MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 9:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
więc to oni ja też mam problemy z tymi rysunkami. gdzie np są miśki? czy one są na rysunku z pokrywą szyberdachu po prostu?

miski to 56

Cytuj:
74 to rozumiem listwa z napisem 'webasto'.

tak

Cytuj:
a 35, to nie jest ta przednia uszczelka pokrywy?

przednia uszczelka wchodzaca miedzy rame a poszycie

Cytuj:
41 to już się zorientowałem że to ta gąbka idąca pod ramą.

to jest gabka cienka idaca z przodu ramy

Cytuj:
a 38 jest narysowana w jakimś skrócie, czy to jest tylko taki narożnik?

w skrocie jest narysowana, jest to gabka gruba idaca z tylu ramy

Tytuł:
swój chłop

juz poskladalem szyberdach, chodzi pieknie , uszczelki8 musza sie tylko ulezec i wtedy dokonam ostatnich regulacji
dzieki wszystkim za pomoc
pozdrawiam

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

to gratuluję. a w końcu w jakiej cenie kupiłeś uszczelki? bo ja w końcu znalazłem dwa źródła - droższe i tańsze.
w droższym:
przód - 59 zł
tył - 79 zł
miśki - 99 zł
w tańszym:
przód - 48 zł
tył - 58 zł
miśki - 85 zł
szukam ramy obecnie i niedługo dopiero będę ruszał z robotą.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Ja mam jeszcze takie pytanie: czy kapanie wody w bagażniku w okolicach zawiasów (ustaliłem już, że to na 100% z otwieranego dachu) spowodowane jest złym stanem uszczelek owego dachu czy może jednak zapchanymi przewodami spustowymi?. Przednie przewody spustowe mam czyściutkie jak łza - sprawdzałem. Niestety nie potrafię dostać się to tylnych spustów. Czy bez ściągania płyty otwieranego dachu jest to w ogóle możliwe?. Próbowałem też zdemontować skrzela lecz nie chcąc zniszczyć chromowych wykończeń nie użyłem zbyt wielkiej siły, skutkiem czego skrzel owych nie zdemontowałem.

Pozdrawiam,

Student

Tytuł:
swój chłop

przod 40 euro (ale do coupe, do sedana jest za ok 80zl oryginal mb)
miski 17 euro sztuka (wyszlo kolo 85zl sztuka)
tyl coupe 17 euro (pan sie pomylil i policzyl mnie 17 zl hahaha)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Cytuj:
ale do coupe, do sedana jest za ok 80zl oryginal mb
te ceny o których pisałem też dotyczą oryginałów mb. dostałem już też miśki - wszyscy jęczą że zdrożały, nawet sprzedawcy :lol:

Cytuj:
Ja mam jeszcze takie pytanie: czy kapanie wody w bagażniku w okolicach zawiasów (ustaliłem już, że to na 100% z otwieranego dachu) spowodowane jest złym stanem uszczelek owego dachu czy może jednak zapchanymi przewodami spustowymi?
u mnie też kapie z okolic zawiasów w bagażniku i mam nadzieję że to też kwestia szyberdachu. nie przyglądałem się temu bliżej. nigdy nie zaszkodzi sprawdzić czy przewody są drożne. żeby zdemontować skrzele musisz z rynienki zdjąć tą czarną gumę, która jest na niej. wtedy można już się dostać do zaczepów trzymających to plastikowe 'skrzydełko' w skrzelu. z kolei jak to wyjmiesz, to powinienneś mieć już wystarczający dostęp do przewodu spustowego, żeby coś do niego włożyć. gorzej jest od drugiej strony, bo to jest na samym rogu ramy szybra więc daleko pod podsufitką...

Ja mam jeszcze pytanie ogólne: znalazłem ramę szyberdachu w całkiem niezłym stanie. problem w tym że ona jest od ręcznego, a ja mam elektryczny. czy są różnice?

http://www.flattenimage.pl

Tytuł:
swój chłop

yvette pisze:
Ja mam jeszcze pytanie ogólne: znalazłem ramę szyberdachu w całkiem niezłym stanie. problem w tym że ona jest od ręcznego, a ja mam elektryczny. czy są różnice?

pewnie otworami na linke i to chyba wszystko ale nie wierz mi na slowo

co do wody w bagazniku mam to samo i tez myslalem ze po zrobieniu szyberdachu bedzie sucho a niestety nie jest to, winna jest chyba uszczelki szyby tylnej ale prosze po potwierdzenie moich hipotez przez kogos bardziej doswiadczonego

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

czy na prawdę nikt nic nie wie o tej ramie więcej? bo to dosyć pilna sprawa...

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

dobra, już się inaczej dowiedziałem - są inne.

Tytuł:
wiarus senior

Witam
Już było tak pięknie [szalone] ustawiłem szyberek otwieranie - zamykanie z pulpitu a tu du.a :evil: rama do wymiany szlachetny chrom wpierd..ł odpływy i jak się później okazało część ramy wzdłuż auta też przestało współpracować odnośnie odprowadzania wody [wscieklosc] a było tak pięknie, nawet cieszyłem się że fiat robi podobne uszczelki do szyb jak mb do szybra, no cóż wczoraj zdemontowałem podsufitkę, rama od ręcznego czeka, mała przeróbka na elektryczny, szyba do wyjęcia i dzień roboty a jakby Ktoś pytał to wielkością ręczny i elektryczny jest taki sam(rama) fotki zrobię jak wrócę z roboty
pozdro

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

niestety woda robi swoje.. ja drastycznie straciłem możliwości czasowe i boję się czy przed zimą zdążę z szybrem..

wcześniej dowiadywałem się jakie są róznice między ramą ręcznego a elektrycznego, wiem tyle że części mają różne numery, ale ważą tyle samo. czyli różnice są ale niewielkie..

mnie natomiast wielce trapi kwestia tego czy zdemontowana rama wyjdzie z samochodu inaczej niż przez szybę? czy da się ją wyjąć drzwiami? nie uśmiecha mi się wyjmowanie szyby, podejrzewam że skończyłoby się to tragicznie..

Tytuł:
wiarus senior

Witam
yvette pisze:
mnie natomiast wielce trapi kwestia tego czy zdemontowana rama wyjdzie z samochodu inaczej niż przez szybę? czy da się ją wyjąć drzwiami?

Wymiary są takie same [zlosnik] mała różnica w prowadnicach ale są na nitach zrywnych więc nie ma bólu można przełożyć [zlosnik] rama jest tania jak barszcz (przynajmniej w Poznaniu w ASO zaśpiewali mi jedyne [totalszok] 4 kpln :o :o :o przyjechała rama wczoraj i to ręczna da się ją zrobić na elektryczną ( 5 otworów w tyle na bat ) Foto będzie jak skończę bo muszę to zrzucić w domy przytargać do roboty i zamieścić [zlosnik] .My tu pierdu, pierdu szybe wyjąłem bo mam do wymiany kliny ale dla Was podjąłem się wyjęcia ramy przez wrota [zlosnik] Foteli nie wyjmowałem tylko położyłem i wytargałem ramęprzez przednie prawe wrota przekątna 125cm szerokość szybra 105 łajza wylazła [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] ilość osób biorących udział w zawodach - sztuk jeden [zlosnik] . Nie obyło się bez :evil: bo 3 blachowkręty zostały wpier..ne przez szlachetnego are ruski uniwersalny klucz i wszystko wróciło na swoje tory
pozdro

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

W takim razie wielkie gratulacje! Ja się z tego faktu bardzo cieszę, bo szyby nie zamierzam wyjmować.. miałem okazję kupienia ramy do ręcznego jakiś czas temu, ale się nie zdecydowałem, bo nie wiedziałem jak to jest z różnicami.. teraz trochę żałuję, ale jeszcze jakąś dopadnę. tamta kosztowała coś około 300-400 zł, a w temacie padały już niższe kwoty. natomiast 4tyś są dość zaskakujące, wydaje mi się że słyszałem gdzieś cenę nowej i było to 1,25-1,5tyś. cóż może aso robi swoje..

Tytuł:
wiarus senior

Witam
yvette pisze:
bo szyby nie zamierzam wyjmować.. miałem okazję kupienia ramy do ręcznego jakiś czas temu, ale się nie zdecydowałem, bo nie wiedziałem jak to jest z różnicami..

zaraz zrzucę parę fotek na jednej z nich będzie jak nie tylko "nasi" robią kichę (trzy odpływy) no ale cóż zamontowałem, a dzisiaj dostałem potwierdzenie że jest już druga rama w domu [szalone] z 4 odpływami
pozdro

Tytuł:
wiarus senior

Witam
w sumie nie mam qpty ale szyber jest szyber chyba, że Mod stwierdzi inaczej [zlosnik]
ram mojej zgniła idzie zima więc.....wymieniona została na "nową"
Obrazek
śruby która prawie są nowe
Obrazek
wyjście ramy
Obrazek
Obrazek
odpływ którego już nie ma
Obrazek
przebieg bata i odpływu na tylnym słupku
Obrazek

A tu cyrk i fuszera brak 4 odpływu w nowej ramie wygląda na fabryczną
Obrazek
Obrazek
no i słynny zaczep bata z prowadzeniem
Obrazek[url]
dobra to na tyle zostaje jeszcze jedna rama z 4 odpływami(ale to nie miejsce)
no i do rozbiórki automatyczna skrzynia biegów [zlosnik]
pozdro[/url]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00