Kopałem troche po temacie i powiem że ciężki jest ;/
Nie spotkałem sie tu z czyms podobnym do niemieckich wyjazdówek. Z tego co wiem to:
-Auto bez MOT na droge nie wjedzie samo i koniec
-Ubezpieczenie mozesz wykupic na krutki okres czasu ale i tak jest chorendalnie drogie
Opcje moim zdaniem masz 3:
-albo robisz MOT, kupujesz ubezpieczenie na tydzien i jedziesz do polski. Nie licz na to ze kupisz je tak prosto i z minuty na minutę jak u nas. Z doswiadczenia wiem ze tutajsza wszechobecna biurokracjia i procedury na pewno ci w tym przeszkodzą. Ubezpieczenie z tego co wiem kupuje sie raczej przez telefon/internet nie spotkalem sie zeby mozna bylo kupic tak jak u nas ;/
-robisz MOT znajdujesz faceta który posiada ubezpieczony w UK samochod i on prowadzi do Polski. Wynika to z tego ze tu ubezpieczenie wykupuje sie na kierowce a nie na samochod (w dużym uproszczeniu). Generalnie ktos kto ma zarejestrowany i ubezpieczony samochod moze jeździć każdym angielskim autem (nie ma wtedy tylko odpowiednika naszego AC)
-albo pakujesz auto na lawete i wio to kraju. Widzialem na stronach i forach polonii w UK ogloszenia o transporcie Londyn-Warszawa za 300Ł tylko auta ładowali wózkiem widłowym (wiec trzeba by było dopilnowac żeby nic nie rozwalili). poszukaj na takich stronach (m.in.
http://londynek.co.uk/)