MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 11:37 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Niestety przy dziurach od lewarka mam to samo :/
Jest na to jakiś sposób?
Ciekaw jestem też kto wymyślił tylne zakończenie plastikowego progu - toż to raj dla rdzy!!! Myślę o obcięciu kawałka plastiku w którym gromadzi się piach.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Tytuł:
swój chłop

hym wlasnie konserwowalem swój 124 z 1991 roku ale nie bylo az takiej rdzy jak ten na zdjeciu :P w zasadzie rdzy nie bylo na zadnych plaskich powierzchniach u mnie zaslepka na tylnym lewym nadkolu odpadla :(

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Auto polakierowane i to naprawdę elegancko. Trzeba się naprawdę mocno przyjrzeć, bo przepryski na sąsiednie elementy i odświeżenie klaru na całości potrafi zmylić oko.

Na nadkola też znalazł się sposób. Powstała przez sklepanie kieszeń została zakitowana i pryśnięta masą bitumiczną, więc jest teraz na gładko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I wszystko byłoby fajnie, ale ponieważ że za dobrze być nie może, więc auto w samym centrum centralnie pod polibudą i ku uciesze kolegów kolegi z roku wzięło i się popsuło, więc niedzielne popołudnie spędziliśmy na próbie reanimacji na miejscu, ale przewody od lambdy się stopiły, przekaźnik się skiepścił do końca i poczekaliśmy sobie w kanjpie na lawetę. Kupiłem sobie benzynę i długo nie musiałem czekać, żeby sobie przypomnieć za co kocham diesla... :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
(me: how) pisze:
długo nie musiałem czekać, żeby sobie przypomnieć za co kocham diesla...

Taaa... ja natomiast zanim dostałem mercedesa byłem w stosunku do diesli bardzo sceptyczny. Teraz jednak opinia moja bardzo się zmieniła. Szczególnie chodzi mi o prostotę konstrukcji. Choć z drugiej strony współczesne diesle mają napchane kabli i rurek pod maską tyle samo co benzyniaki.
Michał, a rozwiązałeś już sprawę kierunkowskazów? (U mnie ciągle są kabelki, a kierunki czekają na swój czas).
Grzebałem trochę w internecie i napisałem list w sprawie kierunków na forum norweskim (w krajach skandynawskich kiedyś boczne kierunki były obowiązkowe). Koledzy odpowiedzieli mi tak:

Cytuj:
"Hello Radek

The reason you do not find any side indicators on the W123 EPC is because MB did not manufacture side indicators of their own until the W124. (I think) They were from then on also mounted on the W126 (part no A 124 820 00 21).

The side indicators on the W123 are usually standard Hella or Bosch "off the shelf" side indicators. These standard side indicators were mounted on almost every german car in the seventies and eighties by the norwegian and swedish importers. But early in the eighties even other countries started to demand extra side indicators - all of Scandinavia and Finnland, England and Switzerland. So by then MB started to produce their own side indicators and installed them as an "SA" for cars going to those markets. Funny thing is - no MB actually needed additional side indicators from the R/C107 and onwards, as all MBs from then on had similar "wrap around corners" indicators that were visible from the side anyhow. So when the "internal market" was established in the EU in the early nineties, all EU/EEA-countries had to accept that the wrap around indicators on all MBs were enough, and did not require any additional indicators on the fenders.

To sum it up.
1: The side indicators on the W123 are usually standard indicators made by Bosch or Hella.
2: The square side indicators for the W126/124/201-series look out of place on an W123.

W związku z tym pogrzebałem troszkę w EPC i znalazłem coś takiego (dla modelu W124): Obrazek
Wynika z tego, że już od modelu W124 można by było oryginalne kierunki zapodać.

Ostatnio zmieniony pn gru 04, 2006 3:05 pm przez Student, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Student pisze:
Grzebałem trochę w internecie i napisałem list w sprawie kierunków na forum norweskim (w krajach skandynawskich kiedyś boczne kierunki były obowiązkowe). Koledzy odpowiedzieli mi tak:

[ok]

Pan Norweg pisze:
These standard side indicators were mounted on almost every german car in the seventies and eighties by the norwegian and swedish importers.

Powiem szczerze, że zawsze się zastanawiałem, kto to fizycznie robił i jak to musiało wyglądać, kiedy nowe auto na dzień dobry robiło streaptise, żeby można było wyciąć dziurę. Brrrrr...... No chyba, że opanowali jakąś technikę borowania bez zdejmowania błotników... nie wiem co gorsze...

Student pisze:
Wynika z tego, że już od modelu W124 można by było oryginalne kierunki zapodać.

Tak, ja pogrzebałem w swoich szpargałach i znalazłem takie lampki z elementami wiązki z airkominowej 190tki, która przyjechała z Wysp. Takie same lampki z nr *124... właśnie miałem też w W 123300TD, ale nie ma kwitów na to skąd przybył do kraju.

O ile lampki może i są dosyć neutralne kształtem i mogą cieszyć wprawne oko purystów, to nie zmienia to faktu, że trzeba użyć pilnika, a z tym nie poradzę sobie psychicznie. :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

że trzeba użyć pilnika,

Rozważałeś rozwiązanie o jakim pisałem kilka postów wcześniej? Ja planuję tak właśnie zrobić - przykleję kierunki na taśmę dwustronną tuż pod listwą ozdobną, wypuszczając kabelek przez jedną z dziurek służących do mocowania owej listwy.

Powiem szczerze, że zawsze się zastanawiałem, kto to fizycznie robił i jak to musiało wyglądać

Tak, to jest ciekawa sprawa... ale o to musielibyśmy spytać kogoś kto pracował wtedy przy takich przeróbkach.

Ostatnio zmieniony pn gru 04, 2006 3:06 pm przez Student, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Student pisze:
Rozważałeś rozwiązanie o jakim pisałem kilka postów wcześniej? Ja planuję tak właśnie zrobić - przykleję kierunki na taśmę dwustronną tuż pod listwą ozdobną, wypuszczając kabelek przez jedną z dziurek służących do mocowania owej listwy.

Zaczynam marudzić jak stara panna na wydaniu, ale to znowu trochę ZPT...

Zostawiam jak jest, jak diagnosta przybije, będę jeździł, nie to wystrzelę w kosmos.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jak diagnosta przybije

Ok, załóżmy, że przybije bez kierunków... ale policja mimo to może się czepiać.

Ostatnio zmieniony pn gru 04, 2006 3:14 pm przez Student, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Student pisze:
jak diagnosta przybije

Ok, załóżmy, że przybije bez kierunków... ale policja mimo to może się czepiać.

Masz rację. W 737 miałem identyczną sytuację, przeżyłem kilka kontroli drogowych w ciągu kilku lat, podczas których olali to serdecznie, a jak dostałem strzała w tył i hak uratował linię mojego tyłu i chromowany zderzak za 1500 zł w ASO, to dostałem mandat i zabrali mi dowód.

Sytuacja jest patowa.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zaczynam marudzić jak stara panna na wydaniu

He, he - ja marudzę podobnie, stąd moje poszukiwania oryginalnych kierunków i zabawa w poszukiwanie norweskiego forum. Z drugiej strony nie chcę - podobnie jak Ty - bawić się w chowanego z policją. Skoro już wyciągnąłem ze szrotu oryginalnego Orisa - kompletnego! - czyli z mocowaniami do wewnątrz bagażnika i tymi idącymi dołem - (dolne żeby było weselej były tak skorodowane, że musiałem zamówić wykonanie nowych na wzór) to nie uśmiecha mi się wklejanie kierunków "na szybko" i odbieranie zatrzymanego dowodu z WK.

Do pełni szczęścia posiadacza oryginalnego haka brakuje mi uszczelek gumowych wchodzących w górne otwory mocujące belkę z hakiem do pasa tylnego.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Klosze tych kierunków od 124 nie wyglądają ciekawie, ale oprawy żarówek i kable możesz dostać od airkomina na Mikołaja, jeśli Ci się przydadzą. :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wiesz, nie wiem czy mi się przydadzą skoro chcę wypuścić migawki tuż pod listwą. No chyba, że moja koncepcja podłączenia migawek jest błędna. A obmyśliłem sobie to w ten sposób, że wepnę się bezinwazyjnie we wtyczkę kierunkowskazów przednich i pociągnę kabel do migawek bocznych. Czy to słuszna koncepcja?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Student pisze:
Wiesz, nie wiem czy mi się przydadzą skoro chcę wypuścić migawki tuż pod listwą. No chyba, że moja koncepcja podłączenia migawek jest błędna.

Błędna to chyba nie jest, ale może być ciekawie na myjni. :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Błędna to chyba nie jest, ale może być ciekawie na myjni

Mercedesa to raczej nie dotyczy bo myję i woskuję go ręcznie.

Ostatnio zmieniony pn gru 04, 2006 4:21 pm przez Student, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Student pisze:
forum norweskim

Radek proszę o adres stronki [zlosnikz]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00