MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:11 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam wszystkich. Mam pytanie. Wyjąłem se zbiornik w celu wstawienia większego, ewentualnie tego przerobie, ale co proponujecie abym zrobił z układem paliwowym całym, przeczyścić te przewody czy niema sensu, filtry były wymieniane przed wiosną, a może coś tam jeszcze uporządkować? No bo zbiornik będzie czyściutki to i przy okazji o reszte mogę zachaczyć, to może lepiej będzie klekotał.

Obrazek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
u mnie przy tym samym zabiegu okazało się że od kamieni są uszkodzone przewody paliwowe i trzeba było je wymienić i teraz zalożyłem rurki miedziane w plastikowej otulinie (takie jak do instalacji gazowych)

Jak masz już balagan w bagazniku to wyjąłbym boczne plastiki i sprawdził jak sie mają nadkola... ja byłem bardzo zaskoczony że lakier mi się trzymał a jak się doknąłem to ... stan przedzawałowy mnie ogarnął :-)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

u mnie sprawa tak wygląda :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
przydałoby się to poprawić bo jeszcze koło zapasowe kiedy wypadnie, a tak nawiasem to w miejscu koła zapasowego była dosyć duża kałuża której tam niepowinno być. Najlepiej by było wymienić poszczególne elementy ale to już jak będzie robiona cała blacharka.

Tytuł:
wiarus senior

Witam
też rzeźbię 123 '78 one mają to do siebie że pod osłonami w kufrze gromadzi się wilgoć i sama ma opory przed wyjściem. Jak skończę to w te miejsca nie będę żałował środków konserwujących bo szkoda roboty i tak się zastanawiam, bo w pozostałych zawsze dodatkowo robiłem odpływ ( dziura ) że jakby w razie w to woda może spokojnie ujść na drogę i teraz też tak zrobię
pozdro
ps. jeżeli szlachetny nie zeżarł Ci blach to zrób pożądną konserwację a tam gdzie już to zrobił to albo łaty albo nowe elementy

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Pod kołem zapasowym to mógłbym zakonserwować ale te boczki to do wymiany najlepiej bo całe wyżarte, zresztą poprzedni właściciel już je łatał, zastanawiam się którędy woda mi się dostaje do boczków bo po deszczu zbierała się tam woda, niemogę znaleźć w którym miejscu przecieka, bo dziur jest od spodu trochę ale to przy jeździe mogło by dostawać się jeżdżąć po kałóżach.

Tytuł:
wiarus senior

jeszcze sprawdź drenaże tylnej szyby (jeżeli woda jest czysta lub nadkola zewnętrzne jeśli brudna )
pozdro

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W bocznej kieszeni chyba ktoś zaspawał odpływ!! Jeśli by tam był, woda by się nie gromadziła, z wgłębieniem na koło pewnie jest to samo...

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Klubowicz
Awatar użytkownika

veedo pisze:
Witam wszystkich. Mam pytanie. Wyjąłem se zbiornik w celu wstawienia większego, ewentualnie tego przerobie, ale co proponujecie abym zrobił z układem paliwowym całym, przeczyścić te przewody czy niema sensu, filtry były wymieniane przed wiosną, a może coś tam jeszcze uporządkować? No bo zbiornik będzie czyściutki to i przy okazji o reszte mogę zachaczyć, to może lepiej będzie klekotał.

Kup nowe sitko wkręcane do baku i może też ten przewód wychodzący z baku wkręcany do sitka. Mogą być problemy z jego szczelnością (tego przewodu) jesli po kilkunastu latach trwania w jednej pozycji się nim potarmosi. Sprawdz też jak się mają na całej długości przewody paliwowe, czy nie są skorodowane.
Wymień odcinki elastyczne przy zbiorniku.
Poza tym pozbieraj syfy co są pod zbiornikiem, zakonserwuj.
PS to rude na połaczeniu ze ścianą tylnej kanapy i podłogą to wosk antykorozyjny czy korozja?

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
weteran

Maniek pisze:
to rude na połaczeniu ze ścianą tylnej kanapy i podłogą to wosk antykorozyjny czy korozja?

Chyba ani jedno, ani drugie - po prostu lakier. Auto ma taki kolor [oczko] .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Obrazek
to coś to jakieś gumoleum uszczelniające, niewiem jak to nazwać,
deszczeyk p[opadał i znowu mi naciekło, prawdopodobnie z nadkoli gdzieś bo widać zresztą jeszcze :

Obrazek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Tam gdzie widac najgłębszą wodę jest albo zaspawana dziura odpływowa, albo ten gumowy korek z "kominkiem" z trzema dziurkami całkiem zapchany.
A ja myślałem, że mój Kundel jest pordzewiały...

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

veedo pisze:
Obrazek

Mi to wygląda jednak na kisiel, taki sam jak np na błotnikach wewnętrznych, wewnątrz słupków i wewnątrz klapy bagażnika.

Na drugiej fotce widać, że ktoś zrobił już wstawki dna zostawiając fragment z korkiem. W lewej kieszeni dla odmiany wstawka poszła w miejscu korka... Gorzej byc już nie może, bo nawet jeśli nie odpływa wszystko, to chociaż pozostaje wentylacja.

Z wodą w kieszeniach problem jest taki, że jeśli odpływ jest drożny, to woda owszem ścieknie wyżłobieniami, ale słabe pochylenie dna i sama "wysokość" korka uniemożliwia mimo wszystko odpływ całości wody i zawsze coś zostanie.

W tej chwili jeżdżę bez korka i plastykowych elementów w kieszeniach. :-? Dno wyczyściłem, zapodkładowałem, obleciałem kitem, zwłaszcza ranty otworu, a całość zakisielowałem. To chyba jedyny sposób. Jeśli już musi być mokro, to niech będzie mokro na tłustej powierzchni. Coraz częściej stosuję metody rodem z yachtingu, a w Mercedesie to jasny znak, że niedługo trzeba będzie się przesiąść. :lol:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00