MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 1:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

no wlasnie nastal rok 2007 :) i z tej okazji sprzedalem stargo Lumixa ( z ktorego bylem bardzo zadowlony i chce cos nowego lepszego :)

wacham sie miedzy LUMIX FZ50 ( sprawdzona dla mnie marka i reweacyjna optyka jak na kompakta do tego kupa pierdulek do zabawy )

Pentax *ist DL lustrzanka w cenie lumixa z tym ze ze standardowym obiektywem 18-55 co nie bardzo mi pasuje.... a lepszego obiektywu poki co nie bede mogl kupic

Nikon D40 + AF-S DX 18-55 mm lustrzanka sytuacja taka sama jak wyzej ....

i tak to wyglda ...cena max do ok 2200zl .. uzykowanie hobbistyczne z tym ze zwykle kompaty zdecydwanie odpadaja i jedynie cos z wyzszej poki w tej grupie aparatow badz tansza lustrzanka ze slabym obiektywem....

Tytuł:
swój chłop

Odpowiedz chyba znasz...
Lepszy dobry kompakt niz slabe szklo w lustrzance. FZ50 ma dwie wady:
1. Nie ma klasycznego wizjera ulatwiajacego kadrowanie
2. Male wymiary matrycy powoduja, ze mozna zapomniec o wysokiej jakosci zdjec przy wyzszych czulosciach ISO
Ma za to ta zalete, ze za okolo 2100 PLN masz aparat, ktorym zrobisz przynajmniej 90% zdjec jakosciowo nieodbiegajacych od zestawu dobra lustrzanka + obiektywy, za kwote wiele wyzsza.
Jestem zdania, ze lustrzanki powinni kupowac zawodowcy lub ludzie, ktorzy maja troszke wiecej srodkow i chca miec nieco wyzszy komfort fotografowania. Znam tez i takich, ktorzy regularnie sprzedaja swoje zdjecia, majac do dyspozycji wylacznie kompakt.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jarek Cz. pisze:
Odpowiedz chyba znasz...
Lepszy dobry kompakt niz slabe szklo w lustrzance. FZ50 ma dwie wady:
1. Nie ma klasycznego wizjera ulatwiajacego kadrowanie
2. Male wymiary matrycy powoduja, ze mozna zapomniec o wysokiej jakosci zdjec przy wyzszych czulosciach ISO
Ma za to ta zalete, ze za okolo 2100 PLN masz aparat, ktorym zrobisz przynajmniej 90% zdjec jakosciowo nieodbiegajacych od zestawu dobra lustrzanka + obiektywy, za kwote wiele wyzsza.
Jestem zdania, ze lustrzanki powinni kupowac zawodowcy lub ludzie, ktorzy maja troszke wiecej srodkow i chca miec nieco wyzszy komfort fotografowania. Znam tez i takich, ktorzy regularnie sprzedaja swoje zdjecia, majac do dyspozycji wylacznie kompakt.

jak nie ma jak ma? chyba że ci chodzi zeby był "klasyczny "naprawde bo jest wizjerek ale obraz w nim jest cyfrowy -fakt
http://www.allegro.pl/item154034710_pan ... fz30_.html
ja tam uwazam ze do zwykłego uzytku amatorskiego FZ50 to jest juz kosmos -ja mam FZ2 tylko a i tak robi super foty.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

MERCEDES 4 EVER pisze:

jak nie ma jak ma? chyba że ci chodzi zeby był "klasyczny "naprawde bo jest wizjerek ale obraz w nim jest cyfrowy -fakt

Otoz to. W tym "wizjerze" widzimy obraz z przetwornika a nie to co widzi obiektyw. To tak samo jak oceniac poprawnosc naswietlenia wg tego, co pokazuje ekran LCD z tylu aparatu. Kadrowanie jest procesem nieco bardziej zlozonym niz zmieszczenie w kadrze calosci wybranego motywu. Dobrej jakosci wizjer (jasny, z mozliwoscia wymiany matowki) jest jednym z podstawowych kryteriow wyboru korpusu.

Tytuł:
Klubowicz

[quote="Jarek Cz."]Otoz to. W tym "wizjerze" widzimy obraz z przetwornika a nie to co widzi obiektyw. To tak samo jak oceniac poprawnosc naswietlenia wg tego, co pokazuje ekran LCD z tylu aparatu. [/quote]

Przeciez to hybryda, a nie lustrzanka, wiec innej opcji jak na razie nie ma. Powyzsze sprzety maja 1 wade, sa duze ;) Mam Oly C8080 i rzadko mi sie chce go brac ze soba, wole jakas mala malpke, ktora moge schowac do kieszeni i wyjac w kazdej chwili. Na kilka tysiecy zdjec z cyfraka, wywolalem kilka, do tego byl to Jenooptik 4Mpx, a zdjecia 2Mpx ze srednia kompresja wydrukowane na A4 - powieszone na scianie robia wrazenie (jak ktos wepchnie w nie nos to narzeka, ale kobieta nie zobaczy duzej roznicy ;) ).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kruszyn z tego co ja czytalem i zaslyszalem to lepiej znalezc jeszcze gdzies zakamuflowanego D50 niz D40...Ponoc D50 mimo ze tez maly to jednak jedna z lepszych kompaktowych lustrzanek...A szklo sobie w przyszlosci wymienisz...

...Co do Pentaxa...Ech oni chyba sa swietni tylko w srednim i duzym formacie, pozatym trudno u nas o szklo do Pentaxa, a uzywanego to juz chyba nie uswiadczysz...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja tez w sumie pomyslalem o tym, ze lepszy chyba bedzie dobrze wypasiony kompakt niz slaba lustrzanka tym bardziej ze lumix fz10 ktorego mialem spisywal sie rewelacyjnie. Moj szef sprawil sobie canona D400 i szczerze z tym obiektywem ktory ma w standardzie az tak wiele zdzialac nie moze ... napewno wiecej jest zabawy bo np czasy naswietlania koncza sie przy 1/4000 i zlapie kropelke lecaca z kranu a w lumixie 1/2000 i juz jest z taka pierdula np problem, czy zaszumienie zdecydowanie mniejsze...ale obiektyw 18-55 jest zdecydowanie ,,za krotki,, a dobre szkolo kosztuje tyle co najtansza lustrzanka.......... ,,malpki,, opadaja nie chce takiego aparatu kiedys moze sobie kupie jako dyzurnego ale poki co szkoda mi wywalac kasy na takie cos ... co do jakosci zdjec to chyba w duzej mierze zalezy od wykonawcy a nie od aparatu bo mam kilka rodzynkow zrobionych slabszymi aparatami ktore chwalili ,,profesjonalisci,, :)
Po przegladneniu ofert poki co najwieksze szanse ma lumixa FZ50 ( troche z sentymentu do starego aparatu) nie 30 bo jednak roznice sa i sumujac wychodzi jednak na + dla fz50 ...roznica cenowa tez niewielka tazke ....
Jezeli sa jakies lepsze zaawansowane kompakty to prosze o sugestie ... :)

PSSSSS
Jest jeszcze inna opcja ktora wczoraj zaswitala mi :P kupic tanszy aparat i felgi do kijka :P ale potem pomyslalem ze po co mi felgi jak nie bede mogl ladnego zdjecia pstryknac jak juz je zaloze :P tazke felgi na wiosne :P

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
swój chłop

Konczac udzial w tym watku (bo lepiej robic zdjecia niz ciagle porownywac sprzet) napisze z wlasnego doswiadczenia, ze:
- najlepsze matryce do aparatow wspolpracujacych z obiektywami Nikona, robi Fuji (najwiecej szczegolow w swiatlach i cieniach).
- wybor korpusu lustrzanki to nie wybor modelu tylko wybor calego systemu. System, to obiektywy, lampy, oraz gwarancja zgodnosci z juz posiadanym sprzetem.
- przy wyborze systemu musimy zastanowic sie, czy bedziemy stosowac obiektywy przystosowane do matryc o mniejszych rozmiarach, stosujac przeliczniki ogniskowych, czy tez wolimy matryce pelnoklatkowe
- po wybraniu systemu decydujemy sie na korpus wg tego, jakie zdjecia robimy najczesciej. Inny korpus do fotografii reporterskiej (zdjecia seryjne, wytrzymalosc), inny do fotografii slubnej (wysoka jakosc zdjec przy wysokich czulosciach - ISO800-1600), inny do studia (czas synchronizacji z lampami). Oczywiscie wszystko to mozna robic jednym korpusem z polki profesjonalnej
- jesli ktos decyduje sie na wymienna optyke, powinien wiedziec, jakich obiektywow bedzie potrzebowal. Obiektywy makro (czyli cos co kompakt ma w standardzie) nie sa tanie a w dodatku jeden moze nie wystarczyc.
- tanie zoomy systemowe, maja jakosc zblizona do obiektywow z lepszych kompaktow a zestaw np do Nikona 18-70 i 70-300 kosztuje tyle ile caly kompakt. Jesli ktos uwaza, ze dzieki D50 + ww szkla zrobi lepsze zdjecia niz z FZ50 powinien zastanowic sie, czy nie popada w tzw onanizm sprzetowy. Zeby wyraznie przebic jakosc szkiel z FZ50 trzeba uzywac obiektywow znacznie drozyszych niz te sprzedawane w zestawie z korpusem
- do kompakta stosujemy caly czas te same filtry, do lustrzanki musimy posiadac caly system
- musimy sie zastanowic, czy wybieramy sie na wycieczki fotograficzne czy krajoznawcze. Np idziemy fotografowac wschod slonca z Krzyznego (Tatry) czy tez przechodzimy gran Orlej Perci i przy okazji robimy zdjecia. W tym drugim przypadku ilosc i wielkosc sprzetu nie bedzie nam umilac tej wycieczki.
- najlepszy aparat to taki, ktory potrafimy obslugiwac i w pelni wykorzystac
- jesli ktos ma za duzo pieniedzy, niech kupuje sprzet najdrozszy. W ten sposob na rynek wtorny trafi sprzet malo uzywany w dobrej cenie...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jarek Cz. niestety mamy spory niefart bo kolega kruszyn karze nam porownywac rozne aparaty z badz co badz ale obiektywami Leici...I badz tu madry i pisz wiersze jak wiadomo ze tych obiektywow w lustrzankach, lunetkach nic nie przebije!

Stad super jakosc czesto przy stalym swietle w Lumixach.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
wiarus junior

Najlepszy jest Canon eos5 (analog jakby ktos nie wiedzial)i basta:) + szkiełka L-ki:)
Reszta to ......reszta

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Eos 5 byl fajny, strasznie wygodne duze kolko z tylu...No i AF szybki i bardzo dobrze dzialajacy...

...Ale szkielka w Leicach chyab lepsze nawet od elek Canonowskich...

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
wiarus junior

zebda pisze:
Eos 5 byl fajny.....
...Ale szkielka w Leicach chyab lepsze nawet od elek Canonowskich...

JEST NADAL:) ,a Leica to Leica.Klasa( i kasa) sama w sobie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

lumix FZ50 na pokladzie :) kropelka w locie uchwycona, kijek na ciemnym parkingu niezle wyciagniety z ciemnosci, makro rewelka :) max zoom + stabilizacja bez zajkniecia :d Jednym slowem banan [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] a to bez zagladania glebiej w konfiguracje : niezla maszynka :) zaszumienie itd sprawdze jutro za dnia :) dzieki za zainteresowanie i wyjacnienie kilku spraw :) koszt calosci 2100 zl mozna tniej o jakies 200 zl ale troche trzeba by poczekac a ja nie mam cierpliowsci :P:P:P:P hihihih

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tez mam chec na tego sprzeta ale nie dam z aniego tyle kasy -poczekam troszeczke [zlosnik] gratulacje-mi sie podoba to ze one sa wszystkie podobne do siebie i obsługa jest dzieki temu intuicyjna ;)

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

[quote="MERCEDES 4 EVER"]Tez mam chec na tego sprzeta ale nie dam z aniego tyle kasy -poczekam troszeczke [zlosnik] gratulacje-mi sie podoba to ze one sa wszystkie podobne do siebie i obsługa jest dzieki temu intuicyjna ;)[/quote]
dokladanie do tego w tej wersji jest juz dostepne polskie menue bo w poprzednich fz10 i fz20 z tego co wiem nie bylo :) jedyne czego zaczalem szukac to pokretelka od zooma ale tu nie ma i jest obslugiwany pierscieniem jak w szkielkach lustrzankowych :D banan caly czas :D:D:D:D:D:D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00