MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 7:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam po długiej przerwie [zlosnikz]

Mam pytanie - ostatnio ktoś zaproponował mi przełożenie do mojego 280 SLC silnika od "okulara" 320 wraz z automatyczna skrzynią biegów. Abstrahując od tego czy to poprawne politycznie [zlosnik] to czy to wogóle jest możliwe waszym zdaiem?
Jak z mocowaniem, jak z zawieszeniem? To wszystko chyba trzeba zmieniać, przespawać?

280 SLC '80

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Spytaj sie czy juz ktos to robił.....musi byc ABS do poprawnej pracy skrzyni automatycznej...to tak na poczatek....inne kwiatki pewnie tez wyjdą po drodze

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Momijajac fakt zabicia duszy w aucie, to uważam że bedzie kosmicznie dużo przeróbek. Szkoda nerwów, swap nigdy nie bedzie sie sprawował jak fabryczna wersja, tak samo jak auto z LPG. Niby ok ale zawsze cos...
Daj sobie spokoj z tym, lepiej kup nowoczesne auto jak musisz miec elektroniczny wtrysk ;-)

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior

Wszystko da sie zrobic, trzeba miec tylko prawdziwa wiedze techniczna o mercedesach a nie jak wiekszosc, wiedze ogolna o tej marce [szalone] . jezeli ktos sie naprawde na tym zna to wie jak "oszukac" komputery sterujace tak, zeby bylo dobrze. Nie patrz na to, ze ktos mowi "ze sie nie da, ze to kosztuje, ze beda problemy...". Jesli Twoj mechanik cos takiego zaproponowal, to chyba tez wie jak to zrobic. Decyzja nalezy wylacznie do Ciebie

P.S. Mialem okazje pojezdzic w Niemczech W114 coupe z motorem od W124 E320...... [ok] [oczko]

W116 450 SE - Babcia
R129 300SL-24
W212 350 CDI
ExW124 220TE
EX W210 290 TD -wierny jak stary pies
EX W124 320 TE

Tytuł:
Klubowicz

jakub_gozdzik pisze:
... jezeli ktos sie naprawde na tym zna to wie jak "oszukac" komputery sterujace tak, zeby bylo dobrze...

No widac kolego, ze znasz sie na rzeczy :P jak cholera [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

laudan Ja nie napisalem, ze sie na tym znam.Ale wiem gdzie szukac ludzi, ktorzy takie rzczy robia i wiem, ze to jest mozliwe. Nie wiem po co ten durnowaty komentarz, na poziomie polglowka. Ja wiem, ze jestes "kombatantem" i pozjadales wszystkie rozumy, ale nie jestes najmadrzejszy na swiecie. [oczko]
A propos wiedzy, spotkajmy sie kiedys, kazdy pochwali sie swoimi zabawkami, tym czego dokonal, co stworzyl i wtedy wspolnie ocenimy, kto ma wieksza a kto mniejsza wiedze [szalone] .
pozdrawiam.

W116 450 SE - Babcia
R129 300SL-24
W212 350 CDI
ExW124 220TE
EX W210 290 TD -wierny jak stary pies
EX W124 320 TE

Tytuł:
Klubowicz

Jak znasz kolego to podaj namiary na sprawdzonych, bo takich co mowili, ze zrobia a polegi w czasie bylo wielu. Ja slyszalem o skutecznych magikach z Gdanska (mozna tutaj poczytac o V8 w w123 coupe Voitassa i o w114 z silnikiem 220E jednego z mechanikow tam pracujacych). Twoj tekst o oszukiwaniu komputerow, obnazyl braki w Twojej wiedzy motoryzacyjnej i nie stanowil wartosci dodanej w dyskusji, wiec zostal wypunktowany. Nie znaczy to, ze w innych dziedzinach nie radzisz sobie lepiej:) A co do mojej wiedzy, to staram sie pisac o tym o czym wiem nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. Jak widzisz nie udzielam sie w kazdym watku, wiec sporo jeszcze nie wiem [cool] Jesli chodzi o zabaweki i wytworow to Twoje z racji wykonywanego zawodu moga byc wieksze od moich ;)

Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
Twoj tekst o oszukiwaniu komputerow, obnazyl braki w Twojej wiedzy motoryzacyjnej

To wytlumacz mi moja niewiedze, bo nie wiem za bardzo do czego sie przyczepiles... Moze do tego, ze jednostke sterujaca silnikiem nazwalem komputerem ;) No bo chyba nie do tego, ze te jednostki sterujace da sie "oszukiwac"???? [szalone]. Z reszta nie ma o czym dyskutowac, ciesz sie swoja "wiedza" a ja bede sie cieszyl z mojej "niewiedzy"

Tytuł:
Klubowicz

jakub_gozdzik pisze:
No bo chyba nie do tego, ze te jednostki sterujace da sie "oszukiwac"???? [szalone].

Opisz kolego to oszukiwanie? Bo sygnal z sondy lambda przy instalacji gazowej to ok, a co powiesz na magistrale LAN/CAN i rozne sygnaly potrzebne to prawidlowej pracy silnika jak i skrzyni?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

zycze powodzenia w emulowaniu sygnału ABS i poprawnosci działania skrzyni od 320 E.W razie uszkodzenia naprawa jest "tania" przeciez :lol: Niestety elktroniki w 320 E jest sporo i beda tego typu problemy-"oszukiwac " to sie za bardzo nie da...

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek

Oj, nie chciałem takiej ostrej dyskusji sprowokować. Od samego początku pomysł wydawał mi się naciągany ale ten, który mi to proponował mówił, że "nie ma problemu" - a że nie uwierzyłem to postanowiłem zapytać was.
Mało tego - to członek dalszej rodziny - więc nawet nie chodziło o naciąganie na kasę, bo jakąś symboliczną kwotę bym zapłacił - chciał być chyba pomocny :roll: a że uważa się za speca od mercedesów to wyskoczył z takim pomysłem.

Innymi słowy - dla upartego pewnie możliwe ale gra nie warta świeczki. Dzięki za podpowiedzi.

280 SLC '80

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00