Ja nie pomoge z tym nie-windowsowskim sposobem.
Mam fon pod windowsa, ale mialem problemy z instalacja...
Komputer nie widzi go jako dysk wymienny (jak np. K750i), tylko poprzez oprogramowanie plytki wgrywam cos...
Moze bedzie chodzil jako pen-drive, ale, ze tak powiem, nie jest to tak zrobione jak w SE, (no i narazie nie zaglebialem sie)...
Ale jak cos trzeba to tu sie pobawie - moze sie sam czegos dowiem.
Pozdrawiam!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jakby miał Ci się zamontować jako dysk wymienny, tak jak jest z różnego rodzaju "gwizdkami" (pendrivami) czy SE k750i to już by Ci się zamontował, do tego nie są potrzebne instalacje z CD.

Dla potomności napiszę jakie jest rozwiązanie, chociaż nie będę ukrywał, że sam sobie jestem winny, że się tak "szybko" zorientowałem.

Otóż w komplecie z telefonem jest microSD adapter - taka przejściówka do wsadzenia karty microSD do czytnika kart. Taki czytnim obecnie ma większość laptopów, a do PC'ta można sobie kupić podłączany pod USB za 49pln (ja za tyle kupiłem).

Jeśli chodzi o popularny system operacyjny, to jak zwykle - wtykamy w usb i pojawia się dysk wymienny. Nie ma co się rozwodzić nad tematem.

W FreeBSD należy załadować odpowiednie moduły, jak się jeszcze ich nie ma załadowanych, albo wkompilowanych w kernel. Mam tu na myśli: usb.ko ohci.ko, uhci.ko, ehci.ko, ugen.ko, umass.ko, da.ko i atapicam.ko. Podłączyć czytnik z zamontowaną kartą, w systemie się wykryje urządzenie /dev/da0s1 (lub podobne). Na koniec wystarczy je zamontować poleceniem: $ mount -t msdos /dev/da0s1 /mnt i pozamiatane, można korzystać.

BTW: Całkiem wyczesany jest ten telefon, tylko z baterią słabizna... codziennie ładowara... a nie słucham w cale mp3 namiętnie, w Spielberga też się nie bawię. :)

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli ma możliwość "podszywania" się pod pendriva to kubuntu Ci bez problemu wykryje.

Ex W123 200D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

harrier pisze:

BTW: Całkiem wyczesany jest ten telefon, tylko z baterią słabizna... codziennie ładowara... a nie słucham w cale mp3 namiętnie, w Spielberga też się nie bawię. :)

Mialem go wczoraj w łapkach, ale spanikowałem na korzyść 6280. Niesamowity jest ten trzeci wymiar. Czy da się w nim zmienić fonty? Kurde, przeraża mnie menu inne niż fińskie. Mercedes to diesel, a telefon to NOKIA [hehe]. Pierwsze co zrobię to sprzedam to pudełeczko pełne gadżetów i kupię odnowioną 6310i.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
Jeśli ma możliwość "podszywania" się pod pendriva to kubuntu Ci bez problemu wykryje.

Już mi wykryło FreeBSD. U mnie 'podszywa' się pod SCSI. :) Nie używam kubuntu. ;p

(me: how) pisze:
Czy da się w nim zmienić fonty?

Pytasz mnie o to czy wiem jak zmienić fonty w sgh-z370 czy w 6280? Nigdy nie miałem 6280 w łapie.

Ja się zorientowałem, że telefon nie musi być nokią jak się okazało, że 6610i to jednak nie to co stare nokie, ani to ładne, ani funkcjonalne, ani dobrze wykonane... wtedy przestałem się upierać przy nokiach.

Zdziwiłbym się jakbyś wybrał samsunga, tyle zbędnych ficzerów, bajerów, przycisków, funkcji... żaden nullWypas... i nie wiadomo jak długo plastiki będą równo przylegać do siebie. :) :p

Pozdrawiam,

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kupujcie panowie Zamzungi, kupujcie!!.... zeby mi firma nie upadla ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Kupujcie panowie Zamzungi, kupujcie!!

Ja nie kupiłem, mi Play'u dali... ;p

Ale baterię to te telefony mają do dupy. Wczoraj wieczorem naładowałem telefon, przez noc poleżał, dzisiaj kilka telefonów i muzyczka z mp3 i lipa, już od jakiegoś czasu tylko jedna kreska (z trzech).

Pozdrawiam,

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

To nie wina baterii tylko chipsetu ;-) Jakos taki palerozerny chlopakom wyszedl ...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

spanikowałem na korzyść 6280

Baaardzo sobie chwale ten telefon. A najbardziej jak siedzę w nudnym autobusie i walcze o kolejne zmniejszenie ilości uderzeń w Golfa [oczko]

Wielkość ?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:

Wielkość ?

Nie, nie! Pytalem o Samsunga. Wszystko bylo fajnie, dopóki nie wklepalem do niego jakiegoś numeru i te cyferki jakieś takie cepeliowskie byly z gustownymi wywijasami. Pomyślalem też, że jak on taki cienki jest, to będę go nosil w tylenej kieszeni gaci i nie ma sily, żebym w najciekawszym momencie na nim nie usiadl.

A 6280 też mi się podoba, ale to już od dawna jest przerost formy nad treścią, a biorąc pod uwagę jego cenę na wolnym rynku, to wolę, żeby telefon się mnie sam pilnowal, niż ja mam myśleć, gdzie on teraz jest. Mam już zlotego Mercedesa i stresu mi wystarczy. :lol:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wszystko bylo fajnie, dopóki nie wklepalem do niego jakiegoś numeru i te cyferki jakieś takie cepeliowskie byly z gustownymi wywijasami.

Ale te cyferki są tylko takie przy wybieraniu numeru. Poza tym daje się to zmienić w 'ustawieniach wybierania', w menu 'ustawienia'... masz tam wybór czcionki 'duży', 'średni', 'mały'. Czcionkę też możesz zminić, ale nie oczekiwałbym, że będziesz miał jakąś ogromną paletę do wyboru... standardowa jest najlepsza moim zdaniem, tylko rozmiar wystarczy zmienić.
Pomyślalem też, że jak on taki cienki jest, to będę go nosil w tylenej kieszeni gaci i nie ma sily, żebym w najciekawszym momencie na nim nie usiadl.

Heh, rzeczywiście cienki jak podpaska... ale to uważam, że jest akurat zaletą.

Bateria słabełusz, ale też szybko się ładuje... w miarę. Mała pojemność to krótko trzyma i krótko wisi na ładowarce, nie mniej uciążliwe to jest, że w kółko trzeba mieć przy sobie ładowarkę.

Pozdrawiam,

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00