MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 2:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam serdecznie.Panowie znawcy wali mi do filtra olej przez przewód podciśnienia .Wygląda to na memrranę ale wali tylko jednym przewodem.jak wymienia się tą membranę????????????
Mam już kupioną reparaturkę ale martwi mnie to czy są różne czy jest jedna?? Czy obudowę pompy podciśnienia trzeba przykleić do bloku???Czy mozna ją zdemontować bez problemów???

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Hej!
Wymiana tej membrany to nie jest filozofia. Odkręcasz przewody podciśnieniowe, potem trzeba odkręcić 8 czy ileś imbusów, którymi jest mocowana pompa, zdjąć ją i rozłożyć. Szczegółów nie pamiętam, bo robiłem to jakiś czas temu, ale nie jest to filozofia, wszystko jest intuicyjne - patrzysz i od razu wiesz. Sprawdź przy okazji zaworki wewnątrz tego mechanizmu, bo jak słabe i puszczające to para w gwizdek uchodzi i słabe z miejsca podciśnieniowanie. Wydaje mi się, że fajnie jest wywalić chłodnicę - roboty nie dużo, a z miejsca przyjemny dostęp - ale da się i bez wywalania.
Przyjemnego smolenia się życzę.

PS. Z tą siarką w rzepaku w Twoim podpisie to manipulacja jest trochę. Z. Szlachta w swoim dziele powiada, ze typowo siarki w OR jest 5-15ppm. Cytowane w tej samej książce normy Czeskie, Austiackie, Niemieckie i Włoskie dopuszczają masowy udział siarki od 0,01% (Niemcy)- 0,05%(Włochy).

Tytuł:
wiarus junior

airkomin pisze:
Hej!
Wymiana tej membrany to nie jest filozofia. .

Tak własnie myslałem ale....................
Czy sa różne rodzaje membran .Kupiłem reparaturkę o numerze mercedesa A000586 41 43 a tam w instrukcji wymiany króćce z pompy są wzgledem siebie pod kątem o mnie króćce są rówmolegle czy to zapasi??????????

co do PS to jest to prawie cytat a w zasadzie wyrwanie z jakiegos Profesora którego ktoś tu zacytował w watku potato .
Raczej nie pisałby bredni -ale zycie pokazuje zę bywa róznie .
I tak wole frytki niż czarne złoto .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.

W123 200D

Ostatnio zmieniony czw lip 13, 2006 12:49 pm przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Air po cholere odkręcac całą pompę wystarczy krótkim śrubokretem zdjąć pokrywe/górną część pompy potem imbusem (czyba 5 ) wykręcić śrube mocującą membrane wymienić membrane skręcić i po zawodach.

Uwaga przy grzebaniu na chłodnice bo podatna jest na uszkodzenia :D.

U mnie wymiana membrany trwa niecale 20 minut w środku lasu :D.

ps.
odkręcenie przewodów ułatwia sprawe.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
Air po cholere odkręcac całą pompę

A widzisz, durnoty wypisuje. Ja to ściągałem ale już nie pamiętam po kiego grzybola.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

airkomin pisze:
Cytuj:
Air po cholere odkręcac całą pompę

A widzisz, durnoty wypisuje. Ja to ściągałem ale już nie pamiętam po kiego grzybola.

Zgaduję - coś Cię przy okazji zaciekawiło, ale miałeś mało czasu lub naprawę wykonywałeś w szczerym polu => nie rozebrałeś od razu połowy samochodu :D

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior

Aby dokończyć moje przygody dodam ze :
-musiałem ściągać chłodnicę (ok.10 min)
-3 dni walczyłem ze srubami na korpusie i penetrantami.
-czwartego dnia puściły pierwsze dwie kolejne dwie odciąłem
-zniszczyłem dwa srubokręty
-wreszcie kiedy sciągnąłem pokrywę kikuty srub dało sie odkrecić palcami :(
MB uszczelniał sruby w pokrywie jakimś paskudztwem które się postarzało.Powinno się dokręcać jakimś momentem ale go nie znam !!!!
Powinno się podłożyć pod łby srub podkładki sprężynujące)!!!!
Oryginalna reparatura ma w kpl.niewłaściwą śrubę(imbus) ma tez jakieś paskudztwo do smarowania powierzchni i tak zrobiłem (ale nie wiem czy tak powinienem )
Membrana pasuje też z innych samochodów np.poloneza(informacja od sprzedawcy)

W123 200D

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00