MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 5:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam! Dość poważnie zastanawiam się nad wyborem CB radia do auta. Nie chcę wydać więcej niż 500zł max razem z anteną. Przez to, że w temacie nie jestem zbytnio obcykany, więc może znajdą się jacyś fachurowie, którzy powiedzą na co zwrócić uwage ;) Za wszystkie info z góry dzięki!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
czesc
do autka wystarczy Ci zwykłe radio z podstawowa 40stką, dobrze gdy ma filtr NB/ANL - osobiście polecam wyroby presidenta ewentualnie alana.

Jeśli chodzi o antene to tylko presidenta bo takich wypasów jak anteny DANITA to raczej nie znajdziesz...

Koniecznością jest zestrojenie SWR ateny w przeciwnym razie szybciutko upalisz sobie radio, mało tego z podstawowych 4W będzie kiepskie odejście fali nośnej.

Do 500zł możesz zaopatrzyć się w:
prsident herbert - bez znaczenia czy 1szej czy 2giej generacji koszt około 350zł - do tego jakaś antenka presidenta 27Mhz około 100zł no i przewód około 1,7zł za metr + złączki i uchwyt do anteny.
Po cieńszych kosztach równie dobry sprzęt choć z mniejszą ilością bajerów to alan 18 - ma wszystko to co powinno dzisiaj mieć radio CB - podstawa, SQ, RF Gain, dobra filtracja - co więcej potrzeba???- koszt ok. 150zł

WAŻNE:
wiele serwisów stroi anteny SWRem w zamknietych garażach albo w bezpośrednim (kilkumetrowym) sąsiedztwie z jakims budynkiem - TO NAJWIĘKSZA GŁUPOTA PODCZAS TEJ OPERACJI - POMIAR SWR JEST WTEDY BŁĘDNY PONIEWAŻ SKROŚNA ODBIJA SIE OD BUDYNKU I WYNIK JEST ZŁY co za tym idzie swr najcześciej jest ponad1,5 co skraca zywotność końcówki radia i Twoją łączność

Strojenie należy wykonać w otwartej przestrzeni na conajmniej w promieniu 15m.

W razie pytań odnośnie CB służę pomocą

Tytuł:
swój chłop

[totalszok]

hmmmm...
-Główie chodzi mi też o to aby radia nie trzeba było rejestrować i aby można go było używać w krajach UE.
-Zależy mi też na dobrym zasięgu. Czy zasięg zależy tylko od anteny czy też od innych czynników?
-Początkowo zastanawiałem się nad jakimś unidenem, ale widze że tutaj o nim nawet nie wspomniałeś...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hmm no wiesz nei jestem biegly w tym temacie ale w 2 dni temu tez kupiłem sobie CB bo wybieralem się do rodziny a szkoda mi było placić mandaty. Kupiłem Alana (Midlanda) 100 plus, zarzem z anteną magnetyczną. Za komplet zapłąciłem 200zł, bo kupiłem od kolegi który używał ja 2 razy :) Musze tylko powiedziec że Cb przydaje się dlatego je polecam :)

-307D 2,4D '87
-Vito 2,2 CDI '03
-210 2,2 CDI '00
-190 200D '88
-190 200D '86
-126 300 SDL '84 USA
-124 E300TD '94
-124 250TD '86
-190 2,0E '86
-123 300D '81

Tytuł:
weteran

Przetestowałem z ojcem sporo różnych CB i wg naszych obserwacji Presidenty były jednymi z gorszych. A już na pewno są chybionym, i to kompletnie pomysłem jeśli chodzi o auto. O ich jakości niech świadczy to samo, co Włosi uczynili z Polskim Fiatem w latach osiemdziesiątych - Uniden zabrał Presidentowi licencję :lol: .
Szumią, charczą, trzeszczą. Fatalna, "pudełkowa" modulacja, podły squelch - albo jazda w szumie, albo wyciszone szumy, ale za to okupione słyszalnością tylko najbliższych jednostek. Nie wiem co powoduje, że ludzie tak za nimi głupieją.
Alany, te stare - 87, 28 itd są niby dobre, ale też kultura nasłuchu wg mnie słaba.
Do tej pory najlepsze radio jakie udało mi się testować, to Dragon SY 485, i to mogę z całą odpowiedzialnością polecić. Występuje zresztą pod różnymi nazwami - np. Intek Mobicom MB-45 i wiele innych. I jest dość tani.

Podkreślam, że to co napisałem to nie jest coś, co gdzieś usłyszałem, przeczytałem. Nie lubię legend :lol: .

Dodano po 2 minutach.:

GrześMoto pisze:
zastanawiałem się nad jakimś unidenem, ale widze że tutaj o nim nawet nie wspomniałeś...

Legendy :lol: . Niby President taki dobry [szalone] .
Celuj w radio z nowszego wypustu - są o wiele lepiej wyfiltrowane, czulsze, lepszy komfort obsługi itd.
.:SPEEDYRIDER:. pisze:
Alana (Midlanda) 100 plus

Hmm, akurat to sobie odpuść..... [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

Panowie dojdźcie do jakiegoś porozumienia, bo chcę coś wybrać... [zlosnik]. Nie jestem wybredny, nie potrzebuje full bajerów ani "dżapańskiej tandety kupionej na bazarze" ;). Chodzi mi o jakościowo dobry sprzęt o dobrych parametrach (przez to sie pytam bo nie wiem na co zwracać uwage) i w rozsądnej cenie. :)

Ps. wklejcie jakieś linki wybranych modeli (np. z all...) bo jest ich w zatrzęsienie, a w sklepie nie będę wiedział jai model wybrac... ;)

Tytuł:
Klubowicz

Mam Unidena 510xl (okolo 200-250 na allegro) i mandatow nie place [zlosnik] Do radyjka mam krotka antene Presidenta, ale zasieg troche kiespki (w tygodniu, jak jest duzo tirow w zupelnosci wystarcza).

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 2116615
kolego WOJZ bez urazy ale jak użytkuje CB od 1990roku jako stacje bazową i w aucie tak nigdy nie słyszałem aby ktos miał takie zdanie jak Ty o presidencie... sam zresztą uważam, że są to bzdury - faktem jest, iż zjawiska o ktorych piszesz moga pojawić sie w tych jak i innych radiach ale pod warunkiem ich nieprawidłowej eksploatacji

jeźeli chodzi o alana 100 i wszystkie tym podobne radia to jest to praktycznie taki sam szumofon jak onwa

co do unidena zgadzam się, że jet to dobre radio

wracając do tematu i śpiesząc z odp dla GrześMoto:
co do rejestracji:
wszystkie radia powyżej 10W nie trzeba rejestrować - w polsce już poza świadectwem homologacji nie jest nic wymagane również rejestracja (z mojego doświadczenia przez wszystkie lata użytkowania tego sprzętu powiem tak: nigdy nie woziłem stosownych/wymaganych dokumentów i nigdy przy zadnej kontroli różnych służb czy to celnych czy policji nikt niczego sie nieczepiał.......>>>>>może fart?????)

zasięg zależy głownie (zakładając że radio nie jest porostrajane) od miejsca i jakości mocowania anteny, jej zestrojenia, i jakości podłączenia z radiem a przedewsztstkim od samej anteny+jej długości i cewki
jeśli nie jest mocowana na magnes to powinna mieć dobre połączenie z masą, wtyczki dobrze zlutowane, przewód nie może być zginany bardziej niź pod kątem 90stopni,
DLACZEGO NIE POLECAM MAGNESU?
1)częste stawianie anteny uszkadza lakier
2sprawa to swr, jest czesto zmienny bo za każdym razem gdy ściągamy i zakładamy magnes zmieniamy położenie kabla a to zmienia współczynnik swr
3)fala nośna nie jest tak mocna jak przy antenie mocowanej do karoserii auta,

mocując uchwyt na stałe zestrajasz antene dopiero po ułożeniu kabla, generalnie na polskie warunki i potrzeby komunikacji między mobilami wystarczającą jest antena o długości bata około 80 do 100cm

jeśli chcesz używać radia w krajach UE to musisz nabyć radio z FMami, w PL uzywa sie AMów (FM np w D)

Tytuł:
weteran

http://www.swistak.pl/aukcje/1132109,CB ... -485-.html
Takie mam (tyle, że z sadeltą) i mając porównanie do Presidentów: Lincolna, Jacksona, Harrego, paru Lafayetów, jakiegoś małego Unidena i tym podobnego śmiecia polecam z czystym sumieniem. Naprawdę super w aucie, choć mogłoby być ciut mniejsze.

A jeszcze w temacie anten - teope znów gloryfikuje Presidenta i tu się z Nim zgodzę. Rzeczywiście, jest dobry, w porównaniu z jakimiś Alanami np z Allegro nawet bardzo dobry. Osobiście mam chyba Ohio i spisuje sie świetnie, ale z magnesem (niewiarygodny SWR :o ), na dzwonku już nie jest tak dobrze.
Lepsze anteny ma podobno Sirtel, pogłoski donoszą, że najlepsza antena mobilowa jaką do tej pory wyprodukowano, to sirtelowskie Santiago. Nie miałem nawet w rękach, więc nie mogę potwierdzić ani zdementować. Mam jeszcze dwa Sirtele, ale grube baty i strasznie świszczą w czasie jazdy, więc używam Presidenta [oczko]. Co ciekawe te moje Sirtele na magnesie mają podłego SWRa, za to na dzwonkach pięknie się stroją. Ogólnie - antena ma być długa, najlepiej z cewką umieszczoną jak najwyżej i zmasowana (w miejscu jej montażu!!!) - nie dotyczy magnesu.

Ostatnio zmieniony pn kwie 17, 2006 11:37 pm przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz

wojz pisze:
... jakiegoś małego Unidena ...

Male jest piekne.

BTW. wiekszosc powyzszych opinii traktuje o wyzszosci swiat Wielkiejnocy nad swietami Bozego Narodzenia. Jak pisalem moj jakis maly Uniden, z magnesowka 0.5m sprawdza sie do tych celow do jakich byl zakupiony. Boje sie, co by bylo jakbym mial lepszego bata:)

Tytuł:
weteran

laudan pisze:
Male jest piekne.

Ale duże może więcej :lol:

Bez złośliwości [zlosnik] [oczko]

teope pisze:
jak użytkuje CB od 1990roku jako stacje bazową i w aucie

Nie tylko Ty.

teope pisze:
uważam, że są to bzdury - faktem jest, iż zjawiska o ktorych piszesz moga pojawić sie w tych jak i innych radiach ale pod warunkiem ich nieprawidłowej eksploatacji

To moje zdanie, wypracowane na pdstawie własnoręcznych testów i prób. I to bynajmniej nie na jednym egzemplarzu.
Za mniejszą kwotę można kupić radio lepsze od Presidenta - takie jest moje zdanie, kropka. Chyba, że chce się błysnąć wśród tzw. znawców
Tyle.

Tytuł:
Klubowicz

wojz pisze:
Ale duże może więcej :lol:

W dobie nanotechnologii to smiala teza [zlosnik]

Tytuł:
weteran

Dobra, to może jakieś konkrety, bo jak narazie to rzeczywiście nic z tego nie wynika.
Z tego co piszesz wychodzi, że raczej nowe radio - nie wtopisz trafiając na skopane i pokombinowane w środku przez jakichś brudasów, w razie czego jest gwarancja (a wiadomo jak to z elektroniką bywa), podłączą Ci, zestroją itd.
Bezpiecznym i tanim wyborem jest wspominany już Uniden (510, 520): http://www.allegro.pl/item96847765_cb_r ... _cena.html . To jest to samo co małe Presidenty (tyle, że te nowe mają dołożony automatyczny squelch (modele ASC) - mam to w Lincolnie i sam nie wiem co o tym myśleć... jakoś nie mam zaufania, ciągle wydaje mi się, że połowy nie słyszę ;).

http://www.allegro.pl/item98172087_cb_r ... 8_244.html - o tym radiu słyszałem dobre opinie (jest też wersja czarna).

Wspomniany przeze mnie Dragon i jemu podobne.

Podobają mi się też te radia i z chęcią bym sprawdził co to za jedne: http://www.allegro.pl/item96701996_cb_r ... f_vat.html
albo to: http://www.allegro.pl/item96471314_inte ... obacz.html - swoją drogą do tego sprzedawcy możesz się przejechać. Ma kilka radyjek do wyboru w sklepie u siebie, podłączy, powie co i jak, doradzi.
Ma też naprawdę fajne anteny sirio 3 w jednym (FM, GSM, CB) - http://www.allegro.pl/item96870392_trif ... sklep.html , ale są też tylko FM, CB. Krótkie, takie jak fabryczny bacik w oplach, ale potrafią zadziwić. Wiadomo, że długi bat lepszy, ale te mają tą zaletę, że montujesz zamiast fabrycznej i masz spokój.
A ja sobie sprawiłem taką antenkę: http://allegro.pl/show_item.php?item=83892577 , ale jeszcze nie miałem okazji przetestować :).

W naszych okolicach przydaje się większa moc - niestety trzeba się przebijać przez kretyńskie gadki kierowców na bazach, albo ćwoków stojących w kolejkach po węgiel. W okolicach kopalni teksty "jak tam za orzechem?" albo: "nie wiecie co z miałem?" przeradzające się w głupie gadki są normą. Ogólnie syf się zrobił, niestety, ostatnimi czasy w eterze i tyle.
Jak chcesz być dobrze, wyraźnie słyszany, to jakiś mikrofon lepszy - ze wzmocnieniem i echem (mam m.in. sadeltę me-1 i maas'a 2060 - naprawdę jest kolosalna różnica!)

Powodzenia.

Dodano po 15 minutach.:

Aaa, tylko nie wiem jak rozwiązać największy, jak dotąd, problem - gdzie zamontować radio [zlosnik] . Na razie rzucam "luzem" między siedzeniami [szalone]

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
.:SPEEDYRIDER:. pisze:
hmm no wiesz nei jestem biegly w tym temacie ale w 2 dni temu tez kupiłem sobie CB bo wybieralem się do rodziny a szkoda mi było placić mandaty. Kupiłem Alana (Midlanda) 100 plus, zarzem z anteną magnetyczną. Za komplet zapłąciłem 200zł, bo kupiłem od kolegi który używał ja 2 razy :) Musze tylko powiedziec że Cb przydaje się dlatego je polecam :)

Ja również używam Alana 100+ z dobrą długą anteną z uchwytem magnetycznym. Za nowy komplet zapłaciłem ok. 500zł. 100+ to bardzo proste radyjko, ale do gadania i namierzania absolutnie wystarcza.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

teope pisze:
jeśli chcesz używać radia w krajach UE to musisz nabyć radio z FMami, w PL uzywa sie AMów (FM np w D)

Czyli dla mnie unideny odpadają bo mają tylko AM...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00