MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 5:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wrzeszcie po prawie dwóch miesiącach w niedzielę wróciła do mnie moja QP.
Jak juz pisałem miałem niewielkie booooom, w którym ucierpiały prawe błotniki i drzwi. W zwiazku z brakiem środków i czasu na poszukiwanie zdecydowaliśmy że oprócz przedniego błotnika reszte naprawiamy.... I tutaj były moje obawy o jakość...... :-?

Ale wyszło całkiem nieźle jak na takie rzemiosło!! widać pewne nierówności ale nie są one widoczne na pierwszy rzut oka. Lakier dobrali i położyli jak dla mnie wzorowo. Wszystko zostało zakonserwowane woskiem i silikonem. zewnętrznie 4 warstwy lakieru. ( wygląda jak szkło ) Maska ideał - pasuje bardzo ładnie i z błotnikami jak i z lampami.

Foty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak tylko będzie ładna pogoda to zrobie ładniejsze zdjęcia

Brakuje tylko jeszcze listew na drzwi......

Ale to juz drobiazg.

Pozdrawiam z pochmurnego Poznania.

Paweł[/img]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

pieknie dobrany lakier ... zazwyczaj na forkach wychodza różnice ... tutaj nic nie widac ... :) zacne autko :)

PS. to tym autkiem zajołeś 2 miejsce w próbach sprawnościowych w Legionowie ???
Jaka szkoda ze nie bylo mnie na konkursie elegancji ..
Bo te 2 grupy na próbach sprawnosciwych tylko tam mogły się spotkać ..

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
wiarus senior

prawie jak moja :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cholerny Centrum Serwisu Notebooków Orika tak długo przterzymoje mi komputer, że dostaję powoli kota - Jeśli ktoś z was ma podobny problem to może zrzucimy się na jakiś atak napalmowy na kościerzyńska we Wrocławiu. Jestem wyłączony z internetu...

Ale za to aby się odstresować pogrzebałem sobie w swoim MB wczoraj. Najbardziej mnie interesowało co wywinął blacharz na prawych drzwiach a przy okazji chciałem wyczyścić i posmarować wszystkie elementy pracujące w drzwiach : granicznik i mechanizm szyby oraz zamek i jeszcze sprawdzić co się stało z lusterkiem, które przestało działać tajemniczo.

NIe mam obecnie zdjęcia drzwi jak wyglądały przed naprawą ale takie zdjęcie może wam to naświetlić:
Obrazek

drzwi "Miały prosty" profil od dolnej listwy do górnej - która była uszkodzona.
Blacharz wmawiał, że szpachli jast tak minimalnie że sam jest zadowolony ze swojej pracy i efektu końcowego... acha - pomyślałem

A to robota jego od podszewki

Wnętrze1
Obrazek

wnętrze2
Obrazek

wnetrze3
Obrazek

zewnątrz1
Obrazek

zewnątrz2
Obrazek

Jak widać drzwi nie były grzane więc nie powinny rdzewieć i chyba ogólnie nie jest źle - jestem całkiem zadowolony - choć po obiecanym dodatkowym wosku zabezpieczającym jakoś śladu ni ma :-?

Chciałem również troszkę podregulować szybę bo po naprawie jakieś świerszcze się zagnieździły po prawej stronie i tutaj mnie zaskoczyło, że regulacja jest bardzo uboga - chciałem przesunąć szybę o ok 1 - 1,5 mm do tyłu a tu wszystko na stałe... trochę się pobawiłem i dolną regulacją przechyliłem okno "do środka auta" i zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce. NIby szparka (0,5mm) w górnej krawędzi przy słupku A pozostała ale chyba nie warto przesadzać z regulacją gdy moje uszczelki są i tak mocno nadszarpnięte zębem czasu. :)

Po skończeniu siadłem sobie z browarkiem i wpadła mi w ręce ksiązka serwisowa mojego MB ( kończy się na 70000 km w 87 roku ) i na samym jej końcu znalazłem wlepioną kartkę - czy to jest daten karta??? Jeśli tak to by było ekstra...
Obrazek

Prośba o rozszyfrowanie ew.

Eiro - tek masz racje to to auto stało z Twoim na podium w konkursie sprawnościowym - mam nadzieję że się spotkamy na następnym zlocie i będzie okazja zmierzyć się jeszcze raz 8) . Śledzę również z uwagą postępy przy Twojej MB i zastanawiam się czy wraz ze wzrostem jej "walorów estetyczych" wzrośnie również determinacja jeźdźca, bo jeśli tak to będzie conajmniej interesująco :lol:
Twój występ i MB v8 mam na pulpicie aby się uczyć : )

Czekam z niecierpliwością na następny zlot

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jak powiedział kiedyś stary blacharz: Nowe spodnie wyprasujesz żelazkiem i zawsze będą świetnie wyglądały, dziurawym prasowanie nigdy nie pomoże...

Z tego co widać i co piszesza to fajna, czyściutka robota, na świeżym aucie! [ok]

Jeśli nie uszkodził powłoki od wewnątrz, to uzupełnij te braki w wosku i ciesz się, że masz takiego blacharza, a jeszcze bardziej, że tak świetnie zachowane QP. [cool]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Monter pisze:
czy to jest daten karta?

Tak. Na rosyjskiej stronie masz opcję odczytu kodów.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop

hej no w końcu Ci remoncik skończył - ładnie wyszło !
pozdrawiam
ps do na wycieczkę do niemiec sie nie wybierasz??

ex 123 2,4 d
ex 115 2,2 d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Jeśli nie uszkodził powłoki od wewnątrz, to uzupełnij te braki w wosku i ciesz się, że masz takiego blacharza, a jeszcze bardziej, że tak świetnie zachowane QP.

Wiadomo, że do ideału brakuje troszkę - ale za robotę blacharską i lakierniczą z materiałem zapłaciłem 1450 zł ! W tym 4 elementy do prostowania,(tył błotnik, drzwi, maska, błotnik lewy), spasowanie i przygotowanie błotnika prawego. To wszystko lakierowane czterokrotnie lakierem gdzieś spod Gorzowa w szopie w Międzychodzie! Auto spolerowane. No i jeszcze naprawili oponę!
Acha, Auto dostało nową warstwe antykorozyjną pod błotnikami bo stara była już słaba.

Byłem naprawdę w niebiosach jak gość, który od kilkudziesięciu lat klepie przystanki autobusowe dzwonił do mnie podniecony, że oprócz jakiś korekt na prawych drzwiach auto nie miało nigdy dzwona i wsztstkie najmniejsze blachy są oryginalne, bo lakierowane to już było.....

Troche ja w tej historii namieszałem :cry:

Z drugiej strony jak sobie przypomnę jak go kupowaliśmy w niemczech w Tubigngen, jak sobie powtarzałem: Spokojnie, z dystansem, technicznie, zastanów się.... blaaaaaaaaaaaa zobaczyłem go i przejechałem się nim o 22.00 w ciemnościach po okolicy i tyle z oglądania ( Byłem już jej : ) ). Na drugi dzień 15 minut gadania z właścicielem o duperelach i szybko do urzędu także dopiero na granicy zorientowałem się że nawet żadnej umowy nie spisaliśmy!!!!!!!!!!!! Tak wyglądało fachowe kupowanie...
Sporo szczęścia że jest w takim stanie....

sztos pisze:
hej no w końcu Ci remoncik skończył - ładnie wyszło !
pozdrawiam
ps do na wycieczkę do niemiec sie nie wybierasz??

musimy się spotkać na jakiś browar na jakimś spocie we Wrocławiu??

A wycieczka mnie niestety ominie ze względu na brak czasu.....

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Hmm... przyjedz na kolejny spot na koniec miesiaca we Wrocku.. Wszyscy chetnie obejrzymy to Twoje cudo...
Piekne auto :-)
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wpelczarski pisze:
Hmm... przyjedz na kolejny spot na koniec miesiaca we Wrocku.. Wszyscy chetnie obejrzymy to Twoje cudo...
Piekne auto
Pozdrawiam!

Hmm to nie jest taka zła idea.

NIe wiem jak tam szkoła ale z chęcią bym się zjawił

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00