MacKuz pisze:
Na urodzinki dostałem pozwolenie od Laluni na zakup laptoka i stąd moje pytanie.
Założenia:
- core duo
- matryca - nie wiem, nie znam się byle duża (teraz mam monitor 21")
- grafa ze swoją pamięcią a nie wykorzystująca pamięć RAM koniecznie z TV-OUT (lubię pooglądać filmy na TV no i pograć czasami też w coś można)
- laptop ma zastąpić kompa stacjonarnego
- WIFI
- bloethoot
Co poradzicie ?
Z tego co piszesz to szukasz zwykłego tzw Desktop Replacement. To niestety kosztuje (bo i kosztuje dobra karta graf. specjalnie projektowana do laptopa, jak i duża laptopowa matryca itd itd...).
Jak szukasz dużego ekranu - to popatrz na taki, który będzie miał co najmniej 17 cali (są oczywiście laptopy i z 20 calowymi monitorami - ale taki latop waży pewnie z 10 KG - więc sens zakupu jest żaden).
Oczywiście w żadne tam używane nie wchodź - przez łapki mojego kolegi z pokoju przewinęło się w ciągu 3 miesięcu około 50-60 laptopów. Ceny naprawy nie w ramach gwarancji są masakrycznie wysokie. Przykładowo średni koszt wymiany matrycy 15 cali to 500E z robocizną. Koszt wymiany płyty głównej to co najmniej 300E - a te rzeczy też się psują w znanych i lubianych markach.
W tej chwili żaden serwis się nie bawi w wymienianie jakichś małych duperelek - po prostu wymienia się całe moduły (np padnie sterownik do matrycy - to przychodzi cała matryca wraz ze sterownikiem i obudową, w moim raz na jakiś czas krzaczyła się karta sieciowa - wymieniono płytę główną). Jak masz gwarancję to nie ma problemu - jak jej nie masz, to po prostu płacisz.
Jeśli stać ciebie to zastanów się nad markami takimi jak HP czy Toshiba (albo droższe Lenovo/IBM). Co prawda tańsze modele HP składane są tam gdzie montują Gericomy - ale w droższych zwraca się wiele większą uwagę na jakość. Podobnie jest z Lenovo. Po sprzedaniu Chińczykom jakość trochę spadła - jednak dalej warto kupować droższe Lenovo bo są to laptopy na Lata.
Acera raczej nie polecają ... z czegoś to jednak wynika

Ci których stać jedynie na Acera będą go chwalili. To chyba tak jak z mercedesami... jak kogoś stać tylko na poloneza czy małego fiata, będzie twierdził że przecież taki Maluszek bardzo podobny jest do Mercedesa SEC - koła ma ? ma ... ludzi też przewiezie z punktu A do B, nadwozie Coupe, klasyczny napęd na tył, no i strefa zgniotu - podobnie jak w MB - kończy się na silniku.
Gdzieś tam pisałeś, że w zasadzie po co ci "zewnętrzna" karta graficzna - skoro RAMu masz 1 GB. W zasadzie twierdzenie jest poprawne, jeśli ograniczasz się do Worda, Excela, Power Pointa, filmów DVD czy DivX. Jednak jeśli kiedyś zamierzałbyś odtworzyć sobie np film w High Definition (a więc BlueRay czy HD DVD) to zwykła karta Intel GMA 945/950, Radeon X300 czy Nvidia Go 6100 mogą sobie z tym nie poradzić. Nie piszę już o grach ... na zintegrowanych nie pograsz (ale pewnie wyrosłeś

).
Dzisiaj była światowa premiera Windows Vista - niestety nowy interfejs Aero jest bardzo wymagający. Na zintegrowanych chipach graficznych da radę to uruchomić, jednak filmów w wysokiej rozdzielczości też na tym nie pooglądasz (nie wiem czy nie dostałby zadyszki przy odtwarzaniu filmu DVD - nie sprawdzałem).
Wszystko sprowadza się do kasy - chyba najtańszym laptopem firmowym, który spełnia twoje założenia jest: TOSHIBA Satellite P100-387
Intel Core 2 Duo, DVD RW, 1 GB Ram, GF 7600, 100 GB dysk, oczywiście BlueTooth, TV out, czytniki pamięci Flash. Do tego 17 calowy panoramiczny (wg mnie całkiem niezłej jakości) ekran i uzupełnienie całości o głośniki Harman Kordon (oczywiście nie ma co oczekiwać orkiestry po głośnikach w laptopie - ale te dają radę).
Normalna gwarancja 24 miesięczna, którą chyba można rozszerzyć sobie do 36 miesięcy (kiedyś można było dokupić za grosze w toshibie gwarancję na kolejny rok).
Jeśli potrzebujesz niezawodnego sprzętu, spełniającego twoje oczekiwania - i stać cię na to, to polecam - można go kupić w karen notebook
http://www.karen.com.pl/KatItem.asp?id= ... emCId=4321
Jeśli chodzi o mnie to jedynym minusem jest Windows Media Center Edition (kurcze - nigdy na tym nie pracowałem ? Ma ktoś jakieś doświadczenia ? czy jest to normalny windows + jakaś nakładka, z której nie trzeba korzystać jak się nie chce? i można sobie normalnie office uruchomić? czy jakieś inne oprogramowanie?).
Ktoś pytał czy produkuje sie jeszcze laptopy z portem COM ? Fujitsu Siemens chyba takie robi - seria E 8110 ma i Com i LPT. Jakolwiek kupować w tej chwili laptop tylko dla portu COM to nieporozumienie. Taki port na przejściówce USB można nabyć za 30-50zł. Ja osobiście korzystam z czegoś takiego i sobie chwalę. Działa znakomicie