MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 8:24 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Panowie, mam pytanko - po jak długim czasie od wykroczenia przychodziły Wam "pocztówki" z fotoradarów? Ja słyszałem że 2-3 tyg., minęło 6 więc byłem spokojny - a tu wczoraj niespodzianka... :-? (nb. limit 30, jechałem 51 :evil: )
No i teraz jestem trochę wydygany, bo to był początek wyjazdu na wakacje, podczas którego zrobiłem 600+300+300+600 km... Dwa jeszcze wytrzymam, przy trzecim tracę prawo jazdy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie wiem po ilu, ale u mnie po roku juz z urzedu skarbowego przyszli sciagac naleznosc z normalnego mandatu!!

ex- W124 200D '92- skradziony w DW
ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

nie tam żebym straszył,ale po wakacjach napewno czas się wydłuża

wiarus senior
Awatar użytkownika

michal_5000 pisze:
Panowie, mam pytanko - po jak długim czasie od wykroczenia przychodziły Wam "pocztówki" z fotoradarów? Ja słyszałem że 2-3 tyg., minęło 6 więc byłem spokojny - a tu wczoraj niespodzianka... :-? (nb. limit 30, jechałem 51 :evil: )
No i teraz jestem trochę wydygany, bo to był początek wyjazdu na wakacje, podczas którego zrobiłem 600+300+300+600 km... Dwa jeszcze wytrzymam, przy trzecim tracę prawo jazdy.

Przepisy mówią, że obsługujący fotoradar (straż miejska, policja, cokolwiek) mają 4 tygodnie albo 30 dni na ustalenie sprawcy. Jeśli dostałeś "pocztówkę" po 6 tygodniach, to właściwie możesz ją sobie oprawić w ramkę i się tym nie przejmować.
Niestety dowiedziałem się o tym dużo za późno po tym, jak sam miałem takie przygody: jechałem nie swoim samochodem, do ojca na któreego auto było zarejestrowane, fotka przyszła po chyba właśnie 6 tygodniach. Niestety nie wiedzieliśmy wtedy, że przepis mówi wyraźnie, że na ustalenie kierującego jest 30 dni i moje dane zostały wysłane listem zwrotnym :(
I bynaj mniej nie chcę tutaj wymigiwać się od odpowiedzialności, bo rzekomo faktycznie przekroczyłem prędkość, choć sprawa jest dyskusyjna: przekroczenie o 6kmh w terenie zabudowanym: jak dla mnie podpada to pod błąd odczytu licznika, przekłamanie z wielkości opon itd... Ja wiem, że według licznika jechałem prawidłowo....ale nie ma to tu znaczenia.
Możesz zwrócić również uwagę na jeszcze jeden fakt: u mnie na zdjęciu tablica rejestracyjna była edytowana i przenoszona w inne miejsce zdjęcia, bo z powodu flesza była nieczytelna. Ale przecież zdjęcie, które jest edytowane, czyli tak naprawdę jest fotomozntażem, raczej nie może być użyte jako dowód w jakiejkolwiek sprawie. Niestety nie pociągnąłem wtedy bardziej tej sprawy, choć w rozmowie z komendantem straży miejskiej, która wystawiła mi mandat, przyznał się on że nie do końca wszystko jest legalne w tej sprawie (m.in okres 30 dni na znalezienie sprawcy i użycie zbyt mocnego flesza, co spowodowało zagrożenie na drodze).

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Do mnie do firmy przyszło 2 tygodnie temu za wykroczenie z 8.05 - ale samochód leasingowy, więc najpierw musieli ustalić użytkownika.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop

Mike_THE_GR8 pisze:
Przepisy mówią, że obsługujący fotoradar (straż miejska, policja, cokolwiek) mają 4 tygodnie albo 30 dni na ustalenie sprawcy. Jeśli dostałeś "pocztówkę" po 6 tygodniach, to właściwie możesz ją sobie oprawić w ramkę i się tym nie przejmować.

Niedokładnie... :-? Mają 30 dni od ustalenia sprawcy na ukaranie grzywną. Potem (gdyby np. nie zdążyli wysłać mandatu) sprawa jest kierowana do sądu grodzkiego. A przedawnienie - dopiero po roku.
Wiem, bo gadałem z kumplem, który jest asystentem w sądzie i zajmuje się często sprawami o fotoradary...

Mike_THE_GR8 pisze:
u mnie na zdjęciu tablica rejestracyjna była edytowana i przenoszona w inne miejsce zdjęcia, bo z powodu flesza była nieczytelna. Ale przecież zdjęcie, które jest edytowane, czyli tak naprawdę jest fotomozntażem, raczej nie może być użyte jako dowód w jakiejkolwiek sprawie.

To podobno też nie do wygrania (tzn. sąd się nie przychyli do Twoich wątpliwości). Zdjęcie samo w sobie jest cyfrowe, obróbka jest standardowa żeby uwidocznić numer na tablicy, a fotoradar ma świadectwo legalizacji.

Raczej nie myślę żeby się wymigać, tylko próbuję oszacować prawdopodobieństwo że przyjdą jeszcze inne "pocztówki". Dlatego pytałem o Wasze "czasy reakcji".

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Chyba źle interpretujesz termin: ustalenie sprawcy. Przecież to nie jest równoznaczne z doręczeniem pisma z fotką, więc co ma piernik do Kiopernik?

Błysk flesza powiadasz stwarza zagrozenie na drodze. Wsiadając w samochód i korzystając z dróg publicznych, na których ustawione są takie urządzenia godzisz się na pewne zasady.

Uważajcie lepiej, bo kto fika zanadto, ląduje w grodzkim i dostaje strzała w postaci kilku tysięcy + koszty procesowe. :-?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Gdzieś czytałem że zdjęcie fotoradarowe jest bezwartościowe jeżeli właściciel pojazdu nie rozpozna swojego auta na zdjęciu... Więc należy twierdzić, że:
-"to jest podobny samochód, ale nie koniecznie mój"
-"tablice rejestracyją łatwo zdemontować... może ktoś pożyczył"
-"samochód mogę rozpoznać jedynie po numerach nadwozia"
-"nie pamiętam czy używałem w tym czasie samochodu"

Jeżeli własciciel samochodu nie prowadził samochodu w danym dniu, wówczas ma obowiązek przekazać policji informacje o kierowcy... i tu znowu można zasłonić się niepamięcią.

W przypadku skierowania sprawy do organów sądowopodobnych - sprawa wygrywa się sama, prawdopodobnie bez udziału podejrzanego.

---

Jnformacje wyczytane w jakimś artykule (niestety nie pamiętam źródła). Nie testowałem osobiście (nigdy nie dostałem fotki)

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Przestań czytać Tinę.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3275
Yetiii pisze:
Jeżeli własciciel samochodu nie prowadził samochodu w danym dniu, wówczas ma obowiązek przekazać policji informacje o kierowcy... i tu znowu można zasłonić się niepamięcią.

obawiam sie, ze nie ma wlasnie obowiazku podawania drugiej osoby, jest na to zapis prawny, ale w tej chwili go nie przytocze. czytalem na pewno o tym bodajrze na www.forumprawne.org. jesli sobie przypomne dam znac.

edit: znalazlem jeszcze na dysq artykul 'wygrac z fotoradarem'...
http://img237.imageshack.us/img237/306/ ... wemzq2.jpg

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Czytałem ten artykuł a potem trafiłem na forum policyjne i tam się dopiero naczytałem :) . Efekt jest taki, że niestety ale trzeba podać kto "mógł ewentualnie" kierować pojazdem w tym czasie bo jeśli nie to zakładają apriori, że to Ty (no chyba że są kwitki na to że została zgłoszona kradzież auta). I w zasadzie sprawę można wygrać jeśli ta druga osoba powie, że też nie jest pewna czy to ona kierował o tej właśnie godzinie, ponieważ nie można ustalić kierowcy to sprawa umiera. Taki numer przejdzie tylko wtedy jeśli na fotce twarz kierowcy jest nieczytelna, w innym przypadku jest padaka.

Nawiązując jednak do posta głównego ja otrzymałem (a w zasadzie zobaczyłem) swoją fotkę 1 minutę po jej zrobieniu [zlosnik] (tyle trwało wyjście z auta i pod opieką policjanta dojście do nieoznakowanej skody z fotoradarem ;) )

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Przestań czytać Tinę.

[zlosnikz] [zlosnikz] [zlosnikz] czytałem gdzieś w necie :]

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przyszło po 3 miesiącach....77/50 fak.... co to za wykroczenie [zlosnik] ehhhhh

(me: how) pisze:
Uważajcie lepiej, bo kto fika zanadto, ląduje w grodzkim i dostaje strzała w postaci kilku tysięcy + koszty procesowe.

Bez przesady, może w jakichś skrajnych przypadkach. Rozmawiałem z komendatem, który odsyła te sprawy do sądu i powiedział, że w zasadzie dużo większych kosztów nie ma. A zdarząją się przypadki, że można dostać mniej.

Tytuł:
Mój jeden punkt i 105 AUD przyszło po ponad roku, napisali, że fotki nie dostanę, ale miałem 67 w miejscu gdzie obowiązuje 60 więc nawet jakbym miał rozregolowane przyrządy pokładowe to oni 10% ustawowe mogliby uwzględnić ale 10% to 66 a ja miałem 67 więc 105, ale już zapłacił za mnie właściciel pojazdu więc już tylko do wiadomości, że 1 punkt.

Tytuł:
swój chłop

Bodzio pisze:
Mój jeden punkt i 105 AUD (...)

Dolarów australijskich???
Cóż, w oszacowaniu prędkości polskich organów ścigania mi to nie pomoże... :lol: Ale dzięki za info. ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00