MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 11, 2025 6:09 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 160 61 62 63 64111 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

a ja ponawiam prośbę: powiedzcie jak filtrujecie posmażalniany bo narazie tylko Irek się pochwalił. Ja jestem na etapie testów. mam olej bardzo zabrudzony nawet od mąki. zastanawiam się czy nie kupić filtra do paliwa od jakiegoś auta i jakąś pompką go przepompować...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Sokol pisze:
zastanawiam się czy nie kupić filtra do paliwa od jakiegoś auta i jakąś pompką go przepompować...

To bardzo dobra myśl. Tylko kup taki wielokrotnego użytku, który można rozebrać wymyć w benzynie i założyć z powrotem. Drugi sposób to przesączyć to przez kilka warstw gazy.

Tytuł:
swój chłop

Witam

Jeżeli chodzi o filtrowanie to przerabiałem różne opcje i niestety OR musi być podgrzany inaczej zapcha filtry i koniec. Mój układ:
Przed wlaniem oleju (zbiornik poz. 1 )jest on filtrowany na sicie o oczkach 1mm w celu bozbycia sie elementów które mogłyby zatkać wymiennik
1 zbiornik z OR
2 wymiennik płytowy (podgrzewa OR do 80 stopni)wiem że wystarczy 40-50 ale ja podłączyłem się do układu ogrzewania w mojej 115 i dzieki temu pierwsze litry trafiają do zbiornika dzieki czemu układ jest samowystarczalny)
3 filtr sznurkowy stosowany w układach wodnych
4 filtr sznurkowy stosowany w układach wodnych
5 filtr papierowy (np.od Golfa)
6 pompa paliwa z benzyniaka
7 zbiornik z "czysytm" OR

Jeżdza na tym daw autka narazie jest ok

W114 250CE'1969[sprzedany]
W115 220D 1974 OR [RIP]
W123 240D 1978 OR POWER [RIP]
w114 220D 1970 ex 230.6

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jako że na filtrach wodnych troche sie znam [zlosnikz] możnaby zamiast jednego filtra sznurkowego (zużywający się) użyć filtra dyskowego (można go umyć) zawsze da to pewną oszczędność na wkładach sznurkowych. Można też zrobić sobie wkład lub filtr z włókniny, jest ona tania i całkem dobrze filtruje.

W124 E250TD '94
808 (w krainie wiecznych ciężarówek) -> 813 '82
Sprinter 312 MAX '95
Suzuki Samuraj

Ostatnio zmieniony pt kwie 28, 2006 8:35 am przez Grigorij0, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

wczoraj zrobiłem test i okazało się że agrowłuknina zatrzymuje wszystko nawet zawiesinę, a jest naprawdę tania i olej nawet zimny przez nią przelatuje.

Tytuł:
nowy

Witam wszystkich !
Co prawda jestem użytkownikiem Paska B3 z silnikiem 1,6 TD, chciałbym także dodać coś od siebie w temacie "zastosowania praktycznego OR w praktyce". Zastosowałem OR w moim pancerwagenie, na razie bez jakichkolwiek przeróbek instalacji zasilania. Przejechałem ok.1000 km i stwierdzam:
1. na czystym OR bez przeróbek się nie da ;((( oryginalny filtr VW nie przepuszcza dostatecznie, .....
2. metodą prób (czyt. zwiększenia udziału OR w zbiorniku) ustaliłem optymalną mieszankę: 3 litry OR na 1 litr ON
3. dodaję preparatu do paliw na zimę(fotki wcześniej na forum), bardziej dla spokoju sumienia; podobno usuwa nagary - nie wiem, pomimo że używam go od lat,nie rozbierałem jeszcze autka dla potwierdzenia tej tezy, "zapaszku" nie neutralizuje
4. rano motor odpala po pierwszym podgrzaniu świec (wykulane ok.350 tys km na tym motorku), ale potrafi prychnąć kilka razy już po odpaleniu (myślę, że to kwestia oporów na filtrze), po kilku minutach silnik pracuje już równo
5. po nagrzaniu silnik pracuje praktycznie idealnie - równo, znacznie ciszej niż na ON i OO (i tu stres - teraz dopiero słyszę wszystkie stuki i puki w aucie! radio też musiałem ściszyć)
6. spadek mocy jest niezauważalny, ale nigdy nie miałem ciężkiej nogi to i trudno zauważyć różnicę
7. zwiększenia zużycia paliwa nie stwierdziłem (jazda właściwie po mieście, trzyma się w swojej zwykłej normie)
8. auto praktycznie nie dymi - w porównaniu do ON różnica kolosalna, nawet czysty OO się chowa .... szczególnie widoczna różnica, jak turbina zaskoczy; na wolnych obrotach spaliny niewidoczne (przy rozgrzanym silniku)
9. zapachu smażalni nie uniknąłem, ale mi to nie przeszkadza; lepsza "smażalnia" niż smrodek z ON
10. używam najtańszy OR z marketu, do innego nie mam na razie dostępu a i kłopot z filtrowaniem - w najbliższym czasie odwiedzę hurtownie spożywcze

Następnym krokiem będzie instalacja podgrzewacza(y), (chyba sam zrobię, bo obserwowane ceny tylko odstraszają) oraz innego filtra paliwa(myślę nad rozbieralnym siatkowym np. od UAZ-a) - moim celem jest przejście w 100% na OR, nawet zimą.

Pozdrawiam wszystkich zwolenników ekologicznego jeżdżenia !

fadil

Tytuł:
swój chłop

Co sadzicie o Kolasinskim Ktory wypisuje takie bzdety jak te :
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1118666

Rozmawialem z gostkiem ktory pojechal do niego na instalacje i powiedzial ze chce zobaczyc co mu zainstaluja za te 1600 zl ,ale nie zobaczyl bo powiedzieli ze to tajemnica hihih,
Rozpisali sie o tych swoich instalacjach ze az dziw bierze ze sa tak doskonale i takie tanie:)A najleprze jest zabezpieczenie przed zatarciem silnika niech mnie kule bija !!!!!!!!!!

Dodano po 5 minutach.:

Acha jeszcze to ze na zachod sprzedaja te instalacje sic!! cos mi sie zdaje ze to mistrz kitu mitu bo w niemczech trzeba dac na taka instalke TuV a oni ze swoim zbiorniczkiem od gazu nie dostana Tuv'u Co za ciemniaki ,kto sie na te teksty daje nabrac,pisze o zaworach trojdroznych a sam widzialem jak sprzedawal mala czarna skrzyneczke z ktorej wystawaly rurki miedziane ,dla nie wtajemniczonych wyjasniam ze w srodku byly 4 zawory od gazu z czego zrobione byly dwa troj drozne zawore zamkniete w box i chcial to sprzedac jako zestwik za 550 zl !!!!!Zdjecie nawet chyba bym dzies znalazl hmm poszukam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a jak tam sie ksztaltuja promocje w marketach, ktos wie? konczy mi sie Lidlowy zapas oleju i zaraz trzeba bedzie gdzies z wozkiem sie udac. gdzie najtaniej?

Obecnie: W124 200E '89

Tytuł:
postmajtek

[quote="bart_no_one"]Co sadzicie o Kolasinskim Ktory wypisuje takie bzdety jak te :
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1118666
WITAM-!!! już jakiś czas śledzę ten wątek................... z jednymi się zgadzam-z drugimi nie {chodzi o wypowiedzi i obserwacje jazdy naOR} i pewnie dalej bym tylko czytał i dalej eksperymentował PO CICHU ale odwiedziłem stronę -podaną J/W ..........ZAGOTOWAŁEM się NA TWARDO.......nie mogę pisać na forum 'BE'....a na usta cisną się same słowa 'BE'-pewnie sam od poczatku śledził ten wątek i podobne,pożywił się i WYDALA to co się nauczył w formie PRZETRAWIONEJ..........powodując u niektórych - WYMIOTY-........u mnie straszne. mam trochę wykształcenia technicznego [to niejest ARGUMENTEM oczywiście bo liczy się bardziej praktyka FORUMOWICZÓW]ale tak zgrabnie napisanego KITU dawno nieczytałem...........w końcu podobno jest to SZTUKĄ nielada......jest w tym DOBRY......hi hi hi PRZEPRASZAM jezeli kogoś uraziłem-niemogłem się powstrzymać
co do jazdy&zastosowania innych olei niz rzepak,soja.......zamówiłem próbki różnych olei posmażalniczych.....olej palmowy 1.30 najtańszy ale zsiada się przy + 18 ....to jest problem i na dzień dzisiejszy zostają....rzepak ,soja śledzę wątek&buduje własną instalację zainspirowany DYSKUSJĄ&kombinuję

Tytuł:
swój chłop

Czesc Korbi
Niestety musze sie z toba zgodzic ,palantino z goscia jest straszny,ja ten temat juz przerobilem i wiem ile kosztuje zrobienie dobrej instalacji , wiem ile zdrowia i czasu mnie to kosztowalo zeby opanowac i zgromadzic cala wiedze.To pozwala mi stwierdzic ze gosciu z bydgoszczy wciska ludziom niezly szajs jesli instalacja kosztuje 850 zl hihi,w sumie to nie moja sprawa ze fachowiec sie nie ceni dobrze, zwlaszcza ze temat jest swierzy w polsce w porownaniu z niemcami, gdzie przerabia sie autka od 25 lat.Ja jestem strasznie uczulony na taka scieme i nie lubie jak sie robi ze mnie idiote lub wala.Najgorszy dla mnie jest fakt ze im wiecej wiem w tym temacie tym bardziej sobie zdaje sprawe z tego ze malo wiem. :( Prawie jak sokrates

Dodano po 16 minutach.:

Acha zaponialem jak na traficie na takie bzdety w sieci to podsylacie linki od wczoraj zaczelem to kolekcjonowac :) Szczerze powiem ze jestem rowniez wsciekly z tego powodu ze kilka lat temu byla nagonka na biopaliwa ,ze beda szkodzic silnikom, a juz w tedy jezdzilismy na paliwie blendowanym metanolem ! Co za ciemnogrod nas otacza :(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

gdzie promocja na olej, ktoś słyszł???????

Tytuł:
wiarus senior

Lidl 2,19 ale słonecznikowy adam.ok może sprawdz jak chodzi na słoneczniku bo jeszcze nie kulałem i nawet nie słyszałem opinii, mam w zapasie ze 100l trochę soji(be be) i trochę rzepaku (cacy), a w baku teraz mam 100% posmażalniany - rano jak go odpalę to chodzi z 15 sekund równiutko później zaczyna trochę rzucać ( jak w tym momencie go przegazuję to zgasa) no i od 40stC w miarę, a na rozgrzanym oczywiście super ( bo za friko) [zlosnik] [zlosnik] ;)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jeździłem na tym ostatnio kupiłem 60 litrów, cieszę się że się skończyło, smródddddd i brak mocy... tylko rzepak - mocy przybywaj!!! [zlosnik]

Tytuł:
nowy

Witam

Tak sobie w sieci szperałem i znalazlem taki post http://groups.google.com/group/pl.sci.c ... ed4f39a2c0

Czy moglby ktos pochwalic sie czy mial podobne przypadki. Z tego co wyniki koles podgrzewal olej rzepakowy i cos takiego sie stalo? Pytam tak informacyjnie bo w najblizszym czasie chcialem przerobic mojego T4 2.5TDI na olej rzepakowy ale jakos mieszane uczucia mam. W sumie to przez 2 tygodnie wertowania internetu tylko na ten jeden post krytyczny sie natknalem, reszta to same pochwaly:) Ciekawy jestem waszego zdania i jakie problemy u was wystapily? Wiem ze nie kazdy potrafi sie chwalic "porażką" ale od tego jest forum. Pozdrawiam i prosze o opinie.

Tytuł:
nowy

witojcie!
spedzilem chyba z 7 godzin sledzac was od poczatku :P
ciekawy temat, wlasnie chce sobie kupic jakies autko zeby na studiach smigac i prawdopodobnie bede je zasilal rzepakiem :P

kilka postow wyzej zaczela sie dyskusja o oferowanych instalachach na aukcjach internetowych i w ogole.. z tym ze nie brdzo rozumiem.. czyli wg was najlepiej taka instalacje zrobic samemu? czy wydać cieżkie pieniadze zlecając to komus? jezeli tak to komu i za ile?

podlaczam sie rowniez do posta kolegi wyzej, do tej pory same zalety.. a czy komus faktycznie cos padlo po jezdzie na 'rzepie' :P ?
pozdrawiam!

pe es
jest ktos z okolic Koszalina?
jak tak to prosze o kontakt na priv

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 160 61 62 63 64111 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00