MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 10:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kolego piotras,
nie wiem czy moje posty sa malo czytelne czy jak, ale widze, ze nalezysz do ludzi ktorzy sluchaja tylko to, co chca uslyszec.
to co napisalem, to uslyszalem od "agenta" ubezpieczeniowego i tylko to "cytuje", a zeby ci to wyjasnic dokladniej zaczne jeszcze raz:
masz powyzej 25 lat, kupujesz auto, idziesz go zarejestrowac, ubezpieczyc. gosc w zakladzie ubezpieczeniowym mowi tak:
"moze pan wykupic polise OC w naszej firmie dla tego wlasnie auta, przy danych pana znizkach za ( powiedzmy ) 500PLN/rok. ale skoro [u][b]tylko pan [/b][/u]bedzie uzytkowal ten pojazd to proponuje polise OC przypisana na pana z adnotacja ze pojazd jest ubezpieczony [u][b]tylko[/b][/u] tylko jak pan go prowadzi. polisa wynosi w tym wypadku: 350PLN/rok."
ale ty mowisz tak:
"nie no oprocz mnie pojazdem bedzie jezdzila jeszcze zona ( tez powyzej 25 lat )"
a gosc:
"to ja proponuje panu polise, ale w umowie bedzie zawarte oswiadczenie, ze polisa obejmuje to auto ale moga sie na tej polisie poruszac tym autem [u][b]tylko[/b][/u] osoby ktore ukonczyly 25 lat. polisa taka wynosi 400PLN/rok."

wybor nalezy do ciebie. jasnie wytlumaczyc nie umiem

skladki wyssalem sobie z palca i nie wiem jaka jest % roznica pomiedzy tymi opcjami. to uslyszalem od goscia co od ladnych paru lat zajmuje sie wszelkiego typu ubezpieczeniami, nie sadze zeby klamal, bo nie widze w tym celu. tak samo nie pamietam czy bylo to generalli czy hdi czy PZU czy warta.

a tak na koniec to to "twoje" h... to sie pisze troche inaczej.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

sobolini ... wszystko ok ... tak sie oblicza skladki, ale jak wsiadzie za kierownice jakis siostrzeniec ktory ma 18 lat i rozwali komus MB sklasse za 400000 PLN, to placi ubezpieczyciel z OC, a Wykupujcy skladke za 350 zł doplaca 150 zł do skladki 500 zł ...

inaczej nie moze byc ... jest obowiazek w polsce aby auto zawsze bylo ubezpieczone, warunek bylby niespelniony gdyby ubezpieczyciel nie ponosil odpowiedzialnosci

tego co napisalem jestem pewien na 99% ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

erio, tego to akurat nie wiem, czy jak przyjac jedna z opcji o ktorych pisze ze na przyklad gdy mam wykupione OC tylkona siebie,- jedna osobe, to jak ktos inny spowoduje tym autem stluczke to ubezpieczyciel wyplaci.

widze ze jeszcze nie wszystko jest dla wszystkich jasne.

wiem ze jak ubezpieczam auto ktorego jestem wlascicielem to w polisie sa moje dane i wiem doskonale ze kazde auto ktore jest zarejestrowane musi miec OC, nawet jesli mialalyby to byc same papiery.

nie mowie tutaj o zwyklej polisie OC gdzie autem moze jezdzic kazdy kto ma prawo jazdy i jak spowoduje stluczke to ( jesli np. nie posiada jeszcze pojazdu i nie placi skladek i nie ma znizek, a kierowca ma znizki ) wlasciciel polisy i samochodu jednoczesnie, musi doplacic do skladek a ubezpieczyciel wyplaca,-teoretycznie- kaske.

mowie tutaj o tylko jednej z opcji jaka slyszalem kiedy ubezpieczyciel zaklada ze autem moze kierowac tylko wlasciciel i na niego auto jest ubezpieczone, na polisie jest podobno widocznie napisane WOŁAMI o tym i policjant w razie kontroli, gdy autem nie kieruje wlasciciel moze je zatrzymac. nie wiem co sie stanie jak ktos sie do tego nie dostosuje i w cos walnie, czy go powiesza, czy każą wypic kwas z akumulatora to nie wiem, nie pytalem.

z reszta mysle ze nie o to w tym wszystkim chodzi bo chymon, biedny chlopak, stluczke mial, a my mu tu poematy piszemy.

Obecnie: W124 200E '89

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00