MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 9:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mam takie szybkie pytanie, czy uszczelka tylnej szyby wklejanej da się wymontować w całości i zamontować z drugą szybą, czy muszę się postarać o nową uszczelkę do nowej szyby?

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior

Witam

A w jakim aucie jest ta tylna szyba wklejana? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, czy się da, czy też nie. Nawet gdybym obejrzał auto to nie zawsze można stwierdzić przed demontażem. Ale jak podasz jakie to auto to może coś więcej będę mógł napisać - są pewne modele, w których się nie da odzyskać, a w innych odzyskuje się bez problemu.

Pozdro
Maciej

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Chodzi oczywiście o moje auto 123 240D 82 rok
Ale przyznam się że już sam nie wiem jak jest ta szyba u mnie wstawiona. Uszczelkę daje się podważyć, a w środku widać czarną maź, ja myślełem, że to klej, ale to ma raczej konsysytencję plasteliny i daje się wydłubać bez problemu. Jakieś dodatkowe uszczelnienie czy co?. Blacharz powiedział że jakoś sobie poradzi z jej wyjęciem, więc problem odzysku uszczelki pozostawiam jemu.
Z pozdrowieniami [oczko] ;)

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

To czarne to prawdopodobnie właśnie uszczelnienie - jak mi wywaliło tylną szybę okazało się, że moja uszczelka jest w kiepskim (delikatnie mówiąc) stanie... Jakoże akurat nie miałem kasy na nową uszczelkę - to uszczelnili mi szybę właśnie takim czarnym szuwaksem...

PS. W beczkach chyba raczej nie było szyb klejonych ??? Chyba, że coś mi umknęło...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior

Witam ponownie

W modelu 123 tylna szyba fabrycznie była montowana na uszczelkę. Nigdy nie była wklejana. Ta czarna maź o konsystencji plasteliny to masa uszczelniająca. Taką szybę montowaną na uszczelkę wyjmuje się bez problemu. Hm, tzn. mówię to z punktu widzenia "fachowca od szyb". Samemu też można to zrobić. W 123 trzeba zwrócić uwagę na metalowe listwy (kliny) montowane razem z uszczelką. Łatwo je pogiąć. Jeżeli ktoś wcześniej uszczelniał tylną szybę to znaczy, że już przeciekała woda. To w tym modelu dość powszechne zjawisko. Jeżeli demontujesz szybę przygotuj się na naprawę blacharską podszybia i lakierowanie. To też częsta przypadłość 123.

Pozdro
Maciej

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Dzięki za info.
Auto moje jest u blacharza więc jestem przygotowany na wszelkie naprawy blacharskie, co więcej spodziewałem się że po zdjęciu tapicerki coś rudego zobacze (moje auto składa się z dwóch różnych 123 jek i jest łączone właśnie na tylnych słupkach :lol: ) ale nic nie widzę. Zdaje się że robota profesjonalna i po 11 latach zero rdzy na spawach! Pchałem paluchy w belkę podokienną i jakoś nic niepokojącego nigdzie nie wymacałem. Zobaczymy, może po zdjęciu szyby się coś ujawni, ale jakby co to raczej niewielkiego.
Gorzej sprawa się ma w przypadku przedniej szyby - tu belka jest do łatania co widać również od środka, gdy zanurkuje pod deskę rozdzielczą.
Pozdrawiam [oczko]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00