MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 10:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jolo pisze:
Tu czhyba nie chodzi o stacyjke skoro jak jest naladowany akumulator to normalnie odpala, problem w tym dlaczego nie swieca sie wogóle ładowanie i ciśnienie [szalone] ?

Sprawdz gniazdo 15-stykowe z tylu licznika, moze nie styka albo jest przesuniete o bolec [jezeli ostatnio tam grzebales].
U trotyla w w116 przy podlaczemniu przesunelismy o bolec i kontrolka recznego była w rezerwie [albo kontrolka oleju ??] :o :lol:

Jezeli autio odpala to aku jest ok, a brak hjest nie tylko kontrolki ladowania [nie wiem dlaczego wszyscy pisza o alternatorze i regulatorze napiecia] ale wszystkich kontrolek [o ile dobrze zroumialem]. Jezeli tak, to problem lezy w liczniku/zarowkach/bezpiecznikach/przetartych kablach...

Tytuł:
swój chłop

mroziu pisze:
Sprawdz gniazdo 15-stykowe z tylu licznika, moze nie styka albo jest przesuniete o bolec [jezeli ostatnio tam grzebales].
U trotyla w w116 przy podlaczemniu przesunelismy o bolec i kontrolka recznego była w rezerwie [albo kontrolka oleju ??] :o :lol:

Jezeli autio odpala to aku jest ok, a brak hjest nie tylko kontrolki ladowania [nie wiem dlaczego wszyscy pisza o alternatorze i regulatorze napiecia] ale wszystkich kontrolek [o ile dobrze zroumialem]. Jezeli tak, to problem lezy w liczniku/zarowkach/bezpiecznikach/przetartych kablach...

Auto odpala jak jest naladowany akumulator, jezdzac na nim sie wyladowuje, chodzi o to ze stoi akumulator podpiety do prostopwnika, naladuje sie , odłaczam go wsadzam do samochodu, pojeżdze dzien na swiatłach itd, i za kazdym razem gdy wyłacze silnik coraz trudniej kreci rozrusznikiem bo ma coraz mniej pradu, tak wiec brak jest ładowania, a co do regulatora napiecia to faktycznie lubi padac i dlatego o tym ludzie pisza. Kontrolki szczerze mówiąc mam gdzieś w tym momencie, bo zdaje sobie sprawe ze moze to być zerówka, niestyk czy coś ale zastanawia mnie czemu nie ma akurat tych dwóch inne mam? Zarówki jestem pewien ze sa na 100 dobre ale zobaczewieczorem

wiarus junior
Awatar użytkownika

jolo pisze:
......ziłem że skoro wszystko dziala , a lampki raz sie zapalaja , a raz nie to musi być tylko brak przejsćia, lub jakiś niestyk............. kontroliki sie nie świecą ani podczas jazdy, ani jak włącze zapłon...

Co to może być :o że nie ma ładowania i zarazem nie swieci sie olej, ani kontrolka od ładowania, zapłon jest bo jeżdzi jak sie go popchnie :-?

Podpowiedzcie coś, gdzie szukać przyczyny, czy jest możliwe zeby przez jakiś bezpiecznik nie swiecily sie te kontroli i brak ladowania?

jolo pisze:
Widzissz u mnie nawet przy naladowanym akum, nic sie nie swieci, zreszta jeszcze to sprawdze,naładuje dziś wieczorem, ale nawet jakby byl kiepski akum, to kontrolki powinny sie chociaż żarzyć, czy zle mysle?

Zgodnie z powyzszym zrozumialem, ze chodzi Ci bardziej o kontrolki niz o akumulator ...... :o

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Dobra dozytalem, sorry... Inne sie siweca....

Sorki wszystkich piszacych o alternatorach i regiulatorach - moj blad..

Sprawdz w takim razie szczotki alternatora - jak mi padlu kiedys w wawie to w lodzi juz ledwo sie reflekty swiecily... A kontrolka sie nie swiecila - bo nie bylo ladowania... [albo to byl regulator????? Skleroza nie boli....gdybym sam zrobil to bym pamietal - w kazdym razie mialem podobne objawy]

Ostatnio zmieniony wt kwie 29, 2003 5:22 pm przez mroziu, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

Chodzi mi o brak ładowania akumulatora, a o kontrolki pytam sie bo jest to może jakiś znak wskazujący na to że jak nagle dwie kontolki ktore po przekreceniu zaplonu nie siweca a powinny to znaczy ze przyczyną np jest to czy tamto , dlatego mój post , niweiem juz jak to bardziej wytłumaczyć :(

Tytuł:
Klubowicz

jolo pisze:
Chodzi mi o brak ładowania akumulatora, a o kontrolki pytam sie bo jest to może jakiś znak wskazujący na to że jak nagle dwie kontolki ktore po przekreceniu zaplonu nie siweca a powinny to znaczy ze przyczyną np jest to czy tamto , dlatego mój post , niweiem juz jak to bardziej wytłumaczyć :(

Takiej przyczyny nie ma, bo to nie bezpiecznik siadl. Sprawdz alternator i zarowki [zlosnikz]

Tytuł:
swój chłop

Zlokalizowałem, jak odkerciłem dzis rano akumulator, to od plusowej klemy odchodzą dwa kable , jeden gruby do rozrusznika, a drugi do takiej jakby kostki z której odhodzi wiecej kabli, i jest on przerwany,wymienie go dzisiaj i zobaczę co się bedzie dzialo ;)
Za wszystkie sugestie i porady, b. dziekuje

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00