MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 3:21 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nowy

kryniu pisze:
fv pisze:
Tu powinno wyjść max 18tys. Czyli jeszcze kwota akceptowalna

fv pisze:
Powiedzcie mi, co dostanę za 5 tys?

rozrzut cenowy masz dość spory - tak mimochodem i absolutnie bez złosliwości zapytam-wiesz na pewno co chcesz kupić? klasyka na niedzielę czy taniego w utrzymaniu woła roboczego do jeżdżenia na co dzień?

Nie rozumiem. Wyskoczyłem z wysoką kwotą, napisaliście że to dużo, że sporo chcę za beczkę zapłacić. Popatrzyłem po mobile.de, przeczytałem co napisaliście jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że większość dała za beczkę właśnie około 5tys i są zadowoleni. No to się pytam jw. Rozrzut cenowy znikł, przecież nie będę przepłacał.

Tytuł:
wiarus senior

z tą kasą beczka jak najbardziej ale najlepiej wersja amerykańska, w ocynku i 300turbo :P

Tytuł:
nowy

arek115w pisze:
Witam
racja moi przedmówcu mówia prawde nie warto sie bawic w kupowanie
za 5 tyś jesli masz takie fundusze.

Ależ ja nie mam tyle kasy, musiałbym się ratować kredytem :-) Natomiast 5 tys to bym jakoś wysupłał.

arek115w pisze:
ja tak zrobiłem kupilem za 4,5 tyś beczkę i co na poczatku musiałem zrobic hamulce ,nowa lampa,uszczelka pod pokrywe zaworów,pompa vacum,akumulator,opony. i to jescze nie koniec bo widzę jak rudy daje się we znaki.

Ile ci to wszystko wyszło jak na razie? Pytam, bo po prostu obawiam się że sumarycznie kupno+remonty wyniosą więcej niż zdrowa sztuka.

Pytałem o remont, bo wolę wiedzieć co mam. Zdrowa sztuka to pojęcie bardzo względne.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

fv pisze:
musiałbym się ratować kredytem

Ja ostatnio interesowałem się opcją kredytu (poruszałem temat na forum), tylko jeszcze konkluzji żadnej nie napisałem. Niech to będzie preludium. W telegraficznym skrócie powiem, że nie opłaca się brać kredytu. Jeżeli chcesz kupić auto za 18kPLN i skredytujesz sobie 15kPLN, to po dodaniu ubezpieczenia i prowizji kredyt już nie jest 15kPLN tylko ponad 17kPLN i od tego spłacasz odsetki... a po pięciu latach spłacania do takiego kredytu dopłacasz od 10kPLN do 15kPLN. To chyba lepiej dołożyć te tysiączki do samochodu niż oddać bezdusznej instytucji jaką jest bank?

Zresztą, jak mawia analityk rynku nieruchomości ode mnie z pracy: "najlepszy obecnie kredyt to nie płacić za mieszkanie". :)

Za 5kPLN (~1.3kEUR) kupisz W123 w stanie przyzwoitym, który pojeździ... co nie znaczy, że nic nie będzie do zrobienia... ale zakup taki będzie wymagał od Ciebie polowania, chodzenia, prześwietlania... to nie kwestia sprawdzenia na parkingu czy auto odpala i rusza z miejsca. Każde interesujące Cię auto wrzucaj na forum, na pewno w jakimś stopniu będziemy w stanie Ci pomóc tak wybrać, żeby było dobrze. :)

Pozdrawiam,

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

fv pisze:
Popatrzyłem po mobile.de,

Prawda że można na tej stronce wyrwać dobre sztuki :lol: ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Za 5kPLN (~1.3kEUR) kupisz W123 w stanie przyzwoitym, który pojeździ... co nie znaczy, że nic nie będzie do zrobienia...

wlasnie ja taka sztuke dorwalem - super stan techniczny, troche rzeczy do odrdzewienia, ale jak to policzyc, to trzeba troche na remont przygotowac.

fv pisze:
Popatrzyłem po mobile.de,

ja patrze na ebay.de, jakos lepiej mnie to przekonuje, niz mobile. mam przeswiadczenie, ze przedewszystkim, jak udasz sie kupic zaklepane auto, to one tam bedzie, a nie, jak w przypadku mobile - w sobote rozmawiasz, w poniedzialek jestes o 5.30 u goscia, a auto zniknelo...

chcesz ladna sztuke: klik,
nikt nie wylicytowal, pisz do goscia i gadaj. wlasnie ja tak kupilem swoja ksiezniczke :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam nowego forumowicza.

Polecam wybrać się poszukać autka w Niemczech, bo za te pieniądze można tam znaleźć beczke (i nie tylko) w dużo lepszym stanie nić w Polsce. Odradzam napalanie się na pierwszy lepszy egzemplarz „ bo ładne wygląda z wierzchu ” tylko trzeba dokładnie oglądnąć, odradzam również kupowania auta po zdjęciach na Ebayu, czy allegro. Dobrego W123 trzeba będzie dłużej poszukać. Na tym forum już dużo razy było opisywane na co trzeba uważać kupując beczke np. ten temat :.

http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic. ... highlight=

Życzę powodzenia w poszukiwaniach, i miłego forumowania :) :).

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam fv.
To proste [zlosnikz] zestaw naprawczy do vacum pompy 16 zł nowy akumulator 300 - 350 zł uszczelka pod pokrywę zaworów jak dobrze pamietam 20 - 30 zł ( jak dobrze pamietam [zlosnik] )a o blaszki jeszcze nie pytałem ale przydało by się naprawic nadkola tylne ale wiadomo jak to się zacznie to pewnie wyjdzie szydło z worka i cos trzba b edzie dodać juz wiem że progi pójdą do wymiany jak bedę naprawiał podam ceny za materiały i robiciznę. tak owszem jestem zadowolony ze swojej sztuki ale wiele jest do naprawy i wiele rzeczy chicałbym zmienic ale myslę ,że to nastapi sukcesywnie. pozdro [zlosnikz]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

POwodzenia w poszukiwaniach ...

z tego co widzę optymalnym rozwiazaniem dla ciebie jest kupić sobie koniecznie diesla, wszystko jedno jakiego, zadbanego technicznie, nienajgorszego blacharsko.

Takie auta są na forum, nie wiem czy dobrzan swojego sprzedał, a dużo nie wołął .. ale nie wiem jak tam stan blacharki ...

Przeczytaj wszystko co napisano powyżej .. , raczej nie stac sie na beczke za 15.000, kredyt to zły pomysł ...

szukaj Oryginalnego (VIN ci sprawdzimy na forum), Zadbanego technicznie auta, które nie wymaga kompleksowej naprawy blacharkiej (wiem co mówie) najwyżej jakiejs kosmetyki (lakierowanie 1 badz 2 elementów),w cenie 5-8 tysiecy złotych ... poniżej tej kwoty też zdarzają się okazje ...

Przeglądaj giełdę na tutejszym frorum ... w przeciwieństwie do allegro , sprzedający nie ściemniają, bo i tak nikt by sie nie nabrał ...

Oferty z allegro też wstępnie mozemy zrecenzować ..

Pare aut sie przez t Forum przewinęło do oceny ... ostatnio Monter dokupił 2 białą beczkę do pary ;) w kwocie która ciebie też by zadowoliłą ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

fv pisze:
Nie rozumiem. Wyskoczyłem z wysoką kwotą, napisaliście że to dużo, że sporo chcę za beczkę zapłacić. Popatrzyłem po mobile.de, przeczytałem co napisaliście jeszcze raz i doszedłem do wniosku, że większość dała za beczkę właśnie około 5tys i są zadowoleni. No to się pytam jw. Rozrzut cenowy znikł, przecież nie będę przepłacał.

Koledzy nie wyjaśnili Ci jednej rzeczy bo dla nich to jest oczywiste [zlosnik] Zawsze przy tak starym/klasycznym aucie co innego ksztaltuje cene niz w normalnych autach. Tu "orginalllny przebieg" i rocznik nie ma nic do gadania. Tzn. egzemplaz 10 lat starszy od innego moze byc w o niebo lepszym stanie. Co za tym idzie rozpiętość cenowa jest naprawdę potężna. Np. Porsche 924 możesz kupić za 2000zł jak i za 15000zł i oba jeżdżą. To samo powiedzmy z beczkami pewnie i za 2000zł kupisz cos jeżdżącego ale mozna tez kupić beczke za 20000zł. I dla laika na pierwszy rzut oka z 50m nie bedzie miedzy nimi różnicy.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00