Witam!
Mielismy w rodzinie taką sztukę przez ponad dwa lata i mam parę kwestii do podjecia - pierwsze primo samochód jest drogi, szalenie skomplikowany ale fajny. Nie kupuj go jak kupuje sie samochody - spokojnie, powoli, przejrzy wszystko co sie da.
silnik - 4L (24V) nie do zajechania 500 tkm bez niczego - ew do wymiany uszczelki na zaworach po ok 200tkm ( ASO ok 600 zł) silnik zaskakująco oszczędny w trasie zejdziesz przy spokojnej jeździe poniżej 10 litrów, 8 możliwe. Liczne wycieki(drogo

).Olej tylko syntetyk.
skrzynia - ja miałem manuala - automat potrafi być kłopotliwy ale to raczej wina użytkowania.
dyfer oooo. dyfer praktycznie po 200 tys do wymiany - nowy 15 tys zł regenerowany 8000 zł- ale podobno jest ktoś kto już je naprawia
zawieszenie - nie ma lepszego - mercedes to taczka - największy atut tego Jaguara i powód pojawiania się szerokiego uśmiechu na twojej twarzy gdy dwu tonowe auto połyka zakręty jak gokard a na prostej płynie dostojnie ( na prawdę możecie mi wierzyć że poniżej 150 nie da sie jechać ) - ja nie miałem problemów z zaieszeniem jak już to drobnostki (dwa lata uzytkowania przebieg to 50 tkm)
w tylnym zawieszeniu rolę górnych wahaczy pełnią półosie napędowe więc ich stan jest bardzo ważny - trzeba smarować co 7 tys. km ( z tyło oczywiście NIVO , które z reguły nie działa a nie ma regulacji swiateł.....
Koła muszą stać prosto z tyłu jak i z przodu.
No i elektornika czy bardziej jeszcze elektryka mój ty boże - tutaj pole do popisu ma wszystko a gwarantuje że jeśli nie masz dobrego mechanika to nie jedziesz - wszędzie czujniki kable, kabelki nawet zamki i spryskiwacze potrafią być ogrzewane, sterowanie nawiewami w pełni automatyczne, klimatyzacja z trzema możliwościami ustawienia wilgotności!!!!
Generalnie auto kultowe i daje niesamowitą radochę z użytkowania ale jest drogie i nie uciekniesz przed tym - w niemczech kupisz egeplarz naprawdę ładny taniej od zardzewiałej beczki QP, lecz uzytkowanie jest dużo droższe. Nalezy wspomniec że jest to pierwszy model Jaguara po przejęci fabryki przez Forda dlatego jest to model bliźniaczy z Fordem Scorpio - płyta podwoziowa i zawieszenie
Najważniejszy jest i tak kot na masce który rekompensuje wszystko

Jak mozliwości to kupuj !!!!!! polecam. <br>
Dodano po 45 sekundach.:<br> Łe nie ma kota