MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 7:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

BTW.. motocykle na drodze sa gorzej widoczne niz auta, nawet w idealnych warunkach.. Po prostu sa mniejsze, szybciej przemykaja i trudniej takiego zobaczyc.. Dlatego m.in musza jezdzic caly rok na swiatlach...
Staram sie zachowywac jak czlowiek rozsadny i praktycznie zawsze jezdze na swiatlach, choc czasem mi sie zapomina niestety...ale tylko czasem :-)
Pozdrawiam!

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wpelczarski pisze:
motocykle na drodze sa gorzej widoczne niz auta, [...] Dlatego m.in musza jezdzic caly rok na swiatlach...

Się zgadza, że są mniej widoczne i motocykliści zdają sobie z tego sprawę, dlatego większość przekraczających 70km/h jeździła by na światłach nawet gdyby obowiązku nie było.

Kiedyś wybrałem się do w góry na motocyklu (jakieś 400 km w jedną stronę). Padło mi ładowanie. Musiałem wracać do domu bez świateł. Mimo prędkości przelotowej na poziomie niezłego rowerzysty i pięknej pogody cały czas bałem się że radarowcy mnie złapią i skończy się wycieczka.

Inna sytuacja: Jadę sobie na Komarze, tym razem rowerzyści już mnie wyprzedzają. Mam oba sprawne hamulce i dzwonek w przeciwieństwie do większości rowerów. Ja muszę mieć rejestrację, OC, i światła właśnie, rowerzyści nie. Mimo że jak przeczytałem w ostatnim Motorze najwięcej wypadków na polskich drogach powodują właśnie rowerzyści.

Takie absurdy są wynikiem instrumentalnego tworzenia prawa. Oby jak najwięcej sytuacji regulować odgórnie, wprowadzić jak najwięcej zakazów i nakazów, zostawiając bezmózgiej hołocie jak najmniej do decydowania. Jestem przeciwny.
W niektórych krajach można jeździć bez świateł (a nawet bez kasku) także na motocyklu, można rozmawiać przez komórkę tankując samochód na stacji, jeździć motorowerem bez OC, pływać poza kąpieliskiem... itd itd. - bo wychodzi się z założenia, że społeczność jest myśląca i lepiej potrafi ocenić konkretną sytuację niż sam prawodawca.

PS. Ja również staram się zachowywać jak człowiek rozsądny i zwykle jeżdżę na światłach. Ale nie zawsze...
Pozdrawiam.

Tytuł:
swój chłop

Boulik pisze:
i światła właśnie, rowerzyści nie

Jesteś w błędzie-rowerzyści również są zobowiązani do posiadania oświetlenia ;)

Oświetlenie roweru.

W myśl przepisów kodeksu rower powinien być wyposażony w światła:

· z przodu - jedno światło białe lub żółte ciągłe.

· z tyłu - jedno światło odblaskowe (nie może mieć kształtu trójkąta) oraz jedno światło pozycyjne które może być migające.

Uwaga: Światła białe (żółte) nie mogą być widoczne z tyłu, a czerwone z przodu.

Boulik pisze:
jak przeczytałem w ostatnim Motorze najwięcej wypadków na polskich drogach powodują właśnie rowerzyści.

[totalszok] Chyba są najczęstszymi-oprócz pieszych ich ofiarami raczej a nie sprawcami.Jestem zarówno kierowcą jak i rowerzystą i wiem,jak się rowerzystów traktuje na drodze-jak zło konieczne i zasadniczo rowerzystów ma się w ....głębokim poważaniu-niestety

A wątek miał być o światłach [zlosnik]

ex W124 250 D 91'
ex W124 200 D 87'
ex W123 200 D 82'

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Chodziło mi o to, że muszę mieć włączone światła - zawsze, a rowerzyści nie. (może źle się wyraziłem, przepraszam)
A co do sprawców wypadków to informacja taka pochodzi z wypowiedzi Inspektora Marka Fidosa (pewnie coś na ten temat wie).

Tytuł:
swój chłop

Boulik pisze:
A co do sprawców wypadków to informacja taka pochodzi z wypowiedzi Inspektora Marka Fidosa (pewnie coś na ten temat wie).

Na pewno coś wie- z palca tego raczej nie wyssał [usmiech] -dziwi mnie jednak ta informacja i to bardzo
Z czystej ciekawości zajrzałem tutaj:

http://www.policja.pl/index.php?dzial=1&id=1541

i jakoś za cholerę nie mogę zidentyfikowac tabeli gdzie jest mowa o rowerzystach jako sprawcach największej liczby wypadków
Tak czy owak -statystyka jest przerażająca

ex W124 250 D 91'
ex W124 200 D 87'
ex W123 200 D 82'

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dajcie spokoj.. jakies 2 tyg temu widzialem paskudny wypadek na wyjezdzie z parkingu Domaru we Wrocku.. Kierowca wjezdzal autem z ulicy na parking przecinajac chodnik, na ktorym akurat nie bylo pieszych.. nie zauwazyl niestety rowerzysty (nieoswietlonego) ktory pedzil jak szalony po chodniku (dzien sie powoli konczyl, bylo szaro) i wpakowal sie w blotnik auta.. Cale szczescie ze sie nikomu nic nie stalo, a rowerzysta zrobil tygrysa przez maske i sie sam podniosl..
Tez jestem rowerzysta, jezdze nieraz chodnikiem i jednak na kazdym wyjezdzie z bramy, przejezdzie, gdziekolwiek cholernie uwazam... jak moge to omijam ulice, bo wiem jak kierowca auta postrzega takiego chrabaszcza..
Jest to wielki problem i wynika bardziej z mozliwosci naszej percepcji, niz z mentalnosci, dlatego w cywilizowanych krajach polozono ogromny nacisk na budowe drog dla rowerow i specjalnych przejazdow przez ulice... Wiem, pisze banaly, juz sie zamykam :-)

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Miesiac temu kupilem Audi A4 z 2005 roku i ten pojazd posiada tak zwane swiatla dzienne,czyli pala sie zarowki w przednich reflektorach(tylko).Widocznie jest to dobry i przydatny wynalazek,skoro montuja to chyba seryjnie juz do audi.Moim zdaniem na naszych drogach to sie przydaje.

W126 420SEC
313 CDI-ex
316 CDI Maxi SprintShift
319 CDI
W215 CL500

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
jesteA w nocy poza miastem śmigam nawet na przeciwmgielnych przednich, bo znacznie lepiej pobocze widać... Bo że wygląda lepiej to nie wspomnę :)

A wiesz ze to jest niezgodne z przepisami i ze oslepiasz jadacych z przeciwka?! :evil: <br>Dodano po 8 minutach.:<br>
wpelczarski pisze:
Tez jestem rowerzysta, jezdze nieraz chodnikiem ....

To tez jest niegodne z kodeksem - nie wolno jezdzic rowerem po chodniku - mandacik 100zl...

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran

TReneR pisze:
To tez jest niegodne z kodeksem - nie wolno jezdzic rowerem po chodniku - mandacik 100zl...

Może w Zurichu. Ale waluta tam zdaje się inna, hmm.
W Polsce jazda rowerem po chodniku jest dozwolona (pod pewnymi warunkami), założysz się?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wojz pisze:
TReneR pisze:

Może w Zurichu. Ale waluta tam zdaje się inna, hmm.
W Polsce jazda rowerem po chodniku jest dozwolona (pod pewnymi warunkami), założysz się?

Po chodniku napewno nigdy nie mozna jezdzic - jedynie po sciezce rowerowej (a ta moze byc wyznaczona w ramcha samego chodnika - nie mniej jednak jest juz nazywana sciezka rowerowa). Niedawno znajomy placil taki mandacik - byl oczywiscie b. wzburzony.

ps. w zurichu wolno jezdzic po chodnikach rowerem - ale za to jest obowiazkowe OC na rower ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran

TReneR pisze:
Po chodniku napewno nigdy nie mozna jezdzic

To zakładasz się, czy nie??

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wojz pisze:
TReneR pisze:
Po chodniku napewno nigdy nie mozna jezdzic

To zakładasz się, czy nie??

Wyroslem z tego juz [zlosnik]

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
A w nocy poza miastem śmigam nawet na przeciwmgielnych przednich, bo znacznie lepiej pobocze widać... Bo że wygląda lepiej to nie wspomnę

Wygląda lepiej ?!? - chyba lepiej nie mówić :evil:
To po prostu oślepia nadjeżdżających z przeciwka i jest niezgodne z przepisami...
A najbardziej wkurzają mnie kierowcy mercedesów, którzy używają przednich przeciwgielnych jako świateł do jazdy dziennej [wscieklosc] - a mają je zwykle ustawione prosto na szyby nadjeżdżających z przeciwka...
I jeszcze kierowcy polonezów jadący w dzień na tylnych przeciwgielnych i często przednich - ale pewnie też to lepiej wygląda i do tego dwie kontrolki na desce się więcej palą - bajer że fiufiu [zlosnik] [szalone] [wscieklosc]

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Rowerzysta moze jechac po chodniku jesli ograniczenie predkosci na drodze do ktorej nalezy chodnik jest powyzej 60 km/h (tak bylo wtedy kiedy na terenie zabudowanym bylo ograniczenie do 60, wiec mozliwe, ze teraz ten prog jest zmniejszony do 50 km/h) i tylko w terenie zabudowanym.

No i drugi przypadek, moze jechac po chodniku jak mu na to znaki pozwalaja.

W obu przypadkach pierwszenstwo przed rowerzysta ma pieszy.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00