Adaś pisze:
aleś przywalił teraz, no naprawdę...

ja wiem że z tobą trudno sie polemizuje na temat alternatywy dla jedynie słusznej marki ale to stwierdzenie w mojej opinii pretenduje do miana Złotych Ust Forum MB
Prawda w oczy kole.
Adaś pisze:
Jakie koszty utrzymania mialeś na myśli - zuzycie paliwa, koszty ubzezpieczeń, części zamiennych, w ASO lub poza, nowych, uzywanych, nieoryginalnych? Wzywam cie abyś podał konkretne dane, statystykę lub przykłady potwierdzające że generalnie Audi jest w jednostce czasu kilka razy droższe w utrzymaniu od Mercedesa. Chcę tu widzieć liczby i kwoty.
Mimo iż nie ma za dużo czasu z chęcią przytoczę:
- rozrząd w A8 2000zł w 560SEC - 0zł
- zawieszenie z przodu A8 2500zł w SEC za 2500zł wymienisz komletne zawieszenie z przodu ze spężynami i amortyzatorami, jeszcze na obiad i piwo dla 2 osób w Poznaniu zostanie. Z tym że ja wymieniłem w ciągu 1,5 roku w zawieszeniu w SEC 2 rzeczy za 250zł w sumie.
- klocki hamulcowe A8 od 250zł - SEC poniżej 100zł
- rozrusznik 2 ciągu roku 2 razy w A8 po 400zł w serwisie BOSCHA, w SEC przez 1,5 roku 0zł, nie licze pomocy drogiowej do warsztatu.
- przekładnia kierownicza A8 1500-2000zł, w SEC 0zł, a nawet jak padnie to jest kwota 300-400zł
- świece A8 250zł SEC - 52zł
- kupiłem wczoraj 2 odmy (gumki po ok. 20 cm każda) do A8 bo leci sobie z nich olej (sparuszały po 10 latach
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
) cena 360zł
![[szalone]](./images/smilies/szalone.gif)
w SEC za 360zł kupisz komlet wszystkich gum do silnika jakie tylko sobie wymyślisz.
- po prostu czego nie ruszysz to porażka, tak samo mogę wymieniać różnice między kosztami utrzymania AUDI 80 1,9TDI i np. S123 2,3 PB.
Żeby nie było nieporiozumień:
A8 kupiłem bezwypadkowe, serwisowane z przebiegiem 152000km, mamy je troszke ponad rok i zrobione jedyne 25kkm
SEC kupiłem rozbite, i wcześniej tez było 1 lub 2 razy rozbite z przebiegiem ok. 200kkm, mieliśmy 1,5 roku i zrobione ok 50kkm
Adaś pisze:
PS. Nie chodzi mi tu o obronę Audi, mogło to być BMW albo Subaru, ale o fakt że kolega twierdzi iz utrzymanie Mercedesa to koszty porównywalne z 126P.
Ja twierdzę, że za takie same pieniądze jak wydaje się na AUDI utrzymasz conajmniej 3 MERCEDESY, o Fiatach wolę sie nie wypowiadać i proszę mi takich słów do ust nie wciskać.