MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 10:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz
Awatar użytkownika

Witam,
jak wiemy ostatnio czerwone /8 cieszą się dość dużym popytem (szczególnie w okolicach Łodzi) i tak właśnie dziś następny MB zmienił właściciela. Po wstępnych oględzinach Sobolini podjął decyzję – kupuję! Piękna czerwień, nieskorodowana podłużnica oraz klimatyczny kurz pokrywający auto, to to co urzekło Łukasza. Łezka zakręciła mi się w oku w chwili przekazania kluczyków :cry: , ale cóż tak to już jest z tymi naszymi /8 . Oczywiście wszystko uwieczniliśmy na fotkach, a ja dodatkowo mając na uwadze podniosłość chwili włożyłem koszulkę klubową [usmiech] . Zapraszamy na ogląd:

Manewry podwórkowe

Obrazek

ach ten klimat... [cool]

Obrazek

o mały włos poszedłby z leniuchem [zlosnik] , ale i tak zarezerwowany jest dla Soboliniego.

Obrazek

mocowanie,

Obrazek

ani drgnie!

Obrazek

nieznaczne ubytki

Obrazek

Oficjalne przekazanie kluczyków [papa]

Obrazek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

naprawde ladna sztuka. podroz przebiegala bez problemow, przez czesc drogi przez las pozwolilem sobie na jazde mesiem. kumpel prowadzil fiata a ja w mercedesie. [zlosnikz] wrazenia niesamowite, troche wysoko i buja ale to przez te lesne dukty. najciekawsza sprawa, jest fakt, ze dzisiaj jak wracalem z pracy dostalem cynk od znajomego ze stoi w centrum 115 w ... czerwonym kolorze! podjechalem, zobaczylem ale tylko z zewnatrz. stan taki jak kupilem tylko na chodzie ( podobno ) i kompletna, granatowe wnetrze i deska ( strasznie popekana ale wnetrze niezle ) jest do wziecia za .... 0,5 PLN / kilogram. chyba sobie kupie trzeciego! aha ma ladne chromowane lusterko na lewym blotniku ( mimo iz druga seria i ma tez lustra w drzwiach ), chyba oryginal ale nie wiem jakie wychodzily w pierwszej serii.

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
postmajtek

Szczęścia nigdy za wiele :) Trzecia do rodziny też się nada :D

Co do tego prawego lusterka, to ja akurat szukam takiego do 1 serii. Jak kupisz, to nie będziesz chciał może sprzedać 8) ?

Pozdr,
Łukasz

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

sobolini pisze:
aha ma ladne chromowane lusterko na lewym blotniku ( mimo iz druga seria i ma tez lustra w drzwiach ), chyba oryginal ale nie wiem jakie wychodzily w pierwszej serii.

ma je na lewym blotniku ale nie wiem czy jest lewe czy prawe nie znam sie. zapodaj fotki tak abym mogl porownac jak pojade go zobaczyc.

Tytuł:
postmajtek

A ... no to mea culpa - nie doczytałem. Jak przeczytałem, że na błotniku to od razu stanęło mi przed oczami prawe lusterko. Z tego co rozumiem ten ma to chromowane lusterko na lewym błotniku? Takich to chyba nie było :)

Co do wyglądu, zobacz tutaj:

http://www.allegro.pl/item122587050_mercedes_w115_114_1_serii_lusterko_kierowcy.html

To jest lewe, myślę, że idzie rozróżnić prawe na "chłopski rozum" :).
No ale skoro ono jest na lewym, a nie prawym błotniku to chyba ciężko, żeby było prawe ... ;)

Łukasz

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jak juz wspomnialem to auto jest troche pokombinowane, bo ma normalnie drugoseryjne lusterka a oprocz tego jeszcze na LEWYM blotniku male chromowane podobne do tego na Allegro. nie wiem kiedy tam podjade bo musze przed moim piatkowym wyjazdem z arbiesowego dawcy wyciac blacharzowi pare rzeczy i nie wiem czy z tym nawet zdaze. ale po 10. wrzesnia napewno tam sie zjawie i powiem co i jak.
pare faktow; wlasnie wyjalem z dawcy silnik. niby prosta sprawa ale jak sie ma jakas windke. u mnie to wygladalo nastepujaco: do grubej galezi doczepilem kolowrotek budowlany ze stalowa linka, podepchnalem mesia pod galaz, podpialem silnik, drugi koniec doczepilem do haka od kadetta, podnioslem silnik jadac autem do przodu, za tyl mesia byla zaczepiona linka do fiata i jak silnik byl w gorze to mesia pociagnalem fiatem do tylu. odczepilem fiata od mercedesa, podpialem przyczepe pod fiata, podjechalem nia pod silnik, i opuscilem go kadettem na przyczepe. wszystko robilem sam, prawda ze proste? [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sobolini pisze:
wlasnie wyjalem z dawcy silnik. niby prosta sprawa ale jak sie ma jakas windke. u mnie to wygladalo nastepujaco: do grubej galezi doczepilem kolowrotek budowlany ze stalowa linka, podepchnalem mesia pod galaz, podpialem silnik, drugi koniec doczepilem do haka od kadetta, podnioslem silnik jadac autem do przodu, za tyl mesia byla zaczepiona linka do fiata i jak silnik byl w gorze to mesia pociagnalem fiatem do tylu. odczepilem fiata od mercedesa, podpialem przyczepe pod fiata, podjechalem nia pod silnik, i opuscilem go kadettem na przyczepe. wszystko robilem sam, prawda ze proste?

Przemistrz :o [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Szok [totalszok]

Tytuł:
postmajtek

No i właśnie dlatego ludzie mają rację podziwiając ogrom prac włożonych w odrestaurowanie zabytkowego auta. Normalny człowiek stwierdziłby, że bredzisz i, że na to nie tylko potrzeba całego dnia ale też zastępu siłaczy i paru stów.

A prawdziwy miłośnik MB zrobi to sam, za pomocą gałęzi i jeszcze sie cieszy, że mu się udało :D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ciesze sie ze z tej gmatwaniny slow ktos cos wogole zrozumial. musze powiedziec ze lekko nie bylo,ale nie mam za bardzo warunkow w garazu na tego typu operacje. jadnak skoro jest to dawca to moglem sobie pozwolic na takie ewolucje, bez obawy ze sie cos zarysuje. jak juz bede wkladal silnik w polakierowana bude to zrobie to u mechanika, bez takich eksperymentow. jednak jak potrzeba to wystarczy troszke glowka popracowac i gotowe. trzeba tylko pamietac o zasadach BHP [zlosnikz] . coby galaz nie byla za cienka. [zlosnikz] .
szkoda ze zdjec nie porobilem uwierzcie, bylo by co poogladac.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No rewelacja, oczywiscie jesli faktycznie zasady BHP byly zachowane to podziwiac za te pracujacą glowke, bo udowodniles ze nie zawsze potrzeba drogich narzedzi(uslug) aby cos wykonac [ok]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam, jako ze dzisiaj wzialem sobie dzionek wolnego w pracy postanowilem... popracowac, ale przy mesiu. dawca musial ustapic kilku czesci remontowanej Mieci wiec w ruch poszla szlifierka i narzedzia. troszke serduszko mi sie krajalo ze w taki sposob traktuje auta, ale coz po to zostal kupiony. aby zaspokoic nerwy ciekawskich "bylo" to auto niestety praktyczne calkowicie zeżarte ( oprocz na szczescie interesujacych mnie rzeczy, he, he ). robilem caly dzien, przez caly czas towarzyszyl mi deszcz, ale nie dawalem za wygrana. pozostalo odkrecic zawieche i mozna ciac. gdybym mial ta nieszczesliwa sztorcowa 15 juz dzisiaj byl zakonczyl, ale nie sadzilem ze tak duzo jest srub w MB o takim rozmiarze [szalone] . a oto fotki z miejsca zbrodni:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

pozostaje mi sie wysuszyc i jutro wieczorkiem dokonczyc zywota 115. [zlosnik]

pozdrawiam.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

A jak podłużnica?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ano witam, dzisiaj dokonczylem szczesliwie wycinanke. Arbies, calkiem ladne podluznice mi sprzedales [zlosnik] i pas przedni tez w niezly. niby auto strasznie zezarte a podluznica w extra stanie, z zachowanym jeszcze pierwszym bialym lakierem :o . zostaly jeszcze boczki do wyciecia bo sa bez zadnej rdzy, oraz wneka kola zapasowego tez w dobrym stanie. ale to jak wroce z urlopu, jutro wyjezdzam i chcialem zadac jakas nowa prace blacharzowi od 115, przez tydzien ma chyba co robic. Fotki to juz wrzuce do mojego "dzialu" po "przeszczepie".

Pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00