MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 9:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam sznownych forumowiczów w ten piekny poranek :-)
Mam problem, olej wycieka mi prawdopodobnie spod simeringu w skrzyni biegów.
Nie wiedziałem jak zrobić linka, ale chodzi wg mnie o część numer 568 ze strony 148 katalogu cześci do W123 zamieszczonego na tej stronie.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś już to wymieniał, bo cieknący olej skutecznie brudzi wszystko dookoła :evil: . Chodzi mi o to czy ktoś ma może jakieś wymiary tej części, może wiadomo wam jaka jest tego cena i przybliżona cena wymiany u mechanika bo z tego co się dowiedziałem raczej sam tego w garażu bez odpowiednich narzędzi nie wymienię.
Pomóżcie.
Pozdrowienia dla Wszystkich.

błękitny w124 200D
kto wie co dalej...

Klubowicz

Sawcio pisze:
Witam sznownych forumowiczów w ten piekny poranek :-)
Mam problem, olej wycieka mi prawdopodobnie spod simeringu w skrzyni biegów.
Nie wiedziałem jak zrobić linka, ale chodzi wg mnie o część numer 568 ze strony 148 katalogu cześci do W123 zamieszczonego na tej stronie.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś już to wymieniał, bo cieknący olej skutecznie brudzi wszystko dookoła :evil: . Chodzi mi o to czy ktoś ma może jakieś wymiary tej części, może wiadomo wam jaka jest tego cena i przybliżona cena wymiany u mechanika bo z tego co się dowiedziałem raczej sam tego w garażu bez odpowiednich narzędzi nie wymienię.
Pomóżcie.
Pozdrowienia dla Wszystkich.

Uszczelka, tzn sznurek - orginal kosztowal mnie 30 PLN w wakacje, jesli chodzi o wymiane to trzeba zdjac miske olejowa, ale wtedy mozna wymienic tylko poluszczelni.

Poczytaj:
http://macmerc.netium.com.pl/phpBB2/vie ... php?t=2104

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Uszczelka, tzn sznurek - orginal kosztowal mnie 30 PLN w wakacje, jesli chodzi o wymiane to trzeba zdjac miske olejowa, ale wtedy mozna wymienic tylko poluszczelni.

Dzieki za szybka odpowiedz, temat tamten ktory podałeś w linku czytałem.
Z tym że mi chodziło o połączenie między skrzynią a wałem, czyli dokładnie z drugiej strony niż opisujesz.
Może znasz numer katalogowy tej części o którą pytam albo wymiary.
[/quote]

czerwony w123 240D

czarniutka w201 1.8E sprzedany

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja wymieniałem 2 uszczelniacze w skrzynii ,jeden od strony sprzęgła ,drugi od strony wału .Kupowałem w ASO i cena była około 20 zł za sztukę .Dodatkowo wymieniłem uszczelkę pod dekielkiem w skrzynii i uszczelniacze pod dzwignie zmieniające biegi .Kosztuje to grosze ,gorzej z wymianą ,trzeba wyjąć skrzynię .Jak wyjmiesz skrzynię to dobrze ją przepłukać naftą .U mnie dużo syfów wypłukało.Po uszczelnieniu skrzynii,zalej olejem klasy AFT SUFIX A.Teraz skrzynia chodzi dużo lżej ,skończyły sie zgrzyty przy włączaniu 2 (był zły olej).

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki za porady,
zrobiłem tak jak radziłeś, ale przed pójściem do ASO poszedłem do sklepu motoryzacyjnego spytać o uszczelniacz od strony wału, kosztował około 50-60zł ale nie kupiłem bo sprzedawca nie znał rozmiaru i nie miał gdzie sprawdzić, no to poszedłem do salonu Mercedesa żeby podali mi ten rozmiar. Rozmiar zdobyłem ale sprzedawca w salonie zagadnął mnie że koszt tego nie jest wielki i jak chcę to on mi to zamówi (w moim mieście jest tylko salon nie ma serwisu na miejscu). Pytam go o cenę a on mi mówi że 19zł. Ja :o zrobiłem i jeszcze dwa razy się upewniłem czy mówimy o tym samym. Okazało się że tak no i zamówiłem to sobie. Jutro jadę na wymianę. Wymiana mnie będzie kosztować 30zł. Czyli w sumie zapłacę tyle co za tą samą częsć w sklepie.
Mercedes coraz częściej mniej zaskakuje - pozytywnie oczywiście :-). Jednak czasem warto odwiedzić salon.
A co do oleju to mam pytanie, czy poleciłbyś jakąś konkretna firmę czy obojętnie.

czerwony w123 240D

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Najlepiej CASTROL TQ -specjalny do skrzyń manualnych do MB .Może być też MOBIL AFT 200 lub któryś z tych tu podanych:
http://mercedes.autokacik.pl/porady/oleje.htm

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzieki, za porady, chyba kupię tego Castrola albo Mobila bo z innymi to ciężko będzie bo nie ma u mnie ani stacji BP ani Arala ani Esso są za to 2 Shella.
W weekend jak będzie ładna pogoda to postaram się wymienić olej a w międzyczasie przepłukać skrzynię naftą tak jak radzisz.
Po opoeracji dam znać jak się udała [zlosnikz]

czerwony w123 240D

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

moze ktos wie ile by kosztowalo w ASO ten patent w plukaniem nafta skrzyni ???(pomysl Idzika. )

i ile kosztowalo by wymiana uszczelek(razem z czesiami oczywiscie ) ( nie mam pojecia ile tam ich jest )

olej z tego co wiem to ok 40zl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sawcio pisze:
Jutro jadę na wymianę. Wymiana mnie będzie kosztować 30zł. Czyli w sumie zapłacę tyle co za tą samą częsć w sklepie.
Mercedes coraz częściej mniej zaskakuje - pozytywnie oczywiście :-). Jednak czasem warto odwiedzić salon.

ale wymiana w ASO czy u jakiegos mechanika ?? i czy w ta cene wchodzi plukanie i wymiana oleju?

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
moze ktos wie ile by kosztowalo w ASO ten patent w plukaniem nafta skrzyni ???(pomysl Idzika. )

Heeeeeeeeeeee ??? Ja (niestety) na coś takiego nie wpadłem... [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
Sawcio pisze:
Jutro jadę na wymianę. Wymiana mnie będzie kosztować 30zł. Czyli w sumie zapłacę tyle co za tą samą częsć w sklepie.

ale wymiana w ASO czy u jakiegos mechanika ?? i czy w ta cene wchodzi plukanie i wymiana oleju?

Wymiana odbyła się u mechanika zprzyjaźnionego, który ma już doświadczenie z Mercedesami i obejmowała tylko wymianę tego simmeringu od strony wału i małą dolewkę oleju do skrzyni bo przez wcześniejszą nieszczelność trochę go wychlapało.
Płukanie i wymianę oleju będę robił we własnym zakresie.
Nie mam pojęcia ile taka operacja kosztowałaby w ASO bo nie ma takiej w moim mieście [zlosnikz] jest tylko salon, w którym można zamówić nowe części albo nowego Mercedesa ;) jak kogoś stać.

czerwony w123 240D

błękitny w124 200D

kto wie co dalej...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00