MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 2:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz

Numer GG: 267496
teope pisze:
ewentualnie jesli ktoś ma pojęcie prosił bym o wybranie czegoś z tej oferty do kwoty 1600zł

z góry dzięki
pozdrawiam

O ile dobrze pamiętam, to w zeszłym roku kupiłem jakiś wypasiony komputer, na którym moja siostra pisała pracę. Oprócz tego komp prawie że nie był używany. Podobno jest w stanie idealnym - jest do niego pudełeczko itp. Jeśli taka opcja Cię również interesuje, to mogę Cię skontaktować z moją siostrą w Łodzi. W razie czego proszę o priv.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Xytras pisze:
TReneR pisze:
Jezeli to ma byc do gier 3D to zapomnij o karcie graficznej z wspoldzielona pamiecia!!

Miales? :] Nie? Wiec nie gadaj :]

Mialem i mam obecnie 2 z grafikami z pamiecia wspoldzielona - w jednym nie wytrzymalem i wstawilem grafike z 128MB wlasnej pamieci; komputer wkoncu ozyl i zaczal sie ruszac (P4 2.4 HTT).
Dlatego wlasnie stanowczo odradzam pamiec wspoldzielona!!

No to moze napisz co Cie denerwowalo, bo szczerze mowiac to wystarczy dobra konfiguracja takiej karty i jeste wszystko dobrze :)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

W laptopie mam akcelerator GMA900 ze współdzieloną pamięcią na chipsecie Intela 915 . Demon szybkości może to nie jest, jednak do wielu gier 3d zupełności wystacza(Lineage II działa bez problemów w przyzwoitej jakości i rozdielczości 1280x800). Ogólnie polecam kupić przy ograniczonych funduszach od razu większą ilość ramu lub szybszy procesor, lepszą płytę, a karte graficzną dokupić później w razi potrzeby.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
myśle, że wybiorę to
Rad.ek pisze:
wielki3333 napisał:
ja bym 5 wybrał z tej oferty

Ja tak samo.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Xytras pisze:

No to moze napisz co Cie denerwowalo, bo szczerze mowiac to wystarczy dobra konfiguracja takiej karty i jeste wszystko dobrze :)

Nie wystarczy - powiod - procesor glowny musi bic sie z procesorem karty graficznej o dostep do RAMu. Przepustowosc magistrali pamieci w aplikacjach obciazajacych oba procki powoduje spadek transferu na tejze magistrali ponad 2 razy (ze wzgedu na koniecznosc arbitrazu).
A tak na chlopski rozum to po prostu widac jak obraz co jakis czas zastyga na ulamek sekundy; np. ogldanie TVSat przy pomocy SSII bylo bardzo wkurzajace. Po wsadzeniu Radeona 9550 128 (czyli przecietnie slabej karty video) rozwiazalo problem.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

teope pisze:
myśle, że wybiorę to
Rad.ek pisze:
wielki3333 napisał:
ja bym 5 wybrał z tej oferty

Ja tak samo.

Dodam jeszcze jedną rzecz: nie kupuj w hipermarketach, w przypadku gdy będziesz chciał dołożyć pamięć czy zmienić kartę to stracisz gwarancje a w małych prywatnych sklepikach wymienią/dołożą bez problemu.

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
Rad.ek pisze:
nie kupuj w hipermarketach

wiem, znam ludzi co to tak właśnie kupili komputer, potem bluźnil strasznie...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
Xytras pisze:

Nie wystarczy - powiod - procesor glowny musi bic sie z procesorem karty graficznej o dostep do RAMu. Przepustowosc magistrali pamieci w aplikacjach obciazajacych oba procki powoduje spadek transferu na tejze magistrali ponad 2 razy (ze wzgedu na koniecznosc arbitrazu).
A tak na chlopski rozum to po prostu widac jak obraz co jakis czas zastyga na ulamek sekundy; np. ogldanie TVSat przy pomocy SSII bylo bardzo wkurzajace. Po wsadzeniu Radeona 9550 128 (czyli przecietnie slabej karty video) rozwiazalo problem.

Nie wiem co Ty to opowiadasz, bic sie o ram? A masz pojecie o architekturze K8? Procesor ma bezposredni dostep do pamieci, nie ma sie tutaj o co bic, a jesli chodzi o dostep to w biosie wydzielasz odpowiednia ilosc ramu dla karty i nie ma mowy o zadnej walce!
Dodam tez po raz kolejny ze skladalem ostatnio komputer oparty na plycie GA z chipsetem identycznym jak ten ktory zaoferowalem Teope, chodzi o chip ze zintegrowana grafa GF6100, proponuje pobawic sie na takim komuterze i potem mowic cos o zastyganiu obrazu... Abraz to moze tnie i przycina jak sie wsadzi grafe bez akceleracji [szalone]

Niestety zupelnie sie nie zgodze z tym co mowisz, ale co ja tu mam do gadania, komputerami interesuje sie tylko w wolnych chwilach ;)

Co do propozycji 5 to faktycznie bedzie ok :)
ja mam tylko 'ale' do karty graficznej, zapewne jest to wersja z 256mb ram na szynie 128bit co nie da zupelnie nic, do tego nawet nie wikadomo czy to zwykly dziadowski 7300, czy juz 7300gt, jesli zwykly to sadze ze bez wiekszej zmiany ceny, a moze i taniej wyjdzie wsadzic 7300gt 128MB galaxy, takiego jak proponowalem w moim zestawie? Ta karta ma wydajnosc porownywalna z 6600GT ktorego aktualknie posiadam i moze nie jest to najwydajniejsza gra, ale da sie plynnie grac we wszystkie nowe gry w wybranej rozdzielczosci(u mnie na 19" 1280*1024) nawet z najwyzszymi detalami...
No i uczulam Cie na ten zasilacz ;) Tamta obudowa skrywa pewnie "demona" z 400W ktory tak naprawde bedzie mial te 200W i bedzie tzw. bomba z opoznionym zaplonem :P

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
teope pisze:
Rad.ek pisze:
nie kupuj w hipermarketach

wiem, znam ludzi co to tak właśnie kupili komputer, potem bluźnil strasznie...

Kiedyś mój wujek kupił kompa w Geancie. Na szczęśćie od razu się nim pochwalił i nim minęła godzina wylądowaliśmy tam razem, żeby sprzęt oddać. Na hasło pracowników "a dlaczego?" usłyszeli stanowcze "a dlatego i nie chce mi się tłumaczyć" (wskazałem piękny wielki szyld, że zwroty bez uzasadnienia przyjmują w ciągu 3 czy 7 dni) [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
Nie wiem co Ty to opowiadasz, bic sie o ram? A masz pojecie o architekturze K8? Procesor ma bezposredni dostep do pamieci, nie ma sie tutaj o co bic, a jesli chodzi o dostep to w biosie wydzielasz odpowiednia ilosc ramu dla karty i nie ma mowy o zadnej walce!

Mi zarzucasz niewiedze a sam teraz sie nia popisales ;-)
Pamiec wspoldzielona - i procesor (co jest normalne w wiekszosci architektor) i karta graficzna ma bezposredni dostep do TEJ SAMEJ pamieci fizycznej!! Karta graficzna wykozystuje wydzielony obszar adresowy pamieci procesora poprostu. Pamiec ta ma jeden fizyczny interfejs/magistrale danych i adresowa - gdy CPU kozysta z tej pamieci uzywa tego wlasnie interfejsu, wiec GPU fizycznie nie moze sie do niej dostac w tym samym czasie wiec czeka. Gdy GPU kozysta z pamieci, CPU musi czekac.
Koniec kropka - nie wmawiaj innym bzdur!!

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No mozliwe ze cos tam w tym racji jest, a moze wiecej niz cos, niestety nie do konca Cie rozumiem :lol:

Co nie zmienia faktu, iz nie zgodze sie z toba ze karty korzystajace z pamieci ram zwalniaja komputer, ze calosc dziala fatalnie, bo o tym tutaj mowilismy, niestety dla mnie to sa bzdury, moze z teorii jakies tam wnioski wyciagnac, ale te Twoje wnioski zupelnie nie pokrywaja sie z moja praktyka, wiec wybacz, ale dalej sie z Toba nie zgodze, ale to chyba malo wazne, wazne by kolega kupil sprzet, byl z niego zadowolony i nie wnerwial sie na nas iz niepotrzebnie balagan robimy [cool]

Takze na looz, bo ja tam wiem swoje, Ty tez i chyba nie ma sensu sie blotem obrzucac [zlosnik]

Ostatnio zmieniony pt gru 08, 2006 3:12 pm przez Xytras, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jako że właśnie składam zestaw pod klienta na gwiazdkę to pochwale się parametrami tegoż sprzętu, koszt samego sprzętu wyniósł 4400 zł. części zamawiane z Proline i z Komputronik (bo w Proline brakło już niektórych elementów - szał zakupów bożonarodzeniowych [zlosnik] )

Płyta główna: Asrock 775DUAL-VSTA PT880PRO DDR/DDR2 AGP PCI-e - 189,00 zł.
Procesor: Intel PIV 3.06 531 800/1M 775 BOX 64bit - 305,00 zł.
Wentylator: Arctic Cooling Freezer 7 Pro - 76,00 zł.
Pamięć RAM: Kingston DDR2 2x 256MB 667MHz CL5 - 247,00 zł.
Karta graficzna: Gigabyte GF 7300GT 256 MB PCIE DDR2 - 319,00 zł.
Dysk twardy: Seagate ST3250620AS 250GB sATA II 16MB - 305,00 zł.
Nagrywarka DVD: LiteOn DVDRW+- 165H6S LS OEM Black - 109,00 zł.
Stacja dyskietek: Sony 3.5 1.44MB Black - 39,00 zł.
Obudowa: Midi ATX Tracer TRO-272 Extractor 400 Watt - 166,00 zł.
Klawiatura: Logitech 967559-0100 Media Keyb. Elite - 89,00 zł.
Mysz optyczna: Logitech 953688-0600 S96 Optic Black - 29,00 zł.
Głośniki: Creative 2.0 Inspire 280 - 85,00 zł.
Monitor 17" LCD: Iiyama ProLite E1700S-B2 17" 2ms Black - 949,00 zł.
Drukarka laserowa kol.: HP LaserJet 1600 - 1099,00 zł.
Skaner: Canon CS4200F - 399,00 zł.

Sprzęt z założenia miał być dobry, niekoniecznie tani, ale też nie kosmicznie drogi, da się zauważyć że cenę nakręca kolorowa drukarka laserowa i skaner, klient co prawda życzył sobie żeby to było urządzenie wielofunkcyjne ale koszt takiego to min. 3500 zł. a tu przy rozłożeniu na dwa elementy wyszło 1500 zł. więc ponda połowę mniej ;)

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

P4? Chyba zartujesz :o

To ma byc do gier czy do pracy biurowej? Bomoze do biurowej to ten p4 jeszcze bedzie w miare, ale do gier go A64 zje na sniadanie...

No i ten Tracer, no przeciez pisalem wczesniej ze to najgorszy szmelc nie zasilacz :o

A co do urzadzenia wielofunkcyjnego to mam rozumiec że z laserowka sa takie drogie? Bo z atramentem, najtansze do chyba juz za 300 sie kupi, tyle ze na jeden naboj, a to kicha...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
To ma byc do gier czy do pracy biurowej?

To jest komputer dla dzieciaków, które sobie w coś tam będą grały

Xytras pisze:
do gier go A64 zje na sniadanie...

Być może, ale przy tej cenie wolałem dać dobrą grafikę i jednordzeniowy procesor niż miałbym dać dwurdzeniowy ale z badziewną grafiką, a wtedy P4 zjadłby na śniadanie tego A64 przy grze w pasjansa [zlosnik]

Xytras pisze:
No i ten Tracer, no przeciez pisalem wczesniej ze to najgorszy szmelc nie zasilacz :o

Przewinęło się u mnie już wiele zasilaczy Tracera i na razie żaden mnie nie zraził, co innego Codegen, ale to chyba ta sama półka, poza tym od czego jest gwarancja, a zasilacz rzecz wymienna - tu nie zmieniają się standardy do dwa lata.

Xytras pisze:
A co do urzadzenia wielofunkcyjnego to mam rozumiec że z laserowka

Tak miała być koniecznie laserówka, ale jak zobaczyłem ceny od 3500 w górę to odpuściłem taką inwestycję.

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Cytuj:
Xytras napisał:
do gier go A64 zje na sniadanie...

Być może, ale przy tej cenie wolałem dać dobrą grafikę i jednordzeniowy procesor niż miałbym dać dwurdzeniowy ale z badziewną grafiką, a wtedy P4 zjadłby na śniadanie tego A64 przy grze w pasjansa

[zlosnik]

Nie wiedzialem ze laserowe wielofunkcyjne takie drogie sa [szalone]
No ciesz sie chlopie ze Cie tracery nie pokarały [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00