MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 6:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Właśnie dowiedziałem się z telewizyjnych "Faktów" w TVN, że szykowana jest znów nowelizacja przepisów określająca prawa i obowiązki świeżoupieczonych kierowców. Nowi kierowcy mają mieć prawo do poruszania się po drogach z prędkością mniejszą niż obowiązująca innych kierowców. Mają również mieć obowiązek wożenia na swoich pojazdach zielonego listka - znanego już z czasów PRL-u. Czyżby miało powrócić hasło "z przodu listek, z tyłu listek a w środku głąb..." !? [zlosnik] ;)

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran

Alex pisze:
obowiązek wożenia na swoich pojazdach zielonego listka - znanego już z czasów PRL-u. Czyżby miało powrócić hasło "z przodu listek, z tyłu listek a w środku głąb..." !?

Listek to jest bardzo dobry pomysł. Czytelna informacja dla kadżego, że należy uważać, że takie auto może zgasnąć na skrzyżowaniu, zahamować nagle itp. I dla takiego kierowcy jest się też wyrozumiałym, gdy się np. zagapi się na światłach itd.
Popieram w całej rozciągłości [ok] .

swój chłop
Awatar użytkownika

Ja też nie jestem przeciwny i przychylam się do zdania kolegi. Zielony listek pomaga i nowoupieczonemu kierowcy i starszym kierowcom na drogach. A pisząc wyżej "z przodu listek, z tyłu listek a w środku głąb..." - nie chciałem nikogo obrazić. To stwierdzenie pokutowało kiedys wśród "arystokratów szos" (...), sam niejednokrotnie słyszałem je z ust mojego taty, który był zawodowym kierowcą (wtedy to oburzałem się na niego w myślach, bo marzyłem o zrobieniu prawa jazdy, choć nawet podwojenie mojego wieku nie upoważniałoby mnie jeszcze do prawa zdobycia wymarzonego dokumentu). Do PRL-u tez nie "piję". Za tamtych czasów chyba nie wszystko było złe (przynajmniej na drogach) - komu np. przeszkadzały zielone blaszane strzałki (wiadomo że unii) zamontowane pod sygnaliacją świetlną, a i drogi były częściej remontowane... :roll:

Dorzucę może garść informacji na temat zmian w przepisach dotyczących ZIELONEGO LISTKA <- piszą tu również o pozostałych ograniczeniach i karach dla młodych kierowców.

Pozdrawiam i młodych i starych kierowców bez wyjątku [zlosnikz]

'93 MB W124 300D - elektryczna zagadka... :roll: VIN WDB1241301B880698

"Jeśli psujesz coś dostatecznie długo, w końcu ci się uda"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00