To ja tylko naprostuje ze Koledze sie zle wydaje, bo wartosc celna ma zastosowanie rowniez przy obrocie wewnatrzwspolnotowym. Tylko jak to juz w prawnych definicjach bywa czasem z konteksu przepisow prawnych nalezy wnioskowac nieco inaczej niz nasza logika nam nakazuje

Ja tez bym wartosc celna uznal za pewien archaizm prawny jesli chodzi o obrot w EU, bo w koncu
cla w tym przypadku nie placimy ( sa za to inne wlasciwie ekwiwalentne oplaty ) niemniej jednak takie okreslenie wystepuje w Kodeksie Celnym rowniez w kontekscie obrotu w krajach Wspolnoty.
Z gory przepraszam za swoj wywod, potraktowalem to jako prace domowa z tekstami prawnymi, ale mam nadzieje ze nikogo tym "wyjasnianiem" nie obrazilem, a tylko pokazalem ze z punktu widzenia przepisow prawnych czasem nasze logiczne myslenie nie ma zastosowania

Niestety niektorych definicji zbytnio naciagnac sie nie da..
Pozdrawiam <br>
Dodano po 4 minutach.:<br>
michal_5000 pisze:
Niech ktos to przetestuje, to zobaczymy!
My oclilismy naszego MB na starych zasadach, a teraz ciotka bedzie oplacala swoj samochod takze jesli sie "zalapie" na nowe przepisy to nie omieszkam podzielic sie spostrzezeniami z Kolegami z forum

Co prawda samochody zupelnie rozne, ale moze z samego schematu da sie co nieco wywnioskowac. Pozdrawiam