(me: how) pisze:
Uważam, że sie mylisz zrównując spalanie nawet 300D i 230E. A to z tego prostego względu, że jak naciśniesz trzysetce, to ona pojedzie, bo ma jeden garnek więcej, a wtedy weźmie, bo nie ma siły i nic z niczego się nie bierze. Natomiast dieslem zawsze jesteś w stanie zrobić niskie spalanie i osiągnąć wynik na poziomie 7-9 litrów, ale tego jakoś nie podają w filmie o 300D. Czasem trzeba sobie pomóc zmianą skrzyni, a przede wszystkim sposobem jazdy, ale taki wynik M102 osiąga może przy 90 na autostradzie, a nie w cyklu mieszanym, a tym bardziej w mieście, na krótkich odcinkach, które w silniku benzynowym kosztują najwięcej.
Nie przyzwyczajałbym się też zbytnio do aktualnych cen paliw, bo jak wiadomo wszystko może sie zmienić w ciągu tygodnia, zresztą różnica na poziomie 10 gr/litr nie ma absolutnie żadnego znaczenia jeśli weźmiesz pod uwage to co stoi wyżej. Na 10 litrach zaoszczędzisz więc złotówkę, a benzynę dofutrować musisz 3-5 litrami na kazde 100 km po 3,50 PLN każdy.
Jeśli potrafisz i chcesz oszczędnie jechać, to dieslem da się to zrobić. Benzyną można się gimnastykować, ale efekt nigdy nie będzie tak imponujący.
chmm, co do spalania to słyszałem, ze realne spalanie 230E to w granicach 10-13 litrów, w trasie mniej, myslałem ze przy normalnej jezdzie, no coz jezeli taki wynik ma byc spowodowany "niedotykaniem" gazu to faktycznie lipa, spalanie na poziomie do 13 litrów by mnie zadowoliło w 230E, co prawda nie jestem wariatem, ale jezdze raczej normalnie, czasami nie obejdzie sie wcisniecia pedału w podłoge, ale generalnie bez szalenstw.
co do wymiany skrzyni na 5-tke to biore cos takiego pod uwage w obu wariantach
co do cen paliwa, to prawda, moze sie to zmienic w ciągu tygodnia, ale przypuszczam ze dalej cena benzyny i ropy beda zblizone ile by nie kosztowały
co do jazdy w korkach to w warszawie, jest to bardzo uciązliwy problem, gazowac samochodu nie mam zamiaru, wiec 18 litrow mnie przeraza
ps. ~(me: how), a jak tam twoja 2-setka? jak ci to chodzi> jakie spalanie i czy sa jakies problemy z silnikiem, wiem ze jestes zwolennikiem diesla, podobnie jak ja, ale tez jakos nachadza mnie checi na eksperymenty, tak apropo 230E
po swoim zakupie jakie masz zdanie na temat benzyniaków?