MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Znajomy stolarz artystyczny będzie mi dorabiał drewniame dodatki do mojego 123.Dałem mu wzorniki czyli orginały i bardzo jestem ciekawy jak to wszystko wyjdzie.Czy ktos próbował już te elementy dorabiać i jak to wychodziło cenowo bo orginały trochę za drogie jak na moją kieszeń a te z sękami to już wogóle odjazd.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Również mam problem z drewienkami w W123. Większość listewek pod wpływem działania wilgoci i czasu, zaczęła się rozwarstwiać na obrzeżach, zmieniając przy tym odcień i fakturę drewna na mało atrakcyjną. :-? Jako że środek listewek jest jeszcze dobry, znajomy stolarz doradził mi coś innego, tzn. nasączenie uszkodzonych obrzeży bardzo rzadkim lakierem z domieszką czegoś jeszcze (obiecał mi to dobrać po dokładnych oględzinach drewienek). Ma to na celu zabezpieczenie drewna przed dalszym działaniem wilgoci. Dodatkowo istnieje (podobno) spore prawdopodobieństwo, że po takim zaimpregnowaniu, uszkodzone miejsca zmienią kolor na nieco bardziej zbliżony do oryginału. W przyszłym tygodniu mam otrzymać "miksturę". Mam też "zapasową" listewkę w podobnym stanie, więc gdyby nie zadziałało, straty nie będą duże. :)

Tytuł:
wiarus junior

Nie chodzi mi o ratowanie tego co mam ,drewno mam ładne, tylko o to że chcę mieć cały komplet jeszcze w 2 autkach. Zależy mi na tym samym odcieniu,słojach i otworach na taką ilość przełączników jaka będzie mi pasowała.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

hruścik pisze:
Nie chodzi mi o ratowanie tego co mam ,drewno mam ładne, tylko o to że chcę mieć cały komplet jeszcze w 2 autkach.

A to przepraszam. Nie napisałeś, że wykonujesz listewki do pozostałych aut i dlatego wcześniej napisałem o możliwości reanimacji listewek.

hruścik pisze:
Zależy mi na tym samym odcieniu,słojach i otworach na taką ilość przełączników jaka będzie mi pasowała.

Tu może być trochę problemów z dobraniem idealnie zbliżonej do oryginału faktury drewna, co też może wpłynąć na jego odcień. Jeżeli jesteś w stanie zaakceptować takie odstępstwa od oryginału, to pomysł dorabiania listewek jest jak najbardziej słuszny. Swojego czasu zastanawiałem się również nad takim zabiegiem, jednak po wykonaiu prób polersko lakierniczych testowanych rodzajów drewna, zrezygnowałem. Odcień sporo się różnił i faktura drewna jakaś "nie taka".

W116 450SEL '79 - Pani Bulgot

Tytuł:
wiarus junior

No tak tylko te drewno 20-cia i więcej lat temu chyba też inaczej trochę wyglądało.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00