MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 2:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 187 88 89 90 91111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: olej rzepakowy
nowy

Cały czas pojawia się temat zamarzania oleju, ja jeżdże od ponad roku na dwuzbiornikowej instalacji i mam przewody miedziane 10 mm owinięte dokoła tłumika plus oczywiście podgrzewacze przed pompą. Zimą czasami olej w zbiorniku po weekendzie zamarzał i wtedy uruchamiałem niewielką grzałke 20 W na 12 v w zbiorniku. Do Krisa 309;mam berlingo 2000 r, czy powrót spalin na kolektor należy odłączyć całkowicie? mam pompe boscha, pierwsza lukasa nie wytrzymala miesiaca, na tej jezdze juz ponad rok ale przy ostrym przyspieszaniu troche mi dymi stąd moje pytanie. Kalkulator jest od lucasa, czy same przyśpieszenie zapłonu pomoże, wtryski też są od lucasa ale sprawdzałem je i twierdzili , że są jak nowe.

Tytuł:
postmajtek

a jaki masz kolor dymu przy przyspieszaniu? tą grzałkę masz zamontowaną w zbiorniku na stałe?

Tytuł:
nowy

Dym ciemny, grzałkę wymontowałem i teraz chcę zamontować większą 90 W z czajniczka 12 v.

postmajtek

darciu2 pisze:
Cały czas pojawia się temat zamarzania oleju, ja jeżdże od ponad roku na dwuzbiornikowej instalacji i mam przewody miedziane 10 mm owinięte dokoła tłumika plus oczywiście podgrzewacze przed pompą. Zimą czasami olej w zbiorniku po weekendzie zamarzał i wtedy uruchamiałem niewielką grzałke 20 W na 12 v w zbiorniku. Do Krisa 309;mam berlingo 2000 r, czy powrót spalin na kolektor należy odłączyć całkowicie? mam pompe boscha, pierwsza lukasa nie wytrzymala miesiaca, na tej jezdze juz ponad rok ale przy ostrym przyspieszaniu troche mi dymi stąd moje pytanie. Kalkulator jest od lucasa, czy same przyśpieszenie zapłonu pomoże, wtryski też są od lucasa ale sprawdzałem je i twierdzili , że są jak nowe.

Witaj!

EGR należy zatkać - na stałe! Co co dymienia - co to za Berlingo? XUD9 czy DW8? 1905ccm czy 1865ccm? Masz kompa od Lucasa - on raczej nie bedzie współdziałał z elektronicznym Boschem więc możliwe że masz mechanicznego Boscha - jak sie nie orientujesz to poślij mi fotki pompy i jej okolic to dojdziemy do tego co tam masz. Jak bedzie to jasne, to bedzie mozna ustalic co zrobić zeby nie dymił i czy da sie zapłon przyspieszyć.
Wtryski jak nowe? A jaki mają przebieg?

PZDR!

Kris

Tytuł:
nowy

silnik dw8 , pompa mechaniczna ale podobno jakis kalkulator jest w tym berlingo(jak wcześniej mówiłem był lucas), na pompie jest włącznik który ma niebieską kostkę i wydaje mi się że steruje zaworem powrotu spalin , próbowałem przestawić krzywkę na tym włączniku ale raczej było jeszcze gorzej. <br>Dodano po 7 minutach.:<br> a co do wtrysków to sciągnełem te lucasowskie rok temu jak zaczełem jezdzic na rzepaku czyli miały 90000(110 bar) i załozyłem jakies używki (120bar)ale coś mi zaczął bardzo kopcic i je zmieniłem na te wcześniejsze które wpierw sprawdziłem, u najlepszego pompiarza w Gdyni(podobno sikają żyleta a tamte kiedy sprawdzałem u pompiarza to troche przy nich kręcił głową a nawet kiedyś jeden mi się przywiesił <br>Dodano po 1 minutach.:<br> 1868 ccm

Tytuł:
nowy

temat umarł ? ? ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

taką ciekawostkę widziałem na DISCOVERY jest 2 gości co obalają mity, fajny program. Obalali mity alternatywnych paliw i było o OR. Wielce zdziwieni że można na tym jeździć :D Testowali to na mercedesie właśnie. W duchu się śmiałem, że gdyby do Polski z kamerą przyjechali, to tu w dużym mieście na każdej krzyżówce już czuć frytki

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Martini pisze:
taką ciekawostkę widziałem na DISCOVERY jest 2 gości co obalają mity, fajny program. Obalali mity alternatywnych paliw i było o OR. Wielce zdziwieni że można na tym jeździć :D Testowali to na mercedesie właśnie. W duchu się śmiałem, że gdyby do Polski z kamerą przyjechali, to tu w dużym mieście na każdej krzyżówce już czuć frytki

Pgromy mitow [zlosnik] [cool] wlali do 126 300SD z pierwszej serii olej po frytachi byli zszokowani ze auto jechało [zlosnik] ;) :lol:

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

http://mackuz.bolinko.org/is/img5/1165225918_olej.jpg
2,49 za litr
w lidlu

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kurcze , muszę się tam dziś skoczyć :D

Tytuł:
wiarus senior

moja mercedes sprzedana a zostało mi 300L posmażalnianego, 3/4 bez filtrowania się nadaje bo się ustało, 1/4 do przefiltrowania. cena 400zł za wsszystko

Tytuł:
swój chłop

Witam

Dzisiaj ze swojej 115 200D "wyrwałem" silnik celem usczelnienia i szlifu wału korbowego (słabe ciśnienie). Autko jeździło 25 tys km na oleju roślinnym posmażalniczym podgrzewanym i nie(różnie). Po zdjęciu głowicy okazało się ze niema nagarów wyloty komory wstępnej czyste a na tłokach i głowicy tylko lekki nalot jalk to w dieslu. Pierścienie niepozapiekane wszystko w jaknajlepszym porzadku. Postaram się zrobić zdjęcia i dołączyć. Wiem że to mały przebieg ale ciekawe z kąd się biorą opinie że olej roślinny powoduje duże nagary. Moje autko służyło naprawde do testów i pracowało na czym się tylko dało od oleju rzepakowego, po mieszanine frytury z OR, posmażalniczy, po olej zimnotłoczony z soi !!

Pozdrawiam

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
wiarus senior

Witam
Martin pisze:
ale ciekawe z kąd się biorą opinie że olej roślinny powoduje duże nagary.

Bo wszystko co nie ma akcyzy jest szkodliwe dla "naszych silników" [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]
pozdro

Tytuł:
nowy

jaki dac filterek zgrobny zakupilem na allegro http://www.allegro.pl/item150719628_fil ... edowy.html lecz wiem ze on nie wystarczy poniewaz bedzie syf w baku moje pytanko czy zwykly filterek taki jak od malucha moze byc czy musi byc jakis specjalny taki jak z allegro Poza tym czy ma ktos jakies doswiadczenia na jezdzie na OR w samochodzie z zamontowana pompa Lucas tylko prosze nie pisac ze sie nie da jezdzic (bo czytalem tu i tu) tylko konkrety czy ktos jezdzil na takowej pompie i co sie zepsolo w niej moze te pompy nie sa takie zle tylko jakas propaganda na nie zostala zrobiona przeciez wszyscy mowili nie da sie jezdzic na OR a jednak sie da moze tak samo jest z tymi pompami moze trzeba w nich cos zrobic moja pompa wraz z wtryskami pojechala do polski na wymiane koncowek i podbicie cisnienia na pompie i koncowkach zastanawia mnie tylko czy jak ja zaloze i zainstaluje dodatkowa pompke przy baku to czy cos sie stanie z ta pompa czy sie cos ukreci jak bede jezdzil na OR dzieki za odpowiedzi

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

romus 1980 pisze:
jaki dac filterek zgrobny zakupilem na allegro http://www.allegro.pl/item150719628_fil ... edowy.html lecz wiem ze on nie wystarczy poniewaz bedzie syf w baku moje pytanko czy zwykly filterek taki jak od malucha moze byc czy musi byc jakis specjalny taki jak z allegro Poza tym czy ma ktos jakies doswiadczenia na jezdzie na OR w samochodzie z zamontowana pompa Lucas tylko prosze nie pisac ze sie nie da jezdzic (bo czytalem tu i tu) tylko konkrety czy ktos jezdzil na takowej pompie i co sie zepsolo w niej moze te pompy nie sa takie zle tylko jakas propaganda na nie zostala zrobiona przeciez wszyscy mowili nie da sie jezdzic na OR a jednak sie da moze tak samo jest z tymi pompami moze trzeba w nich cos zrobic moja pompa wraz z wtryskami pojechala do polski na wymiane koncowek i podbicie cisnienia na pompie i koncowkach zastanawia mnie tylko czy jak ja zaloze i zainstaluje dodatkowa pompke przy baku to czy cos sie stanie z ta pompa czy sie cos ukreci jak bede jezdzil na OR dzieki za odpowiedzi

co do filtra wstępnego to jest jeszcze taka możliwość zakupu filtra wielokrotnego użytku :
http://www.monopoel.de/shop/vf-universal.html
więcej filtrów do OR na stronce : http://www.monopoel.de/uebersicht/vorfilter.html
taki filtr do czyszczenia (wielokrotnego uzytku ) jest dobry dla osób które jeźdzą na olejach posmażalniczych , nie ma konieczności częstej wymiany filtra wstępnego jednorazowego .

Co do montażu dodatkowej pompki paliwa to jest to chyba jedyne rozwiązanie jeśli chce się jeździć na pompie Lucasa na 1 bak ( OR do oryginalnego zbiornika) .

pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 187 88 89 90 91111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00