MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 9:05 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Czy ktoś się może orientuje jak jest z otrzymaniem 12.000PLN od Urzędu Pracy na rozkręcenie swojej pierwszej działalności. Mniej więcej jestem w temacie, wiem że trzeba przebić się z porządnym biznes planem przez gąszcz procedur. Interesuje mnie czy może ktoś z Was miał już doświadczenie z tego typu zapomogą. Planuje z kolegą otworzyć wspólny biznes i nie wiemy np. czy każdemu z nas przysługuje dofinansowanie czy tylko jedno na jedną działalność. Z góry dziękuje za naświetlenie tematu.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dotacja jest tylko z tego co wiem na jednoosobową działalność. Ale mozecie założyć dwie. Co do ootrzymania to teraz jest najlpszy moment. Znajoma ktora pracuje w UP dała mi cynk, że najlepiej sie teraz o to ubiegać, bo pod koneic roku zostają i mpieniadze i albo je musza wydac albo zwrocic, wiec przechodza praktycznie wszystkie biznes plany. Warunkami jest to, ze musisz działalnosć utrzymać przez rok, pod koniec roku rozliczyć sie fakturami z tyych 12 tysięcy. Poza tym, to musi byc twoja pierwsza działalnosć, lub mieć 5 lat przerwy od zamknięcia poprzedniej oraz musisz być zarejestrowany jako bezrobotny. To tyle.

Tytuł:
weteran

I najważniejsze - żebyś się nie pospieszył i czasem nie otworzył wcześniej firmy! Bo bip z dofinansowania. Najpierw wszystkie duperele związane z PUPem, a rejestracja na samym końcu.
Byłem kiedyś na kursie, to wiem [zlosnik] .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dotacja jest dawana na konkretną działalność, a dokładnie na zakup maszyn i urządzeń do jej prowadzenie.
Musisz mieć lokal, w którym to urządzenie postawisz.
No i oczywiście jesteś pod pełną kontrolą.
Na przykład, otwierasz zakład tokarski to możesz kupić za tę forsę tokarkę, ale przyłącze i fundamenty musisz już sfinansować z własnych środków, tak jak i lokal (czynsz itd)
Otrzymać te 12000 nie jest łatwo, ale słyszałem opowieści, że się komuś udało, nie znam jednak nikogo takiego.

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
swój chłop

Pszczola pisze:
Czy ktoś się może orientuje jak jest z otrzymaniem 12.000PLN od Urzędu Pracy na rozkręcenie swojej pierwszej działalności.

To 12 000 zl jest przed opodatkowaniem, podatek od tego jest 19% to zostaje Ci kolo 10 000 zl :). Staralem sie o to, ale zeby to uzyskac to jest koszmar i... jest pare wymogow, ktore trzeba spelniac. Przede wszystkim najglupszym jest, ze nie moze to byc firma uslugowa! Co jest dla mnie istnym kretyniznem, bo jak mozna za 10 000 zl otworzyc wlasna firme produkcyjna?!

Mam gdzies jeszcze ten wniosek i papiery o wymogach, jak chcesz to poszukam i Ci przeskanuje to sobie poczytasz...

Na jedno miasto (nie wiem dokladnie ile i ktore z miast uzuskuja wnioski) przypisuja 30 czy tam 20 wnioskow, z czego chyba 5 rozpatrza piozytywnie...

Rozdawanie wnioskow jest od poczatku do konca kazdego sierpnia chyba, a do konca wrzesnia sie sklada czy jakos tak.

Szczerze radze raczej zarobic jakos kase na otwarcie biznesu niz sie z tym bawic, wiecej nerwow zjesz niz to wszystko warte.

<br>Dodano po 7 minutach.:<br>

aha, jeszcze musisz byc oczywiscie bezrobotnym do tego i jeszcze sa jakies granice wiekowe.

Jedno dofinansowanie na jedna dzialalnosc.

Cale to dofinansowanie to jedna wielka lipa. Urzednik z przeproszeniem gowno rozumie, bo chyba oczywiste jest, ze osoba ubiegajaca sie o owe dofinansowanie pieniedzy nie ma, badz ma ich malo! A oni oczekuja wkladu wlasnego (podkreslam, ze na pewno nie malego) - smieszne. A jezeli swoje fundusze ma, to juz lepiej rozkrecic jakas firme uslugowa i olac ich zalosne dofinansowanie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Fymek, jak zeskanujesz i będziesz wysyłał, to ja też bardzo poproszę.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00