MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
TReneR pisze:
Dlaczago w Polsce nie moze byc taj jak w innych kraach - nie chce jezdzic autem to wyrejstrowuje i nie place ubezpieczenie. Auto wtedy nie moze stac na drodze/parkingu publicznym tylko terenie prywatnym.

Dlatego, że jeśli właściciele mieliby później dopłacić do recyclingu tego złoma, to założę się że w lasach co krok byś spotykał jakiegoś wraka.

Prawda jest taka że wielu ludzi nie płaci OC przez co cierpią potem uczestnicy wypadku z nim. To że prawo jest upierdliwe dla takich jak my to inna sprawa, ale wybrano po prostu tzw. "mniejsze zło" zmuszając wszystkich do płacenia.

No niestety taka jest prawda. Jakby mozna bylo przerywac OC bez powodu to 30% aut jezdzilo by bez. Chocby dlatego ze co 10 kowalskiemu by sie najnormalniej nie chcialo przedluzyc, a co 5 gówniaż kupowałby auto za 500zł które dostal od babci żeby szaleć "na ręcznym"

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Grigorij0 pisze:
To że prawo jest upierdliwe dla takich jak my to inna sprawa, ale wybrano po prostu tzw. "mniejsze zło" zmuszając wszystkich do płacenia.

Byl juz jeden taki co wybral "mniejsze zlo". Ja dziekuje, postoje!! <br>Dodano po 4 minutach.:<br>
and6412 pisze:
No niestety taka jest prawda. Jakby mozna bylo przerywac OC bez powodu to 30% aut jezdzilo by bez. Chocby dlatego ze co 10 kowalskiemu by sie najnormalniej nie chcialo przedluzyc, a co 5 gówniaż kupowałby auto za 500zł które dostal od babci żeby szaleć "na ręcznym"

Jakby mieli swiadomosc ze za takie cos moga niezle dostac po dupie w wypadku zlapani (duuza kara finansowa, wiezienie itp) to by im sie zaraz odechcialo. Moim zdaniem to ze 10% spoleczenstwa jest debilne i kombinuje jak moze to nie powod zeby utrudniach zycie calej reszcie?!
Nadal nie rozumiem tego - w innych krajach mozna w Polsce jakos nie?!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

and6412 pisze:

Myślę że wystarczyło by karać naprawdę dotkliwie łącznie z wędrówką do pierdla, a co do OC myślę że aby nie płacić OC auto poprostu musiało by być wyrejestrowane (o to czasowe wyrejestrowanie tylko chodzi) czyli pozbawione tablic i naklejek i automatycznie takim autem nie dało by się jeździć. Co prawda napewno na wioskach i tak by jeździli ale i tak to robią w tej chwili więc nic by się nie zmieniło.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Byl juz jeden taki co wybral "mniejsze zlo". Ja dziekuje, postoje!!

Nie można każdego kompromisu porównywać do wykonywania rozkazów ZSRR przez jednego ze zdrajców naszego Narodu. :-?

Część społeczeństwa jeszcze po prostu nie zauważyła że czasy się zmieniły. Władze państwowe nie mordują już przeciwników po aresztach, że dzięki niektórym instytucjom jak np. ubezpieczalnie człowiek moze w pewnym stopniu być spokojny o podstawy swojego bytu.
Pewna część debili po prostu nie da się przekonać do jakiegoś prawa jeśli sami go nie posmakują. Jak przywalą nieubezpieczonym samochodem w jakiegoś Maybacha to wtedy zaczną się lamenty, wszyscy winni ale nie oni.

TReneR pisze:
Moim zdaniem to ze 10% spoleczenstwa jest debilne i kombinuje jak moze to nie powod zeby utrudniach zycie calej reszcie?!

Nie reszcie tylko jakimś kolejnym 5% które chce grzebać przy samochodach przez dłuższy czas.
Takie są prawa demokracji, decyduje większość. Dla zmuszenia 10% do płacenia poświęcono 5%.
and6412 pisze:
Jakby mozna bylo przerywac OC bez powodu to 30% aut jezdzilo by bez. Chocby dlatego ze co 10 kowalskiemu by sie najnormalniej nie chcialo przedluzyc, a co 5 gówniaż kupowałby auto za 500zł które dostal od babci żeby szaleć "na ręcznym"
<br>Dodano po 15 minutach.:<br> Ostatnio moi rodzice mieli problem jak wyrejestrować samochód ciężarowy. Chodziło o starą ciężarówkę z której sporo gratów mogłoby się przydać do drugiej którą mamy, na dodatek samochód nie miał budy więc brakowało mu z 1,5 tony wagi fabrycznej. Słyszeliśmy coś o sprzedaży "słupowi" itp. rzeczy, ale w końcu zdecydowaliśmy się na normalne złomowanie, dogadaliśmy się z gościem i za drobną dopłatą zabrał pozostałości, a nam powiedział żebyśmy wcześniej wymontowali co może nam się przydać. Problem z głowy, wszystko zgodnie z prawem.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

Grigorij0 pisze:
dogadaliśmy się z gościem i za drobną dopłatą zabrał pozostałości, a nam powiedział żebyśmy wcześniej wymontowali co może nam się przydać. Problem z głowy, wszystko zgodnie z prawem.

Ja jednak szukałbym innego określenia [zlosnik]

Niestety nasze prawo nie jest zbyt łaskawe dla pasjonatów motoryzacji, kolekcjonerów czy "zbieraczy" (jak mnie w domu określają :oops: )

Za słabo lobbujemy Panowie i Panie. Nasi zachodni sąsiedzi znaleźli rozwiązania w tym temacie. U nas jest zasada - płacz i płać, a za lobbowanie (z mercedesem w tle) można pójść w pasiaki [zlosnikz]

Może skrzyknąć forumowiczów z innych for, zrobić pospolite ruszenie i złożyć jakiś obywatelski projekt "ustawy kolekcjonerskiej" ?
Do tego potrzeba jedynie 100000 podpisów, o ile mnie pamięć nie zmyla :roll:

Mamy chyba prawników na sali ? [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Junak pisze:
Ja jednak szukałbym innego określenia

He he, wyciągnięciem gratów w postaci paru mechanizmów prawa nie złamałem. A że za to potem nie zapłaciłem "od kilograma niedowagi" to już chyba złomiarza sprawa.
Samochód poszedł na złom? Poszedł. Ja nic w krzaki nie upycham, więc jest ok.

Junak pisze:
Może skrzyknąć forumowiczów z innych for, zrobić pospolite ruszenie i złożyć jakiś obywatelski projekt "ustawy kolekcjonerskiej" ?

jestem za!

Peugeot 106 1.1i

W123 200D '81

W124 E250TD '94

808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82

Sprinter 312 MAX '95

Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Także za!

Ostatnio musiałem "sprzedać" moje W123 wujkowi bo nie stac mnie bylo na ubezpieczenie jej (jak młody kierowca bez zniżek za rok w najtańszej ubezpieczalni chcieli 1300 zł za 200D) a na złom oddawać nie chciałem... Wujek oczywsicie nie zarejestrowal, mam nadzieje ze CEPIK jeszcze nie dziala tak jak powinien.

Ps.
Jak trzeba będzie zbierać podpisy to mogę w rejonie Krakowa zbierać :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no koledzy z mila checa pomege w zbieraniu podpisow [usmiech]
POra cos zrobic z tymi popie... przepisami.

Teraz takie pytanko mam.
Dostalem fiacika 126 za darmoche, ale umowa spisana byla chyba na 100zl-niewazne- umowa jest.
Odnawailem go w miom garazu przez 1,5 roku.
OStatnio przeglad nim zrobilem. Oc cos pierwsza skladka na samym poczatku oplacona a pozniej nie. No i oczywiscie jeszcze nie jest przerejestorwany.
Jakie kary moga za to nademna wisiec?????(chodzi o OC i przerejestrowanie)
JAk je mozna obejsc???.
DZieki.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tylo kto taki postulat popełni ? Ja go napewno podpiszę i bez bólu znajdę sporą ilość osób która to też zrobi. Nie wiem jaka jest procedura w takich przypadkach ale czy takiego czegoś nie musi uchawalać później sejm ???

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Junak pisze:
Mamy chyba prawników na sali ?

Prawników to nie wiem, ale tak się szczęśliwie składa, że Pana Koracza mamy na sali... ;p

Heh, już się tak z piórami do podpisywania nie rzucacie odrazu... Przecież jeszcze nie ma pod czym... Idea zacna, ale zaczynamy od końca...

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hej

Możecie dla mnie lopatologicznie rozpisać co i jak kolejno zalatwiać?
Kupuję autko wstawaim do garażu i naprawiam a jak naprawię to rejestruję i jazda [cool]
Spisujemy umowę k-s , podatek do US, on wyrejestrowywuje , ja powiadamiam (jak) w urzędzie że kupiem ale nie rejestruję ?? , później rejestruję, przegląd techniczny czy jak ?

pozdrawiam

Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 3:46 pm przez ixes, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ixes pisze:
Możecie dla mnie lopatologicznie rozpisać co i jak kolejno zalatwiać?

Dokładnie tak jak napisałeś, w punktach:
1. jedziesz do sprzedającego
2. spisujesz umowę z datą na dzień, w którym kupujesz auto
3. płacisz
4. jedziesz zakupionym autem do domu, albo zabierasz je w inny sposób
5. naprawiasz, remontujesz, odbudowujesz (... jak w castoramie) ;p
6. po remoncie, przed rejestracją, jedziesz do poprzedniego właściciela na re-podpisanie umowy z nową datą
7. śmigasz do WK/UC/US z nową umową
8. rejestrujesz
9. opłacasz
10. jeździsz

Niebezpieczeństwo jakich jestem świadom, to życzliwy sąsiad, który donosi na Ciebie, że masz auto niezarejestrowane i nieopłacone... Jeżeli ktoś z szanownych widzi jeszcze jakieś niebezpieczeństwa w tym temacie to proszę piszcie...

Dla jasności, nie popieram takiego postępowania, ale niestety realia nas do tego zmuszają czasami... oczywiście jakiś idiota zawsze może powiedzieć, że "twarde prawo, ale prawo"... ale co to dla nas, ratujących ginący gatunek prawdziwej motoryzacji, za rozwiązanie?!

Pozdrawiam,

Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 3:14 pm przez harrier, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Czyli jak kupię autko wstaiwam w warsztat i nigdzie tego nie zglaszam? Zadnej kasy nie tracę oprocz zakupu samochodu.
Dopiero jak naprawie to jadę podpisać jeszcze raz umowę i dopiero wtedy biegam po urzędach?
Cytuj:
Jeżeli ktoś z szanownych widzi jeszcze jakieś niebezpieczeństwa w tym temacie to proszę piszcie...

ja mam jedno a co bedzie jak ex-wlasciciel auta kopnie w kalendarz ?? :roll:

Ostatnio zmieniony czw sty 25, 2007 3:47 pm przez ixes, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ixes pisze:
a mam jedno a co bedzie jak ex-wlasciciel auta kopnie w kalendarz ??

Przecież zostanie Ci umowa podpisana z datą zakupu, nie?

Ja na tym etapie pozwolę sobie zakończyć, bo nie uważam, żeby to był dobry pomysł omawiać takie rzeczy na publicznym forum... i tak napisałem już więcej niż powinienem.

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki i rozumiem Cię.

Jakoś trzeba sobie radzić do czasu kiedy zmienią sie przepisy... tylko czy kiedyś się zmienią :roll:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00