MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam! mam pytanie :otoz chcialem wymienic sobie elementy pulpitu na takie drewnopodobne nie wiem czy sa to jakies naklejki czy faktycznie cos co przypomina drewno ale napewno wyglada o wiele ladniej niz te czarne paski z tworzywa sztucznego czytalem na forum ze cos takiego mozna zakupic ale nie doczytalem sie gdzie ?? Mam prosbe czy ktos kto zna temat moglby podpowiedziec gdzie to mozna znalezc? A moze jakis internetowy sklep wysylkowy??Dziekuje za pomoc!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A może jednak zakupisz prawdziwe drewno do w 123 i nie będziesz sobie "cyganerii" w aucie urządzał? Wybacz, ale z oklejaniem Benza takim g****m chyba ( oby...) trafiłeś na złe forum :evil: :evil: :evil:

Ps. Wpisz w googlach, a napewno coś znajdziesz. Popyt na wiejski tuning w Polsce jest wielgachny, więc z podażą też kłopotu być nie powinno :evil:

Wybacz szorstkość mojej wypowiedzi, ale drewno podobne naklejki i klasyczne, w mniejszym lub większym stopniu, Mercedesy to dwa różne światy...

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Przemek chyba pomylil dwie sprawy, więc może najpierw krótkie wyjaśninie, że pasek, o którym myślisz ORYGINALNIE jest drewniany, nie drewnopodobny i akurat jeśli chodzi o sam pasek, to nie jest to jakiś wielki wysilek, żeby go zdobyć. Jeśli jednak nie wyjmiesz calości z jednego auta, trzeba się liczyć z różnicami w odcieniu poszczególnych elementów, ale i tu można sprytnie dobrać fragmenty.

A i racja, że odpustowo - cygańskim ozdóbkom z internetu imitującym luksus przelomu lat 70- i 80-tych mówimy zdecydowane nie [no]. I po stokroć lepiej będzie wyglądalo prawdziwe drewno ZEBRANO w 1. serii niż chińska imitacja WURZELHOLZ'a.

Tytuł:
wiarus senior

Małe sprostowanie, te panele nigdy nie są "drewniane", tylko są to listwy pokryte fornirem. W W114 listwy są z aluminium, nie wiem, jak w Beczkach.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

PK2 pisze:
nie wiem, jak w Beczkach.

Ale ja wiem i zapewne, dużo bardziej obeznany z w 123, (me: how) też, że w "beczkach" te listwy są z DREWNA!
Zatem-
PK2 pisze:
Małe sprostowanie
-jest tu "niemało" chybione :-?

Tytuł:
swój chłop

Skąd ja to znam? [zlosnik] [zlosnik] Dopiero co uporałem się z drewnem w swoim QP. Tu masz link: http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=18236
I dobrze koledzy napisali. TO JEST DREWNO a nie jakiś fornir. W USA to może taki "obciach" przejdzie bo tam nawet "zabytkowe" meble Ludwik XVI sa z plastkiu. A u nas na szczęśćie jeszcze jest Europa [smiech]

Generalnie nic drewnopodobnego nie zakładaj, bo będziesz miał "wiochę" w środku zamiast elegancji. Zainwestuj ok. 50 zl za cały pas i wymienisz sobie na nowiutki pięknie błyszczący. NIE MA PORÓWNANIA! Naprawdę. Okleina drewnopodobna to dla mnie osobiście fototapeta z górskim strumieniem lub palmami w salonie w domu (mam nadzieje, że nikogo nie obraziłem) czyli festyn aż zęby bolą [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Koledzy, boję się, że nie wiecie, co mówicie, pisząc o fornirze :-)

Pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

PK2 pisze:
Koledzy, boję się, że nie wiecie, co mówicie, pisząc o fornirze :-)

Ja tez mam podobne wrazenie.

Tytuł:
swój chłop

Hmmm, to ciekawe dlaczego po zdjęciu starych listw na odwrocie jest GOŁE DREWNO i te dwie pękniete listwy jakie miałem złamały się jak drewno, mają drzazgi jak drewno i nawet jeszcze pachną jak drewno? Z nowymi jest dokładnie tak samo... Czyżby nauka wyprodukowała idealny substytut drewna a mi nic nie powiedzieli??? A w temacie napewno nie jestem tak obeznany jak koledzy... Radunio czy me:how ;)

---- Ex W124 QP "Nietoperz" -----

--------- W140 "Helga" -----------

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mimo, że mają drzazgi, na odwrocie jest gołe drewno, nadal jest to FORNIR i nie jest to broń Boże żaden substytut drewna.

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Heh..
Od początku. PK2, do momentu napisania przez Ciebie postu zdradzającego Twoją obawę, poza Tobą tylko kolega Frozen.Vodka pisał o "fornirze", więc skąd liczba mnoga w Twojej wypowiedzi:
PK2 pisze:
Koledzy
??
Skoro, jak słusznie zauważasz:
PK2 pisze:
nie wiem, jak w Beczkach.

po co piszesz w tym wątku skoro dotyczy od właśnie W 123 i właśnie tego nie wiesz??!! W ramach spamu, jak mniemam?

Napisałeś że listwy w 114 są z aluminium. Ja z kolei nie mam pojęcia o tym, więc nie spieram się w tej kwestii, ale kiedy piszę, że listwy w w 123, konkretnie moim egzemplarzu-co do niego mam pewność, są drewniane, to znaczy, że właśnie z tego materiału zostały wykonane. O ewentualnym pokrywaniu ich fornirem bądź ich litej budowie się nie wypowiadałem.

FORNIROWANE LUB NIE I TAK BĘDZIE TO PRAWDZIWE DREWNO!!!!Bo listwy te, choć mogą być pokryte innym gatunkiem drewna, są same w sobie wykonane z tegoż materiału- DREWNAStąd stwierdzenie: " Listwy w w123 są drewniane".

Tytuł:
postmajtek

ok dzieki za wyczerpujace odpowiedzi!! Z imitacji drewna rezygnuje!! Ale nikt nie napisal gdzie mozna kupic takie rzeczy.

Tytuł:
Klubowicz

Przemek Sz pisze:
ok dzieki za wyczerpujace odpowiedzi!! Z imitacji drewna rezygnuje!! Ale nikt nie napisal gdzie mozna kupic takie rzeczy.

Np na allegro, szrocie itd, ale jak zobaczysz cene kompletu to wrocisz do oklein [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przemek Sz pisze:
Ale nikt nie napisal gdzie mozna kupic takie rzeczy.

Bo pytałeś o naklejki drewnopodobne a nie o jedynie słuszne drewienko ;) Odwiedzaj podforum Giełda- wpisz w "Kupię" stosowne ogłoszenie [ok] No i wertuj oferty na allegro. Drewniane elementy często się tam pojawiały. Zobaczysz jaki będziesz zadowolony, kiedy już uzbroisz swoją w 123 w takie prawdziwe, drewniane listywy :)

Życzę owocnych poszukiwań i sukcesów podczas montażu [ok]

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

Oczywiście wszystko jest wyjaśnione. Z tym, że wydaje mi się, że kilka paneli w W123 jest jednak z plastiku pokrytego fornirem. Mam tu na myśli np. ten wokół lewarka biegów czy też wokół ogrzewania.

Załączam przykład (?). Jeśli coś mieszam, to proszę specjalistów (:-)) o sprostowanie.

Pozdrawiam

Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00