MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 6:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
witam ponownie,
zakupiłem mniejwięcej taki zestaw:
Xytras pisze:
-plyta glowna - Gigabyte GA-M55PLUS-S3G s. AM2 NF6100 Sata 255zł
-procesor - Athlon 64 3200+ Orleans AM2 BOX 329zł
-pamieć - DDR2 1GB PC2-5300 (667MHz) 335
-dysk - Seagate ST3160811AS 160GB sATA II 209
-nagrywarka -Benq DVD-REC DW 1670 Black Oem 125
-obudowa+zasilacz(markowe) -Chieftec BG-01B-B-SL-350 269

i zaczęły sie problemy (chyba...)
otóż dysk segate 160GB - w XP fizycznie widac 127GB [totalszok] czy to normalka??? system plikow FAT, 3partycje, przed podzieleniem na partycje widział 131GB, w biosie widzi 160GB. Zastanawia mnie to ponieważ moj HDD ma 300GB a w XPeku widać 298GB

Moze mi to ktos wyjaśnieć??? Bo niewiem czy mam iśc do forimy co mi to sprzedała z małym AVANTI czy nie :roll:

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Hmm u mnie ze 160 GB widzi w xp 148,8 , w biosie bedzie zawsze widzial zadeklarowana wartosc producenta, chyba ze sam bios nie obsluguje takich duzych dyskow. Pare kompow juz sie przewinelo przez moje rece i zawsze troche pojemnosci uciekalo, zreszta zawsze robilem to samo - partycje fdiskiem, system plikow fat32 (ciut wczesniej fat16 8) ) i zawsze troche tej pojemnosci uciekalo, wczesniej mialem 40GB a realnie niecale 37. Wychodziloby na to ze jakies 10% in minus to norma :-? Nigdy sie tym zbytnio nie przejmowalem, sa jakies inne programy dzielace na partycje, moze warto byloby z nich skorzystac ale to nie dla mnie :) No ale jakby nie patrzec u Ciebie to jest cale 33GB mniej,a to prawie caly moj stary dysk :) Kiedys kiedys przy fizycznym formacie w biosie u mnie taki problem nie wystepowal, dysk mial 1,2 GB i tyle widzial windows, ale tego typu format chyba nie jest za bardzo wskazany przy nowszych (wiekszych) HDD, zreszta nie bede sie produkowal bo informatykiem nie jestem i tak samo nie jestem pewien czy to akurat od tego zalezalo :roll:

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A masz zwyklego XP czy z service packami juz? Bo jak mnie pamiec nie myli to albo po pierwszym, albo po drugim SP problem znikal, wczesniej wlasnie XP widzial tylko dyski do 130, wieksze wykrywal tez jako te 130 czy cos okolo tego...
Ja mialem ten problem wlasnie z dyskiem 160GB i jesli dobrze pamietam oszukalem go poprzez Partition Magic'a dosowego, w srodowisku dosowym za pomoca PM 6.0 zrobilem partycje ~ 10GB i ~150GB (w rzeczywistosci mniej bo wiadomo ze taki dysk 160GB ma jakies 150, a nawet czasem mniej) i wtedy system normalnie widzial dyski, ale najprosciej jest zainstalowac Service packa 2 wlasnie, moim zdaniem warto bo jednak cos daje, a i problem zniknie.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

no właśnie ktoś przed chwilą tez mi powiedział żeby zainstalowac mu servis packa i powinno być cacy
a ogolnie to i tak mialem go instalowac bo dziek bez niego nie biega :lol:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

łee dzwiek to sie instaluje ze sterownikow producenta :P
A jak chcesz kodeki do filmow to klite codec pack czy jakos tak :)

Co do samej pojemnosci dysku to sprawa rzeczywistej pojemnosci rzedu jak tam kolega wyzej pisal 148GB z 160 to normalka, wynika to z tego iz producenci przyblizaja pojemnosc to sprawa pierwsza, a druga to to iz pojemnosc licza tak, ze 1GB to 1000MB, a nie jak w rzeczywistosci jest 1024MB, z tego potem wynikaja nizsze pojemnosci widziane przez system ;)

Tytuł:
swój chłop

Czasem jednak trza sie pogodzic ze Microshit Windows to zlo na ktore jestesmy skazani ja mam dysk 250GB a ten ..... wykrywa jedynie 200GB!! <br>Dodano po 8 minutach.:<br> Jednak uwazam ze zrobiles maly blad kupujac zintegrowana karte graf, poniewaz one sa badziewne , nawet gry dla najmlodszych niestety maja juz spore wymagania odnosnie kart graf. Ale moge sie mylic i dziecku komputer wystarczy. jednak musisz sie z tym liczyc iz wymiana kompa za rok max dwa bedzie musiala nastapic. :(

Pozdro i Wesołych świat

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

[quote="Xytras"]łee dzwiek to sie instaluje ze sterownikow producenta [/quote]
tak??? a ten komp twierdzi, że bez serwis paka nie bedzie dawał żadnych dźwięków :cry:

[quote="golw"]jednak musisz sie z tym liczyc iz wymiana kompa za rok max dwa bedzie musiala nastapic. [/quote]
jesli czytałeś cały watek to zapewne spostrzegłeś, iż właśnie min ten sprzęt został polecony, generalnie nie jest to identyczny ale podobny. Sprzedawca stwierdził iż przez najbliższe kilka pod tego typu kompy bedą produkowane pozespoły a więc z ewentualnym nabyciek jakiejś extra karty graf, czy procka nie bedzie problemu - zaznaczam, iż są to słowa sprzedawcy. Tak czy siak właścicielka kompa ma dopiero 12 lat i namiętnie męczy simsy czy cos podobnego, myślę iż biebawem jej przejdzie i pewnie internet weźmie górę. Inną sprawą jest to, że starego kompa miała 7lat a więc jesli tego bedzie męczyć też tyle to następnego sama sobie zakupi:D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wystarczy spokojnie, 1Gb ramu to komputer bedzie odlatywal, a pci-e na plycie jest wiec mozesz spac spokojnie, grafy sa pod to tansze niz pod AGP i napewno przez pare lat beda wykorzysdtywane w komputerach, kiedy AGP odchodzi pomalu do lamusa ;)

Ta zintegrowana grafa naprawde wystarczy 12 latce, watpie by rodzice pozwalali jej odpalac doom'a3 albo inne rzeznicze gierki [zlosnik]
Potem bedzie malo to sie kupi cos, a jak znam zycie to jak ten komputer zacznie bys slaba konstrukcja to wymiana samej karty graficznej wiele nie da [zlosnik]

Co do dysku golw to albo Cie sprzedawcy w konia zrobili, albo zwyczajnie wystarczy pogrzebac troche i bedzie 250GB :>

teope, w jaki sposob twierdzi ze niby bez SP nie bedzie gral? :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00