MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 10:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

No nie wygłupiajcie się chłopaki, tylko znajdźcie MacKuzowi jakiegoś dobrego sprzęta, bo już widze ten tekst na ekranie przy próbie wejścia stronę: Przepraszamy. Z powodu awarii laptopa administratora i ociągającego się serwisu na Słowacji, forum nieczynne do odwołania! Kto to wytrzyma?

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
ertee pisze:
Polsce albo już jest wycofany i nieprodukowany...

W Vobisie występuje i t w dwóch modelach.

http://sklep.vobis.pl/produkty.aspx?tekst=Z53F

A co do tej pamięci grafy - jeżeli na pokładzie jest 1 GB to chyba może być już ta dzielona ?

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Ja nadal jestem za wypasionymi używkami:

HP Nc8000:

http://www.allegro.pl/item161081176__ok ... acja_.html - BT kupisz za 139zł od Wiktora na Allegro.

Dell D810:

http://www.allegro.pl/item160169152_d81 ... x1200.html

http://www.allegro.pl/item161397621_d81 ... dvdrw.html

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Kurde jakoś nie mam przekonania do kupowania laptoka na allegro.

Laptoki sie psują wiec ważna jest gwarancja i to najlepiej światowa jak sie da.

Tutaj jest ciekawa pozycja

http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ ... 2wsmi.aspx

ale Acer i pamięci ma troche mało.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
Kurde jakoś nie mam przekonania do kupowania laptoka na allegro.

Laptoki sie psują wiec ważna jest gwarancja i to najlepiej światowa jak sie da.

Tutaj jest ciekawa pozycja

http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ ... 2wsmi.aspx

ale Acer i pamięci ma troche mało.

Skąd Vobis bierze te notebooki to pojęcia nie mam :o
Nie ma ich w hurtowniach, na polskiej stronie Acera też ani słowa o tym modelu, za to są inne modele z serii 9000 w cenie od 8 tys zł w górę więc nie ma porównania w cenie... :o

Przy okazji Vobisu... jakieś 2 tygodnie temu klient w Vobisie zażyczył sobie model HP którego oni nie są w stanie dostać za to u mnie był on na stanie.... wyobraźcie sobie moją minę jak Vobis zadzwonił czy odsprzedam im tego notebooka [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
Ja polecam poczytać sobie fora na temat nooteboków. Zobaczycie jak to jest z gwarancją awaryjnością i tak dalej.
http://forum.idg.pl/index.php?showforum=19
http://forum.laptopy.info.pl/
http://forum.pcarena.pl/forumdisplay.php?f=49
http://forum.pclab.pl/index.php?showforum=51

I tym podobne: http://www.google.pl/search?hl=pl&clien ... um&spell=1

Tytuł:
swój chłop

Kupowałem Laptopa miesiąc temu , budżet miałem ograniczony do 2500 i zdecydowałem się na używanego IBM. Z tego co sie orientowałem(czytałem, słuchałem tych co się znają) najlepszej jakości laptopy robi IBM oraz HP, obecnie IBM odsprzedał produkcje Lenovo i nie wiadomo jak to z tym jest( ja mam jeszcze jako IBM). Okazało się że za kwotę 2300 jaką zapłąciłem za używke IBM miałbym nowego Acera o lepszych parametrach, co tylko potwierdza szłuszśc mojego wyboru. Nie namiawiam do kupna używanego, ale na pewno dobrej jakości co za tym idzie zapłacisz wiecej za te same parametry, więc nie będzie to jakaś mega okazja z hipermarketu, ale za to będziesz zadowolony.

ex: W123 200D, S124 250D, W123 200D, W124 250D, W123 240d, S124 300TDT, W210 320cdi

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

gdybys mial gotowke tu jesty fajne cos :) i na gwarancji

http://allegro.pl/item161757193_asus_a7 ... bt_xp.html

nie jest to moze core 2 duo ale wydaje mi sie ze parametry ma dosyc ciekawe no i 17 ...

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

wiarus junior

MacKuz pisze:
Na urodzinki dostałem pozwolenie od Laluni na zakup laptoka i stąd moje pytanie.

Założenia:

- core duo
- matryca - nie wiem, nie znam się byle duża (teraz mam monitor 21")
- grafa ze swoją pamięcią a nie wykorzystująca pamięć RAM koniecznie z TV-OUT (lubię pooglądać filmy na TV no i pograć czasami też w coś można)
- laptop ma zastąpić kompa stacjonarnego
- WIFI
- bloethoot

Co poradzicie ?

Z tego co piszesz to szukasz zwykłego tzw Desktop Replacement. To niestety kosztuje (bo i kosztuje dobra karta graf. specjalnie projektowana do laptopa, jak i duża laptopowa matryca itd itd...).

Jak szukasz dużego ekranu - to popatrz na taki, który będzie miał co najmniej 17 cali (są oczywiście laptopy i z 20 calowymi monitorami - ale taki latop waży pewnie z 10 KG - więc sens zakupu jest żaden).

Oczywiście w żadne tam używane nie wchodź - przez łapki mojego kolegi z pokoju przewinęło się w ciągu 3 miesięcu około 50-60 laptopów. Ceny naprawy nie w ramach gwarancji są masakrycznie wysokie. Przykładowo średni koszt wymiany matrycy 15 cali to 500E z robocizną. Koszt wymiany płyty głównej to co najmniej 300E - a te rzeczy też się psują w znanych i lubianych markach.

W tej chwili żaden serwis się nie bawi w wymienianie jakichś małych duperelek - po prostu wymienia się całe moduły (np padnie sterownik do matrycy - to przychodzi cała matryca wraz ze sterownikiem i obudową, w moim raz na jakiś czas krzaczyła się karta sieciowa - wymieniono płytę główną). Jak masz gwarancję to nie ma problemu - jak jej nie masz, to po prostu płacisz.

Jeśli stać ciebie to zastanów się nad markami takimi jak HP czy Toshiba (albo droższe Lenovo/IBM). Co prawda tańsze modele HP składane są tam gdzie montują Gericomy - ale w droższych zwraca się wiele większą uwagę na jakość. Podobnie jest z Lenovo. Po sprzedaniu Chińczykom jakość trochę spadła - jednak dalej warto kupować droższe Lenovo bo są to laptopy na Lata.

Acera raczej nie polecają ... z czegoś to jednak wynika ;) Ci których stać jedynie na Acera będą go chwalili. To chyba tak jak z mercedesami... jak kogoś stać tylko na poloneza czy małego fiata, będzie twierdził że przecież taki Maluszek bardzo podobny jest do Mercedesa SEC - koła ma ? ma ... ludzi też przewiezie z punktu A do B, nadwozie Coupe, klasyczny napęd na tył, no i strefa zgniotu - podobnie jak w MB - kończy się na silniku.

Gdzieś tam pisałeś, że w zasadzie po co ci "zewnętrzna" karta graficzna - skoro RAMu masz 1 GB. W zasadzie twierdzenie jest poprawne, jeśli ograniczasz się do Worda, Excela, Power Pointa, filmów DVD czy DivX. Jednak jeśli kiedyś zamierzałbyś odtworzyć sobie np film w High Definition (a więc BlueRay czy HD DVD) to zwykła karta Intel GMA 945/950, Radeon X300 czy Nvidia Go 6100 mogą sobie z tym nie poradzić. Nie piszę już o grach ... na zintegrowanych nie pograsz (ale pewnie wyrosłeś ;) ).

Dzisiaj była światowa premiera Windows Vista - niestety nowy interfejs Aero jest bardzo wymagający. Na zintegrowanych chipach graficznych da radę to uruchomić, jednak filmów w wysokiej rozdzielczości też na tym nie pooglądasz (nie wiem czy nie dostałby zadyszki przy odtwarzaniu filmu DVD - nie sprawdzałem).

Wszystko sprowadza się do kasy - chyba najtańszym laptopem firmowym, który spełnia twoje założenia jest: TOSHIBA Satellite P100-387

Intel Core 2 Duo, DVD RW, 1 GB Ram, GF 7600, 100 GB dysk, oczywiście BlueTooth, TV out, czytniki pamięci Flash. Do tego 17 calowy panoramiczny (wg mnie całkiem niezłej jakości) ekran i uzupełnienie całości o głośniki Harman Kordon (oczywiście nie ma co oczekiwać orkiestry po głośnikach w laptopie - ale te dają radę).

Normalna gwarancja 24 miesięczna, którą chyba można rozszerzyć sobie do 36 miesięcy (kiedyś można było dokupić za grosze w toshibie gwarancję na kolejny rok).

Jeśli potrzebujesz niezawodnego sprzętu, spełniającego twoje oczekiwania - i stać cię na to, to polecam - można go kupić w karen notebook
http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id= ... emCId=4321

Jeśli chodzi o mnie to jedynym minusem jest Windows Media Center Edition (kurcze - nigdy na tym nie pracowałem ? Ma ktoś jakieś doświadczenia ? czy jest to normalny windows + jakaś nakładka, z której nie trzeba korzystać jak się nie chce? i można sobie normalnie office uruchomić? czy jakieś inne oprogramowanie?).

Ktoś pytał czy produkuje sie jeszcze laptopy z portem COM ? Fujitsu Siemens chyba takie robi - seria E 8110 ma i Com i LPT. Jakolwiek kupować w tej chwili laptop tylko dla portu COM to nieporozumienie. Taki port na przejściówce USB można nabyć za 30-50zł. Ja osobiście korzystam z czegoś takiego i sobie chwalę. Działa znakomicie

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

WojtekW pisze:
Ktoś pytał czy produkuje sie jeszcze laptopy z portem COM ? Fujitsu Siemens chyba takie robi - seria E 8110 ma i Com i LPT. Jakolwiek kupować w tej chwili laptop tylko dla portu COM to nieporozumienie. Taki port na przejściówce USB można nabyć za 30-50zł. Ja osobiście korzystam z czegoś takiego i sobie chwalę. Działa znakomicie

TO ja pytałem. Niestety taka przejsciówka nie działa z programtorami oraz złączami diagnostycznymi do silników. Ponieważ działa tylko pod Windowsem (ew Linuxem) ale pod dosem już tego nie odpalisz. A trochę głupio zawsze ciągnąć do samochodu komputer stacjonarny jak coś chce się zrobić.

Tytuł:
wiarus junior

A próbowałeś zainstalować sobie na laptopie jakieś VMware albo Virtual PC Server (Vserver jest za free, VMware server też) ... albo jakiś inny emulator komputera? Skoro można do wirtualnej maszyny przekierować port USB i LPT, to może wirtualny port COM też ? a wtedy na wirtualnej maszynce odpalasz sobie dosa i masz spokój (nie wiem - nie testowałem tego sposobu, ale tak mnie naszło).

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

W końcu stanęło na tym:
http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/ ... v_mce.aspx

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
MacKuz pisze:

Przynajmniej głośniki ma dobrej firmy [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:

Wybór bardzo dobry :) u mnie cały stan magazynowy tego modelu wyprzedał się w tydzień, właśnie czekam na nową dostawę w tym tygodniu :)

PS. jeśli jeszcze nie sfinalizowałeś zakupu, skontaktuj się ze mnę, zrobie lepszą cenę i dorzuce dobrą torbę gratis ;)

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

nawiązując jeszcze do Acera.... właśnie dziś miałem telefon od klientki ktora kupiła u mnie Acera jakieś 2-3 tygodnie temu... niestety Pani wysiadł Touchpad... tak nagle i bez ostrzeżenia... a miałbyć taki fajny amerykański [zlosnik]

miałem ten zaszczyt poinformować panią że serwis potrwa 2-3 miesiące... wierzcie mi na słowo, że mało co nie padła przy telefonie [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00