MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 4:27 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
kombatant
Awatar użytkownika

witam oficjalnie po dluzszej nieobecnosci na forum :)
Zna sie ktos u nas na WiFi ? Jutro ide kupić sieciowke do kompa na PCI bo chcemy spiąc laptopa z pecetem tak zeby laptop mial dostep do netu a pecet byl serwerem. I teraz pytanie... jaka sieciowke kupic? Bo widze ze sa w roznych cenach a nie za bardzo wiem czym one sie tak na prawde roznia. zasiegiem? Sprzet bedzie uzywany w domu takze zasieg nie musi byc duzo - grunt zeby polaczen nie rwalo i w miare szybko to chodzilo :)

P.S.
Trudne jest spiecie laptopa z pecetem na xpeku za pomoca wifi tak zeby laptop automatycznie sie laczyl z nim ? Jak net bedzie przez to chodzil ?

kombatant
Awatar użytkownika

adi pisze:
witam oficjalnie po dluzszej nieobecnosci na forum :)
Zna sie ktos u nas na WiFi ? Jutro ide kupić sieciowke do kompa na PCI bo chcemy spiąc laptopa z pecetem tak zeby laptop mial dostep do netu a pecet byl serwerem. I teraz pytanie... jaka sieciowke kupic? Bo widze ze sa w roznych cenach a nie za bardzo wiem czym one sie tak na prawde roznia. zasiegiem? Sprzet bedzie uzywany w domu takze zasieg nie musi byc duzo - grunt zeby polaczen nie rwalo i w miare szybko to chodzilo :)

Zastanow sie nad zakupem ruterka z wifi i z modemem adsl, hardwareowy firewalem. Nie bedziesz musial wlaczac kompa zeby na laptopie miec internet. Np;
http://www.allegro.pl/item132231143_rou ... _lata.html
No i firewall w hardwerze to swietna sprawa!

Koniecznie wifi standard g (54 Mbps) a nie tylko b (11 Mbps)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tzn my mamy neta z sieci osiedlowej (zwykly lan po kablach). A komp i tak w sumie caly czas chodzi :) wiec taka karta wydaje mi sie najtanszym i najrozsadniejszym rozwiazaniem :)

adi

W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No napewno jest to najtansze rozwiazanie i napewno bedzie chodzilo ale niepozbawione wad (moze czasami rwac jezeli komputer stacjonarny jest czesto gesto obciazony). Jezeli masz modemik kablowy to tanszym rozwiazaniem bedzie;
https://ssl.allegro.pl/item132188939_ro ... w_wa_.html

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mam zwykła sieciowke :D i chce zrobic tak ze kable dochodzi do mojej sieciowki a ta sieciowka WiFi udostepnia neta do laptopa. Kumpel tak ma i dobrez mu to chodzi :) Wiec czym sie roznia te sieciowki?
np ta:
http://proline.pl/shop.php?prodid=ASM+WRLS+PCI+411G
od tej:
http://proline.pl/shop.php?prodid=ASM+WRLS+PCI+511G

adi

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

adi pisze:
Mam zwykła sieciowke :D i chce zrobic tak ze kable dochodzi do mojej sieciowki a ta sieciowka WiFi udostepnia neta do laptopa. Kumpel tak ma i dobrez mu to chodzi :) Wiec czym sie roznia te sieciowki?
np ta:
http://proline.pl/shop.php?prodid=ASM+WRLS+PCI+411G
od tej:
http://proline.pl/shop.php?prodid=ASM+WRLS+PCI+511G

Druga ma bardziej rozbudowane zabezpieczenia komunikacji i pewnie lepsza czulosc itp (ciezko wywnioskowac z lakonicznego opisu).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
jeżeli twoj dostawca ma dobrze ustawioną sieć to i tak kupno kart sieciowych i zrobienie PC pseudo routerem nic ci nie da - w laptoku netu nie budiet :D

Pogadaj najpierw z dostawcą bo kase wydasz a nic z tego nie będzie - albo najpierw pożycz skądś sprzęt i potestuj.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wg mnie to dostawca nie zabezpieczyl tego :D Macku ale w koncu wszystkie pakiety beda pochodzily z MAC'a karty peceta... wiec chyba bedzie chodzilo.... wg mnie to wygladalo by to tak ze net jest podpiety do mojego kompa tylko i nierozdzielony na inne... ale ja sie nie do konca na tym znam :D prawie w ogole :D

adi

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Jak masz z osiedlowej sieci to kup zwykly router ktory po stronie LAN ma i WiFi i zwykle kable. Są takie na allegro. A jak jest sytuacja taka jak Maciek mowi to tylko zostaje ci postawienie routera na linuksie i ostre kombinowanie m. in. z TTL. Wez tez pod uwage ze skonfigurowanie WiFi pod linuksem graniczy z cudem. Sam nie wiem czemu nikt sie jesscze za to nie wział, ale trzeba sie dobrze naspinac zeby uruchomic radiowke pod linuksem.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
jeżeli twoj dostawca ma dobrze ustawioną sieć to i tak kupno kart sieciowych i zrobienie PC pseudo routerem nic ci nie da - w laptoku netu nie budiet

A po czym dostawca poznaje, że komputer podłączony do modemu robi za rouoter? Wydawało mi się, że jak zrobi się NAT to nie ma siły będzie śmigać. Nie wiem jak jest z routerami sprzętowymi, bo nie próbowałem.
Może się mylę, ale chyba router zamienia w ramce przychodzącej z lanu adres MAC i IP na routerowy i na zewnątrz wszystko jest widziane jak komunikacja z jednym interfacem... jak to jest?

and6412 pisze:
Wez tez pod uwage ze skonfigurowanie WiFi pod linuksem graniczy z cudem.

E, chyba nie jest aż tak źle... Ja mam w laptopie Intel PRO/Wireless 2200BG, system FreeBSD 7.0-current, załadowałem cztery moduły na starcie systemu i śmiga...
Z tego co przeczytałem w handbooku, to wystarczy kupić taką kartę WiFi, która jest obsługiwana przez system, a nie byle jaką... Produkty Intela są w większości obsługiwane, nie spotkałem się, żeby coś nie działało w Linuxie/UNIXie. :)

Tutaj jest przykładowy opis jak uruchomić WiFi w FreeBSD:
http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO885 ... eless.html

Pozdrawiam,

Tytuł:
wiarus senior

yyyyy

oka tez sie wypowiem:

provider (dostawca), zawsze !! ( chyba ze jakas lipa ) blokuje dostep na ip przez filtracje adresow MAC, czyli adresow fizycznych kart sieciowych/urzadzen sieciowych. Adres mac jest indywidualny dla kazdego urzadzenia TAK jak pesel dla czlowieka. zreszta pierwsze 6 cyfr mowi o producencie, ale to niewazne :P MAC adres mozna zmieniac bez problemu pod WinXP, a na sprzetach typu router/access point przez modyfikacje i wgrywanie nowego softa.

Tak wiec:

najrozsadniejsze rozwiazanie w przypadku gdy mamy kabel przez sciane do kompa ( kabel utp z zarobiona rj45, czyli standart karty LAN ) i checia podlaczenia jakos laptopa albo cos w tym stylu ( mowa o laptopie z wifi ) jest :

1. opcja kosztowna z wykorzystaniem wifi:
a) kupno routera bezprzewodowego - polecam dlink - tani i dobry ok 120zl
b) potrzebny bedzie patchkork utp na rj45 z obu stron
c) czynosci - konfigurujemy router: a wiec, ustawiamy adres ip WAN czyli ten ktory daje nam provider, ustawiamy adresy lan jakie ma prezypisywac / zazwyczaj pula 192.168.x.100-254 gdzie x = 0,1,2 w zaleznosci od sprzetu, brama bedzie router o adresie 192.168.x.1, ustawiamy klucz kodujacy do routera na nadawanie wifi zeby sasiedzi nie siedzieli za darmo na necie :) ( i tu uklony dla hoteli ktore udostepniaja ludzia na ulicy lacze ) :P , nastepnie podlaczamy kabelek ze sciany do routera na port WAN, wyjsciowe w wbudowanego switcha podlaczamy lan - lan w kompie, podkrecamy antenke, ustawiamy pionowo :)odpalamy laptopa, wpinamy sie w nowa siec ( wczesniej mozemy ja nazwac jak chcemy, czyli zmieniamy SSID nadajnika ( WLAN ) na routerze, nadawanie na routerze nastawiamy na kanal 1 bo najmocniej kopie ( kanalow jest 13 (europa) im dalszy tym slabszy, ale wszystko sie kreci wokol 2,4GHz ), a wiec wpinamy sie w nasz nadajniczek, ustawiamy kluycz aby nas wpuscil i domowka gotowa
d) czynnosc ostrateczna - dzwonisz do providera i mowisz: ' panie wymienilem siecowke, chce podac nowy MAC adres' i podajesz ten z routera. i juz jest cacy i wszystko ci hula :)

2. rozwiazanie tanie :) bez wifi
a) podpinasz laptopa zamiast kompa, wklepujesz mac adres karty z kompa do karty z laptopa:
1. jak sprawdzic jaki mam MAC ??
start-uruchom: wpisujemy cmd ( zakladam ze kazdy ma XP )
linia poleen nam sie odpali, nastepnie wpisujemy komende
ipconfig /all
enter
wyskoicza nam wszystkie dane o kartach, tam bedzie napisane adres fizyczny, a skladnia jest taka:
xx-xx-xx-xx-xx-xx , gdzie xE(0,9 i A,F) czyli system 16tkowy zapisywania liczb :)
jak wklepac nowego maca na karte??
start-panelsterowania-polaczenia siecowe- klik prawym na wybrana karte ( ta z ktorej chcemy korzystac ) wlasciwosci - konfiguruj - zaawansowane i wybieramy pole z MACiem i po prawej wpisujemy nowy mac adres. ok ok ok ok ok itd :)
tez bedzie dzialalo, ale nie po wifi :P:P:P

to chyba wsio :)

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Mysle że można sie zaczaić tutaj na takich zawodników jak adi :).

Cytuj:
Pakiety IP zawierają wartość czasu życia (TTL), którą każdy z ruterów obsługujących pakiet zmniejsza o jeden. Kiedy wartość ta osiągnie zero, ruter odrzuca pakiet i odsyła z powrotem do nadawcy komunikat ICMP o przekroczeniu czasu życia pakietu. Program traceroute wysyła pierwszy pakiet z TTL równym 1. Pierwszy ruter zmniejsza tę wartość i odsyła w odpowiedzi wspomniany komunikat o błędzie ICMP, na podstawie którego traceroute odkrywa ruter pierwszego przeskoku. Następnie wysyłany jest pakiet z TTL równym 2, wartość ta zmniejszana jest o l przez pierwszy ruter i pakiet przesyłany jest dalej. Drugi ruter zmniejsza tę wartość do zera, co powoduje odesłanie z powrotem komunikatu o błędzie ICMP, dzięki któremu program zdobywa informację o drugim ruterze. Postępując w ten sam sposób, traceroute zmusza wszystkie rutery na ścieżce do miejsca docelowego do wysłania komunikatu o błędzie ICMP i zidentyfikowania się. W końcu wartość TTL jest na tyle duża, że pakiet dociera do miejsca docelowego i traceroute kończy swoje działanie. Program traceroute przestaje również odkrywać kolejne rutery na ścieżce, kiedy TTL przekroczy pewną maksymalną wartość (zwykle jest to 30).

wystarczy policzyć przeskoki - o jeden za duzo i zawodnika do śmietnika :D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
provider (dostawca), zawsze !! ( chyba ze jakas lipa ) blokuje dostep na ip przez filtracje adresow MAC, czyli adresow fizycznych kart sieciowych/urzadzen sieciowych. Adres mac jest indywidualny dla kazdego urzadzenia TAK jak pesel dla czlowieka. zreszta pierwsze 6 cyfr mowi o producencie, ale to niewazne MAC adres mozna zmieniac bez problemu pod WinXP, a na sprzetach typu router/access point przez modyfikacje i wgrywanie nowego softa.

Tu wszystko jasne i sprawa jest prosta, mając UNIX'a, w pliku dhclient.conf można podać MAC adres jaki się potrzebuje i pozamiatane... o ile dobrze pamiętam.
MacKuz pisze:
wystarczy policzyć przeskoki - o jeden za duzo i zawodnika do śmietnika

... a racja. :)

Pozdrawiam,

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

harrier pisze:
MacKuz pisze:
wystarczy policzyć przeskoki - o jeden za duzo i zawodnika do śmietnika

... a racja. :)

Pozdrawiam,

Właśnie to miałem na mysli pisząc o TTL'ach, ale chyba da sie to przeskoczyć na linuxowym routerze (mnie nie pytajcie jak ;-) ) Wystarczy żeby router nie odejmował 1 od pola TTL w pakietach. To nie moze byc az tak trudne do zrobienia.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam! ja osobiscie polecam ci zakup słicza;) z Wi-fi karte kup jakas d-linka albo cos takiego ;) pozdrawiam i polecam uznane firmy na rynku. osobiscie korzystam z LINKSYSA! super sprzet. Uwazam ze jezeli masz kablowke to potrzebujesz bezprzewodwego swetcha. pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00