MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 2:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

NIE ZAWSZE używają lampy błyskowej. Także można czasami się zdziwić .

i też nie o lampe chodzi tylko o zmianę konta padania swiatla na tablice i refleksy. Obiektyw aparatu to bardzo glupie oko i mozna je nabrac na wiele sposobow. Z ludzkim idzie nieco trudniej a szczególnie tymi "tytanami wiedzy drogowej" ze Strazy Miejskiej.

Dla mnie obowiazują tylko dwa przpisy z tych wszystkich pragrafów:

Dostosowanie predkosci do warunkow na drodze
oraz predkosc maksymalna w terenie zabudwanym (bo tu rozne "warunki" sie trafiaja i bynajmniej nie tylko atmosferyczne [zlosnik]

Resztę podpowiada mi szara masa miedzy uszami. Nie jestem doswiadczonym kierowca wiec z zasady jade zawsze wolniej niz podpowiada to budyń w czaszce [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
A jakie CB zamontować?Nigdy nie miałem z tym do czynienia.

Ja obecnie jeżdze z ALANEM 100 PLUS i taka 60 cm anteną. Radio starcza do rekreacyjnej jazdy, zaliczyłem z nim pare długich tras i spisywało się na medal. Radio małe wiec w aucie osobowym można je ukryć bez problemu. Jeżeli natomiast jeździsz zawodowo to proponuje jakieś lepsze radio i długą antene. Bedziesz miał większy zasięg i lepsza jakość dżwieku.

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
wiarus junior

To CB tez trzeba ukrywac? Jaki jest koszt takiej zabawki ?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Myślałby kto ,że takie z was aniołki drogowe:) 50 na znaku i 50 na szafie.....nonono.........
[zlosnik] [zlosnik]
Też się trochę dziwię, chociaż niby nie powinienem, bo też jestem raczej za jazdą przepisową i rozsądną, ale większoś uczestników ruchu jedzie jednak szybciej niż dopuszczają to przepisy.
Nie raz jechałem za radiowozem niby spokojnie,ale + 15 -20 Km /h niż ustawa przewiduje.Nie bądźmy obłudni kto jeździ np.w W-wie Trasą toruńską czy Wisłostradą max. 80 km/h ? [oczko]
Jeśli chodzi o antyradar jestem przeciwnikiem - raz kolega wiózł mnie swoim BMW co 10 km ostre heblowanie - a faktycznie nie było ani jednego radaru.

MB S210 E430 4matic

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Cóż,różne bywają zboczenia....

typowy dla Polaka ścigacza pogląd, jeśli ktoś stosuje się do przepisów to musi być zboczony.

Może naprawdę jestem zboczony i powinienem poddać się jakiejś terapii.
Może możesz jakiegoś lekarza polecić ? :oops:

Ty to masz dobrze, bo masz duże szanse, że lekarz do Ciebie przyjedzie na sygnale.

Tylko pamiętaj, że jak trafisz w drzewo to Twój problem i Twojego pasażera, ale jak trafisz w samochód z rodziną wracającą z wczasów to masz duże szanse zostać mordercą, a to już przestaje być tylko Twoją sprawą :cry:

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Tytuł:
wiarus junior

Ojojoj.......Stań przed lustrem i powiedz:ZAWSZE JEŻDZĘ ZGODNIE Z PRZEPISAMI,ZAWSZE.....NIGDY NIE JECHAŁEM W MIEŚCIE 52 KM/H....

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

wczoraj wracając z wakacji pan policjant wyłapał mnie ze sznuru samochodów pod Poznaniem (chyba spodobał mu się mój MB), jak mu powiedziałem, że mam CB radio i dzięki temu jadę inną trasą niż wszyscy turyści przebijający się z północy na południe Polski i nie stoję w godzinnych korkach na dojazdówkach to stwierdził, że pewnie wiem więcej niż on gdzie stoją jego koledzy z radarami [zlosnik] , oczywiście żadnego mandaciku nie było, skończyło się na miłej pogawędce i wpisaniu mnie do notesiku ;)

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kali pisze:
Może naprawdę jestem zboczony i powinienem poddać się jakiejś terapii. Może możesz jakiegoś lekarza polecić ?

Jeżeli rzeczywiście przestrezgasz wszystkich przepisów (50 w city) to znak, że jeszcze się nie spotkaliśmy [oczko] . Ja raz na jakiś czas robię doświadczenie polegające na jazdę w mieście z dopuszczalną prędkością i z rozbawieniem obserwuję zatroskane twarze kierowców mijających zawalidrogę. Z przestrzeganiem przepisów w PL jest niestety tak, że gro znaków rozmieszczonych jest bez sensu, np. jak gdzieś pojawiają się dziury - stawiają ograniczenie, dziury znikają - znak nie, itp, co mocno zniechęca....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
A jakie CB zamontować?Nigdy nie miałem z tym do czynienia.

Ja z kolei polecam Unidena 520, też zastanawiałem się nad alanem 100 ale przeważyły głosy za unidenem. Do tego antenka 1,5m Midland ML145, spisuje się rewelacyjnie, polecam taki zestaw. Naprawde CB to baaardzo przydatna rzecz w trasie i nie chodzi tylko o misiaków.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

MarcinMer pisze:
Z przestrzeganiem przepisów w PL jest niestety tak, że gro znaków rozmieszczonych jest bez sensu, np. jak gdzieś pojawiają się dziury - stawiają ograniczenie, dziury znikają - znak nie, itp, co mocno zniechęca....

Zgadzam się z kolegą, jadąc ostatnio przez Oborniki Wlkp. spotkałem przed sobą zjawisko nieprwdopodobne... nagle na drodze, którą jechałem pojawił się znak nakazu skrętu w lewo a zaraz za nim był znak zakazu wjazdu, 50 m dalej była droga główna, więc wyszło na to, że odcinek 50 m jest jednokierunkowy i można było wjechać na moją drogę tylko od strony głównej drogi notomiast ja na drogę główną nie mogłem wyjechać. Jedyne co mi zostało to podporządkowanie się do nakazu skrętu w lewo... niestety okazało się, że w lewo nie ma żadnej drogi (!!!) :o był rząd budynków jednorodzinnych... może chodziło o to, że mam wjechać do któregoś na podwórze :o
No ale którz zrozumie zachowanie tłumu...

ex: W124, W201, W123 i wiele innych

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
aniołki drogowe:

Ja byłem tu jedynie w roli drogowskazu, a nie przykładu :D choć po mieście jeżdżę w zasadzie przepisowo (~5 km więcej na liczniku). Z rzadka jedynie koło 50-52 na "40". Przestałem się po prostu śpieszyć, a i tak czasy dojazdu są porównywalne. Za to komfort jazdy w tym i psychiczny jest zdecydowanie [ok]

W trasie to inna melodia, bo mam prędkość, z którą lubię jeździć i na dobrej drodze poza zabudowanym jej się trzymam. Zresztą przy 90 samochód złożyłby na mnie skargę, za zawracanie mu... :D [oczko]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior

No właśnie....Miasto w zasasdzie dyktuje prędkość a ja nie mam jakichs ambicji żeby z Piaseczna do Centrum,pod Pajaca dojechac w .....12 minut w zeszłym tygdniu około godz 14......Opel Calibra po mocnym tuningu profesjonalnym.Mojego kolegi ten Opelek:)
Strachliwy nie jestem ale kilka razy uwierzyłem w życie pozaziemskie;)
I proszę bez moralizowania i straszenia marną kondycja służby zdrowia,że nie dojada albo co....
Mi chodzi o trasy gdzie sie czają Smerfy w dośc dziwnych czasami miejscach albo fotoradarach co to fotki robią bez opamiętania a z tym tzw stróżem wiejskim nijak się nie idzie dogadać:)
Szukałem informacji na forum CB ale po jego lekturze tylko bardziej zgłupiałem.1000 modeli i kazdy najlepszy a pozostałe 999to szajs.
I ta terminologia...jakbym czytał pismo urzędowe sporzadzone przez pijanego prawnika:)
Ale wszelkie pomocne komentarze są mile widziane.

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
swój chłop

jeden z detektorow radarow [zlosnik]

http://www.elektroda.net/samochod/det_r ... radar.html

Tytuł:
swój chłop

Witam

Odnośnie prędkości to przychylam się do opini, że w wielu miejscach ograniczenia są substytutem narawiania zniszczonej drogi.

A co do prędkości to moim zdaniem przepisy przepisami i szanować je należy ale wszystko z głową. Osobiście dostosowywuje się do prędkości pozostałych pojazdów tak by nie być zawalidrogą, która spowalnia cały ruch pojazdów. Poprostu życie czasem samo weryfikuje przepisy, a prędkość czasem jest większa a czasem niższa od dopuszczalenj wszystko zależy od tego co jest na droze i od warunków drogowych.

Co do anty radarów to ostatno znajomy z pracy używał jakiegoś gadającego modelu za ok 800 PLN, z tego co widziałem to nie wyłapywał wszystkich mikrofalówek po drodze, a z relacji kolegi dwiedziałem się, że faktycznie wykrywa po drodze wszystko co ma wykryć i inwestycja już mu się kilkakrotnie zwróciła, ponieważ od kiedy go ma to zawsze na czas jest ostrzegany. Niestety modelu nie pamiętam.

Pozdrawiam
Adam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
kali pisze:
Może naprawdę jestem zboczony i powinienem poddać się jakiejś terapii.
Może możesz jakiegoś lekarza polecić ? :oops:

Są ludzie, którzy całe życie przejeżdżą bez wypadku, używając głowy i łamiąc przepisy. Są też tacy, którzy przepisów przekraczać zdecydowanie nie powinni. Policja powinna zajmować się wyłapywaniem tych drugich - w USA tak się dzieje, w Polsce niestety nie. U nas policja wali na oślep, po prostu kasując na prawo i czasem na lewo. Normalne, że wiele osób będzie się chciało przed tym bronić.
Pomijając czynnik ludzki, jest jeszcze sprawa samochodu. Po naszych "drogach" jeżdźą auta bardzo różniące się od siebie, i należy pamiętać, że każdym jeździ się łatwiej lub trudniej. Jako dziennikarz motoryzacyjny w tym roku miałem możliwość turlać wiele samochodów, i czasem tam gdzie jednym autem lepiej nie przekraczać 50, inne może przelecieć 150 zachowując spory margines bezpieczenstwa. A prawo o ruchu drogowym jest jak popkultura, ma być dla wszystkich, więc równa w dół.

A wracając do głównego tematu wątku - radia CB to świetny wynalazek na trasy, natomiast co do fotoradarów - trzeba wiedzieć gdzie są, i już...

Ostatnio zmieniony sob sie 19, 2006 1:10 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00