MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 04, 2025 10:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam!

Jestem tu nowy. Nie posiadam jeszcze żadnego Mercedesa, ale szukam właśnie jakiegoś w123 coupe w w miarę dobrej kondycji. Swoją drogą, jak uważacie... jest to dobry wybór dla osoby posiadającej jakie-takie pojęcie o samochodach, ale raczej przeciętne doświadczenie warsztatowe?

W związku z tym chciałbym zapytać czy ktoś może oglądał samochód wystawiony na sprzedaż przez bary'ego123ce:
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=19716
Na zdjęciach i z opisu wygląda całkiem intersująco, ale może ktoś miał okazję to zweryfikować na żywo. Pewnie już bym go sam oglądał, ale do Zielonej Góry mam ładnych paręset km, więc próbuję najpierw zrobić wywiad [oczko]

Można pisać na priv'a el_diablo@wp.pl

Pozdrawiam wszystkich
Łukasz

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam

Bardzo mi sie podoba że zaczynasz szukanie swojej beczki o 6.59 :lol: :lol:

Takie są te mercedesy....

odnośnie obaw...

Ja swoją jeżdze do pracy pomimo upałów , braku klimy ,16 litrów spalania...... I jest pięknie.... moją fimową corsą jeździ obecnie moja dziewczyna i co chwile coś nie tak, a to pompa , a teraz wycieraczki nie chodzą, sprzęgło się ślizga, a to z przodu puka.... już mam po dziurki w nosie tego plastiku..... Wolę jechać w upale w "pełnym coupe" 70 km na godzinę bez radia i słuchać mruczącej m110-tki przed sobą niż sunąć w klimatyzowanym ponurym wnętrzu corsy...

I te spojrzenia ludzi....

;) ;)

Nie dawno ja chciałem swoją sprzedać ale teraz wiem że co najwyżej zmienie ją na inną którą w najbliższym czasie pojadę ogądać...

Cytuj:
jestem tu nowy. Nie posiadam jeszcze żadnego Mercedesa, ale szukam właśnie jakiegoś w123 coupe w w miarę dobrej kondycji. Swoją drogą, jak uważacie... jest to dobry wybór dla osoby posiadającej jakie-takie pojęcie o samochodach, ale raczej przeciętne doświadczenie warsztatowe?

Po to masz to forum aby uzyskać pomoc i udzielić pomocy. :)

Pozdr i zyczę trafnego wyboru...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Myślę, że o ile brak klimatyzacji możnaby przeboleć, to IMO brak automatu w coupe bym nie przebolał ;)

Tytuł:
swój chłop

Monter pisze:
Bardzo mi sie podoba że zaczynasz szukanie swojej beczki o 6.59 :lol: :lol:

A po co zwlekać :lol:

Zegar na forum źle chodzi... ale dużo później to nie było.

Dodano po 2 minutach.:

Jarzyna-W201 pisze:
Myślę, że o ile brak klimatyzacji możnaby przeboleć, to IMO brak automatu w coupe bym nie przebolał ;)

Hmm... nie patrzyłem na manual jak na wadę. Nie jestem zwolennikiem automatów, choc przyznam w tym samochodzie automat mógłbym przeboleć.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

el_diablo pisze:
Zegar na forum źle chodzi.

Zmień w profilu ustawienie czasu lokalnego.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
weteran

Jarzyna-W201 pisze:
brak automatu w coupe bym nie przebolał

Nie wiem, ale chyba nie nadążam za Twoim, maturą rozbudzonym umysłem. Jako żywo, tej argumentacji pojąć nie moge [szalone] . Że jak kołp, to automat musi być? A kombi - tylko manual, bo (jak to ciężarówka) dla robola? Nie czaje logiki [zlosnik] .

el_diablo pisze:
Zegar na forum źle chodzi...

Bo to forum ludzi szczęśliwych ;)

Dodano po 1 minutach.:

Wookee, o żesz [bip] ! Ale masz fajowy opis przy nicku. No moje gratulacje :D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Wookee, o żesz [bip] ! Ale masz fajowy opis przy nicku. No moje gratulacje :D

Piękny prawda? Ale to nie moja zasługa, ja tylko poprosiłem, żeby ten koncept znalazł się w tym miejscu, a Admin łaskawie się przychylił.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Nie wiem, ale chyba nie nadążam za Twoim, maturą rozbudzonym umysłem. Jako żywo, tej argumentacji pojąć nie moge . Że jak kołp, to automat musi być? A kombi - tylko manual, bo (jak to ciężarówka) dla robola? Nie czaje logiki .

jest to logiczne bo ktoś może pomyśleć że kupuje 185 konny samochód sportowy o to przecie misiak szosowy, przytulanka salonowa... a kombiki i sedany to towarzysze podróży ( z reguły [zlosnikz] ) gdzie bardziej przypadnie do gustu skrzynia manual...

Nie chcę tu wywołać dyskusji która skrzynia jest lepsza bo to nie ma sensu.. :lol: :lol:
pzdr

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jeżeli jest tak malinowo jak Bary opisuje to przejedź te kilkaset km bo WATRO! a manual w CE? hmmm.... jak Ci się znudzi zmienianie biegów, to włączasz 3-kę i swobodnie jeździsz od 20 do 120km/h :)

Tytuł:
weteran

Skrzynie biegów, o ile jest taka możliwość, kupuje się taką, jaką się chce, a nie dobiera się jej do wysokości rachunku czy wersji nadwozia.
Twierdzenie, że jak coupe, to MUSI być automat a w innej wersji to już moze być ręczna, jest jakimś nieporozumieniem. I bzdurą, bo jak już, to właśnie na odwrót!!!
Otóż to coupe jest wersją, która nie ma przede wszystkim zapewniać hiperkomfortowych podróży - jest ciaśniejsza, mniej wygodna. To jest quasi(!!)sportowe auto, które (niby) ma dostarczyć "wrażeń".
I na logikę* biorąc, to właśnie w niej jak w żadnej innej, powinna być skrzynia ręczna. Za to w sedanie - limuzynie, a więc w czymś z natury mającym zapewniać luksus i wygodę, powinien znajdować się automat.
I co, dostrzegacie teraz, Panowie, irracjonalność takich stwierdzeń? :D

Wookee pisze:
a Admin łaskawie się przychylił.

A np., dajmy na to, Upierdliwus vulgaris? Też by ładnie było, no nie? :D [zlosnik] .

*siłową, bo to tłumaczenie wybitnie na siłę

Ostatnio zmieniony sob lip 15, 2006 12:43 pm przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz

wojz pisze:
Za to w sedanie - limuzynie, a więc w czymś z natury mającym zapewniać luksus i wygodę, powinien znajdować się automat.
I co, dostrzegacie teraz, Panowie, irracjonalność takich stwierdzeń? :D

A automat nie moze dostarczyc wrazen? No chyba, ze za takie uwazasz jazde na 6000 obr/min, ale i to automat tez da rade. W kazdym badz razie biegow w maualnym w123 szybciej i przy korzystniejszych obrotach niz automat nie zmienisz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

laudan pisze:
A automat nie moze dostarczyc wrazen?

Może, ale nie takich, choćby z uwagi na straty na konwerterze i konieczność umiejętnej obsługi. Zgodzisz się chyba, że nie każdy kierowca wykorzysta możliwości ASB, taki "sportowy" za to może ją dość szybko zakatować i wtedy boli, a w manulalu najczęściej poleci sprzęgło, się je wymieni i uś. Moim zdaniem W123C/CE, to nie jest auto sportowe, ale nie każdy ten punkt widzenia przyjmuje do wiadomości :D

laudan pisze:
biegow w maualnym w123 szybciej i przy korzystniejszych obrotach

Oj no nie chciałbym się za mocno zakładać, choć musielibyśmy omówić dla pewności to pojęcie "najkorzystniejsze" ;)
Nie zmienia to faktu, że w prawdziwych MB wolę automat, niezależnie od wersji silnikowej i nadwoziowej :) [ok] , co jest oczywiście moim prywatnym zdaniem [zlosnik] i
"Nie chcę tu wywołać dyskusji (...)" bo i tak nic ona nie wniesie.

wojz pisze:
Wookee pisze:
a Admin łaskawie się przychylił.

A np., dajmy na to, Upierdliwus vulgaris? Też by ładnie było, no nie? :D [zlosnik] .

Nie, nie byłoby :p
Raz, że brzmienie mniej mi się podoba, dwa że jeśli myślisz, że nie mogę się na prawdę nadzwyczajnie i niepospolicie przyczepić, to jesteś w błędzie. Wanna check this out? [palacz] [cool]

I skończcie mnie tu Wojz z tym OT! Jak chcecie podywagować, to zapraszam na HP lub PW ;) :D

Tytuł:
weteran

laudan pisze:
biegow w maualnym w123 szybciej i przy korzystniejszych obrotach niz automat nie zmienisz.

Oczywiście, że zmienisz. Wystarczy poczytać spostrzeżenia Croolicka, który ma M103 z manualem i bije automat na głowę. A sam przyznasz, że przy tym silniku ASB były już nieco nowsze [zlosnik] niż to, co znajduje się w 123.

Wookee pisze:
Moim zdaniem W123C/CE, to nie jest auto sportowe

W czymś się zgadzamy :D.

A wracając do coupe z aukcji - tak ze zdjęć, to wydaje się być całkiem całkiem.... Porównując do innych, jakie są teraz oferowane (i to za większe pieniądze), to przyznać muszę, że wypada naprawdę atrakcyjnie. Inna rzecz, że po przyjrzeniu się z bliska może być różne.... no ale to już trzeba osobiście.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wojz cos Ci sie pomerdało....Jechałem z crolickiem jego 126 i zadnym manualem nie zmienisz tak szybko biegu jak w automacie -oczywiscie podczas normalnej jazdy.W automacie czas zmiany biegu to tyle mniej wiecej ile wcisniecie tylko sprzegła w manualu...Oczywiscie manual jest szybszy ze wzgleduu na brak stat w przeniesieniu mocy i takie tam ale poodczas jazdy miejskiej zmienia duzo szybciej niz normalny kierowca.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran

Dobra, przekonaliście mnie do zrewidowania moich wyobrażeń.
Teraz już będę wiedział, że jak sportowe, to tylko z automatem.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00