Witam po nocy
Monter pisze:
Diesel nie ma przepustnicy, obojętnie przy jakiej prędkości obrotowej w cylindrze jest zawsze tyle samo powietrza a prędkość obrotową reguluje ilość wtryśniętego paliwa i to jest wartość zmienna!!

NIEPRAWDA!
być może ma kolega suchy filtr powietrza! Wtedy przepustnica jest zakryta
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
ale jeżeli jest mokry filtr powietrza to bardzo ładnie ją widać tam są 2 śruby regulacyjne prędkości min. i max. zamknięcia i otwarcia przepustnicy
poszperałem i tak:
1 pompa hamulcowa jest wspomagana poprzez serwo działające poprzez podciśnienie czyli ciśnienie ze znakiem " - " wytwarzane przez silnik od kolektora ssącego w benzynie
2 w dieslach jest dołożona pompa podciśnienia membramowa która przy b.dobrych warunkach zapodaje 0.8 bara podciśnienia na serwo ma małe wymiary ale Ci którzy ją rozbierali wiedzą że jest napędzana od wałka napędu pompy wtryskowej na 2 krzywkach aby zapewnić dostateczną pracę tego urządzenia i przykręcona do wyprzedzacza wtrysku z przodu silnika
3 aby było jeszcze weselej to firma zafundowała np w 207 i 307 przednie zaciski z 2 rzędami tłoczków oraz dla pojazdów pow. 3,5 t podwójną pompę serwo
czyli krótko benzyna ma podciśnienie z kolektora diesel z vacuum pompy prawdopodobnie chodzi o prędkości (obrotowe silników) ale jeden i drugi mają przepustnice powietrza
Dla tych co mająksiążki od 123 informacje znajdują się przy układzie hamulcowym
ja mam książki jeszcze od 207-307 bo tam jest więcej informacji co do regulacji niektórych podzespołów pojazdów typu MB
pozdro