MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 12:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Witaj! Mój ojciec przez 3 lata miał Opla Vivaro czyli niemieckiego Trafica. Auto gorąco polecam! Sam tym autem dużo jeździłem i sprawuje się super. 120 tyś bezawaryjnej jazdy (został sprzedany niedawno). Nie wiem teraz jak jest ale wcześniej były 2 silniki: 1.9 (82 lub 100kM) i 2.5 (140kM). My mieliśmy najsłabszego ale auto bezproblemowo chodziło z ładunkiem 800 kg + przyczepa 2000kg. Spalanie tego auta to 7,5-8,5l. Zawieszenie sztywne, na zakrętach jeździsz jak osobowym. Prędkość do 150. Mieliśmy też kilka innych które Traficów: 100konny troche lepiej chodził ale troche więcej palił ok 0,5-1 litr więcej. Auto jest bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, wszystko jest "pod ręką" fotele bardzo wygone. Nie wiem jak teraz ale my mieliśmy pasek rozrządu (wymiana przy 110 a później co 90) koszt paska to 240 zł z napinaczen oryginał Renault + wymiana. Oleje wg serwisu co 30 tyś, filtry też, ale jest tam mały filtr powietrza przez to lepiej wymieniać co 15 tyś. O aucie można wiele piscać...
Jednak: jest takie coś, że wiele aut kupionych w Polskich salonach się psuje... wszystko siada po kolei. Natomiast auta sprowadzone z zachodu jeżdżą bezawaryjnie... Poczytaj o tym na jakimś forum... temat jest bardzo znany i do końca niewytłumaczalny...
I niech nikt mi nie powie że T4/T5 jest lepsze...
(jeżeli masz jakieś pytania co do trafica/vivaro to pisz śmiało na pw)
Pozdrawiam
Grzegorz

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A moze jeszcze uda sie znalezc w salonie Transita w poprzedniej budzie, dla wyciagniecia dobrego rabatu...Najpopularniejszy dostawczak w Polsce, gdzies taka statytyke czytalem...Ojciec w firmie mial 2 (roczniki tak 97 i 98) i byly ok, teraz co prawda (sprzedane znajomemu) dosc mocno jedzone przez rudego, no ale to juz z 9 lat po Polsce jazdy (glownie jedzone sa ranty tylnych drzwi)...Teraz kupilismy uzywke z 2001 czy 2002 roku 125KM, jak narazie to wydaje sie elegancki wozek...Mimo ze Forda nie lubie to jednak Transit jest ok...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Martwi mnie to, że auta dostawcze uznawane za naprawde dobre (MB, Ford) mają fatalnie zabezpieczone blachy. BTW: Widzieliście w TopGear, jak chłopaki uczcili 50 lat Transita? [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

JA widzialem Top Gear w ktorym testowali Renault Mastera, Forda Transita i VW Transportera...Opowiadali ze VW jest najmniejszy, choc najszybszy itp, w kazdym badz razie ostatecznie wypowiedzieli sie ze:
- Kupujac dostawczaka kieruj sie jego cena, bo kazdy jest dobry.

Jak ci Sebian napisalem Transit z 2002 lub 2001 ktory zostal kupiony mial jedno widoczne ognisko rdzy, podczas gdy Sprintery byly jak sito....Hehe gdy sprzedawcy powiedzielismy ze te Sprintety to strasznie pognite sa to on prawie krzyczac odpowiedzial: A widzieliscie Sprintera bez rdzy?

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
swój chłop

zebda pisze:
Najpopularniejszy dostawczak w Polsce, gdzies taka statytyke czytalem...

Polecam listopadową "Auto technika motoryzacyjna". Jest tam przegląd wszystkich dostawczaków...

Tytuł:
Klubowicz

No i już po frytach. Oto nasze cacko, czyli jeden z ostatnich trzech tegorocznych egzemplarzy dostępnych w Polsce:

Obrazek

Jeszcze tylko formalności leasingowe i za kilka dni przyprowadzę go do firmy [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Hehe....Powiem szczerze ze wyglad zewnetrzny tego dostawczaka jest bardzo fajny...

...moze troche pozno ale znalazlem taki tekst w necie Renault Trafic

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
...znajomy miał i mu się psuło, a tesciu miał i mu się nie psuło...

pogratulowac czy tez wspolczuc zakupu - doradzania?

moze nie bedzie tak tragicznie?

nie wszystko jest tak praktyczne mimo pieknego wygladu

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
swój chłop

zebda pisze:
...moze troche pozno ale znalazlem taki tekst w necie Renault Trafic

Szkoda czasu na komentowanie treści napisanej przez tego kolecia... Nie dość że nie doczytał umowy to jeszcze się czepia że go oszukali...

Cytuj:
- Kolejny drobny błąd konstrukcyjny. Jesli w odwrotnej kolejności zamykamy tylne drzwi - nieodwołalnie uszkodzimy zamkiem brzeg lewych drzwi. Nie przewidziano żadnego zabezpieczenia ani osłony dla takich przypadków. Przypadków dla mnie czestych - gdyż w dotychczas eksploatowanych busach dzrwi zamykały się w odwrotnej kolejności - i stą na skutek przyzwyczajenia o taki "przypadek" nie jest trudno.

[zlosnik] bez komentarza...

Sebian nie czytaj taki pierdół bo szkoda czasu. Trafic to super auto, jeszcze ten po lifcie ;) Jak już troche pojeździsz tym autem to napisz mi na pw jakie jest takie realne spalanie tego auta i jak się zachowuje nowy silnik ;)

pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

GrześMoto pisze:
Sebian nie czytaj taki pierdół bo szkoda czasu. Trafic to super auto, jeszcze ten po lifcie ;) Jak już troche pojeździsz tym autem to napisz mi na pw jakie jest takie realne spalanie tego auta i jak się zachowuje nowy silnik ;)

Spoko. Obejrzałem z szefem oferty z każdej strony i krótko mówiąc - Trafic bije konkurencję na głowę. Ogólnie wiadomo, że Trafiki miały felery, ale mowa o tych z lat 2003-2004. Z tymi nowymi nie ma już problemów. W uśrednionej ocenie z różnych forum Trafic wypada w testach najlepiej. Okazuje się, że VW jest mocno awaryjny, podobnie jak Ford i MB. Spodziewam się dobrych osiągów i tego, że auto sprawdzi się w codziennym użytkowaniu. Fajnie, że silniki nowego Trafica wyposażone są w łańcuch, a nie pasek rozrządu. Teraz już nie ma co gdybać. Podpisaliśmy umowy. Planowany odbiór auta to wtorek lub środa w przyszłym tygodniu. Póki co zamawiam podłogę fińską, żeby nie zniszczyć auta podczas przewozu ładunków.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Niech sie dobrze sprawuje i przynajmniej 100 tys km zrobi bez problemow!

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Niech sie dobrze sprawuje i przynajmniej 100 tys km zrobi bez problemow!

Marzyciel [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Takie strony można by było znaleźć o kazdym aucie - dla mnie pewne jest że auto było ostro walone - problemy z szybą, uszczelką, terkotaniem itd....
Dla mnie sygnałem czegoś podejrzanego byłby fakt zakupu auta 7-mio miesięcznego z przebiegiem 21.000 tys km- która firma sprzedaje takie auto ( tylko wyjątki ! ) I gwóźdź programu jest tutaj no i jeszcze serwis, który chciał przyciąć w ch... a trafił na pedanta.
Taka jest moja opinia.
Co do zawieszenia to wszyscy o tym wiedzą, że McPerson w samochodzie dostawczym to pomyłka i trzeba wymieniać elementy zawieszenia co 50-60 tys km i już. Ważne jest aby robic to kompleksowo i na dobrych częsciach i już. Koszt tego zrekompensuje niższa cena zakupu auta.
Co do silników - to trzeba na pewno dbac i już- sprawdzone stacje , wymiana oleju, niegaszenie auta na gorąco... itp A co ja tu własciwie pisze przecież to forum MB [zlosnik]

Życzę tys km bezpiecznych i bezproblemowych...

P.S. gorzej z szefem bo z nim to jak z żoną..... Mojego klienta żona przy wyborze koloru dachu powiedziała : Jeśli będzie ładnie to moja zasługa a jak będzie brzydko to twoja wina bo mnie nie powstrzymałes... [zlosnik]

pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

Powyższe problemy mnie nie dotyczą. To nowe auto i z zupełnie innego rocznika niż opisywane na ww. stronie, czyli bez przeróbek, przebiegów itp. A wszystkim życzę, żeby mieli takiego szefa, jakiego mam ja. Dziękuję za wszystkie uwagi. Koniec tematu [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

W piątek przyprowadziłem auto do firmy. Prowadzi się świetnie. Jednak duża fura i widok ponad dachami osobówek to jest to. W poniedziałek założymy podłogę na pace i auto zacznie zarabiać [oczko] Wczoraj natomiast poszalałem najdłuższym Sprinterem 313CDI przewożąc sklejkę antypoślizgową do salonu Renault pod kątem ww. podłogi dla Trafica. Sprinter to doskonała nazwa [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00