MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 11:38 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Od jakiegoś czasu czytam na stronach banków ich oferty kredytowe. Niestety jako laik kompletny w tym temacie nie wiem na co zwrócić uwagę, gdzie dopatrywać się ukrytych kosztów, jak wybierać najlepszą (najkorzystniejszą dla mnie) ofertę? Nie chciałbym się udupić z jakimś kredytem, na którym polegnę bo się okaże, że nie daje rady spłacać...

Jaka jest różnica w oprocentowaniu podawanym przez bank w ofercie i oprocentowaniem rzeczywistym?
Czy ktoś z szanownych jest w stanie polecić jakąś w miarę bezpieczną dla szarego obywatela opcję?
Czy taki zwykły kredyt gotówkowy też można wziąć w CHF'ach?

<i>harrier sam będzie kopał, niech tylko ktoś podpowie gdzie... ;p</i>

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wejdz na strony money.pl czy bankier.pl tam jest dosc sporo wyjasnione w takich kwestiach.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Jaka jest różnica w oprocentowaniu podawanym przez bank w ofercie i oprocentowaniem rzeczywistym?

bZ tego co wiem to bank musi podać w ofercie rzeczywistą roczną stopę oprocentowania

Citroen Jumper 2,2HDI służbowóz
Audi A4 1,6 '95

Jest
Specialized Epic Comp
Romet Mars

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Tu masz serię artykułów przeglądowych nt. kredytów samochodowych- niestety w przypadku starych MB chyba odpadają - bo kredytują tylko samochocdy do 10-12 lat, lub suma wieku auta + okres spłaty do 15 lat.
Zawsze pozostaje kredyt gotówkowy.

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Jacku pisze:
niestety w przypadku starych MB chyba odpadają - bo kredytują tylko samochocdy do 10-12 lat, lub suma wieku auta + okres spłaty do 15 lat.
Zawsze pozostaje kredyt gotówkowy.

Eeeee, ja swojego mam w kredycie w Santander Banku-drogo sobie liczą, ale innej mozliwości nie było. Przy wycenie korzystają z tabeli Eurotaxu, w której najmłodszy model to W201. W takim przypadku konieczna jest wycena rzeczoznawcy (koszt ok 150 zł)

Citroen Jumper 2,2HDI służbowóz
Audi A4 1,6 '95

Jest
Specialized Epic Comp
Romet Mars

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sie ma

Zadzwoń do kilku banków i poproś o wyliczenie raty kredytu na przykład na 10000 spłacane w ciągu 5 lat. Uzyskaną odpowiedź pomnóż przez 60 czyli przez 5 lat i będziesz wiedział ile przepłacisz.
Do tego dodaj obowiązkowe AC i będziesz wiedział ile Cię wyniesie samochodzik po całkowitej spłacie kredytu. Pamiętaj, że Bank może kazać Ci ubezpieczyć samochód w konkretnym towarzystwie ubezpieczeniowym i wali ich to, że oferta tego TU jest dość droga.
Jak już panienka poda Ci sumę raty to zapytaj czy jest w niej już wliczone ubezpieczenie kredytu, jak nie to dodaj to do raty.
Na koniec dowiedz się jak jest prowizja banku od udzielonego kredytu i to także dodaj do pozostałych kosztów.

Pamiętaj również, że bank się zabezpiecza i wpisuje się do dowodu rejestracyjnego jako współwłaściciel. I jak chcesz sprzedać samochód to albo musisz go najpierw spłacić, albo przepisać kredyt na nowego nabywcę co najczęściej nie jest zbyt korzystne.

Jak to wszystko policzysz i rozważysz wszystkie za i przeciw to możesz dojść do wniosku, że lepiej wziąć kredyt gotówkowy i kupić samochód.
Plusy takiego rozwiązania są takie, że ubezpieczasz gdzie chcesz i na ile chcesz, możesz go sprzedać w każdej chwili i jak ci się znudzi to możesz uzyskane ze sprzedaży pieniądze przeznaczyć na zakup na przykład jachtu :)

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ja bym niebrał samochodowego bo auto będzie banku a nie twoje i go niesprzedasz wcześniej dopuki niespłacisz

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Właśnie w temacie napisałem "samochodowy", ale jak poczytałem to wole zwykły gotówkowy... oprocentowanie nawet jest korzystniejsze. Tak planuję pójść jeszcze do OpenFinancial i spytać co oni jeszcze mają.

Na dzień dzisiejszy mogę wziąć kredyt o rocznym oprocentowaniu chyba 9.9% (ale rzeczywiste chyba coś koło 12%) w Banku Millennium i będę miał go bez prowizji...

Najgorsze jest to, że żaden bank nie chce dawać kredytów ludziom zatrudnionym na okres próbny... ja od stycznia mam umowę na czas nieokreślony, ale szukam czegoś lepszego... więc chyba kredyt będzie trzeba brać póki można, bo potem znowu okres próbny... ;p

Pozdrawiam,

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Właśnie w temacie napisałem "samochodowy", ale jak poczytałem to wole zwykły gotówkowy... oprocentowanie nawet jest korzystniejsze.

Jak to możliwe, że bankier, który leży teraz gdzieś na Hawajach chętniej czyli taniej pożyczy na wódkę i panienki niż na samochód, na którym cały czas trzyma łapę?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Jak to możliwe, że bankier, który leży teraz gdzieś na Hawajach chętniej czyli taniej pożyczy na wódkę i panienki niż na samochód, na którym cały czas trzyma łapę?

Ich hab' keine ahnung ;p Właśnie tak mnie zastanawia wo ist ein Haken? ;p

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
(me: how) pisze:

Nie dlatego przypadkiem, że w razie "wpadki" kredytobiorcy trzeba się wozić ze sprzedażą samochodu? W przypadku kredytu gotówkowego komornik wchodzi na wszystko co mu pod rękę podejdzie, nie jest tak?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Student pisze:
Nie dlatego przypadkiem, że w razie "wpadki" kredytobiorcy trzeba się wozić ze sprzedażą samochodu? W przypadku kredytu gotówkowego komornik wchodzi na wszystko co mu pod rękę podejdzie, nie jest tak?

Może i tak, ale sprzedać niestare auto chyba łatwiej niż wysłać komornika, który się dowie, że plazma jest owszem, ale na babcię, domku na Mazurach też nie nie nie, bo tam małe dzieci i zima itd.

W każdym razie konsumpcyjny zawsze był najdroższy, bo możesz zgubić zaraz po wyjściu z banku.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

PKO BP ma do końca stycznia bardzo duże znizki na konsumpcyjny, może warto sprawdzić.

W zeszłym roku do końca grudnia było to 'aż' 2%

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Poza tym, sprzedać to co komornik skonfiskuje też trzeba, bo ja rozumiem, że wyposażenie openspace'ów w bankach to nie są fanty po kredytach, które się nie udały...

A jak z doświadczeniem u szanownych z braniem & spłacaniem kredytów?

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

bierze sią bardzo łatwo .... ale spłaca [szalone] ciężko :)
apropos kredytów to też jestem zainteresowany kupnem autka na krechę
bardzo ważnym dla mnie argumentem jest obsługa przez internet, u mnie "na wsi" nie ma ciekawych banków tak jak w Stolicy ;)

sprawdzałem i czytałem trochę o temacie i z kredytem jest nie problem, nawet żaden problem, lecz trzeba dokładnie sprawdzać bo przy procedurach uproszczonych (czyli kredytobiorca oświadcza jakie ma dochody, nie potrzebne są dokumenty, umowa, zaświadczenia itd) koszty rosną kosmicznie, ale coś za coś

skąd te procedury uproszczone, a no to dlatego, iż od czerwca 2006 prowadzę własną działalność i jakoś ciężko mi wykazać dochód :)

a wcześniej przez 3 lata pracowałem w kancelarii komornika i rzeczywiście zabezpieczenie kredytu w postaci przewłaszczenia auta na rzecz banku to lipa ... są tacy kombinatorzy, że potrafią i takie autko sprzedać :) auto z dnia na dzień traci wartość, dłużnik przestaje płacić dopiero po jakimś czasie a nie po wyjechaniu z salonu/komisu więc w razie licytacji po pokryciu kosztów komorniczych i tak będzie to niewielka kwota

Jeszcze jedno, odradzam kredyt gotówkowy w Eurobanku
moja koleżanka chciał wziąć to po złożeniu i podpisaniu wniosku wysłali jakiegoś przedstawiciela i sprawdzał jak mieszka, przyszedł do jej pracy i chciał widzieć się z właścicielem, poszedl do biura rachunkowego i chciał sprawdzić na liście płac jakie ma zarobki ....
i koniec końców był taki, że wzięła gotówkę w GeMoneyBank-u (wniosek też można złożyć przez sieć)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00