korbi pisze:
niestety moja walka nieskończona-wymieniłem sprężynki i bez ładunku było ok. po załadunku oklapł-szukam sprężyn grubszych -te są chyba 17sti czy 18stki
Nie wiem. Pisałem, że już kupiłem "popsute" auto. Pisałem także, że nie używałem kombi jak kombi - znaczy głównie jeździłem sam. Największym ładunkiem była torba podróżna - około 3kg
Cytuj:
niewiem jak szukać-wrzyscy teraz umieją szukać w katalogach jak małpy-samochód sprężyna-nic inwencji
Taka inwencja to rzeźba właśnie. Inzynierowie z fabryki to nie banda kretynów i skoro wymyślili pewien system, a nie wymyślili zamienników, to znaczy, że tak ma być. Inne rozwiązania to rzeźba. O tym, że pasują na tył do T przednie spirale od 126 dowiedziałem się w renomowanym warszawskim warsztacie specjalizującym się w zawieszeniech. Właściciel z niesmakiem opowiadał jak na wyraźnie życzenia klientów wywalał padnięte NIVO i zastępował "alternatywnym rozwiązaniem". Ale wtedy czasy były inne (mowa o latach 80tych), ciężko było kupic części a ceny były astronomiczne.
Ale tak właśnie weryfikują się poglądy, że Mercedesy są tanie w utrzymaniu
![[hehe]](./images/smilies/hehe.gif)