MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 12:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
Hej

Jedna jedyna prośba do wszystkich tutaj !!! Proszę abyście szanowali się nawzajem i nie obrażali innych bez przyczyny. OK??!!
Mamy tutaj jednynie pozytywnie dyskutować i wymieniac się swoimi doświadczeniami. Za niesubordynacje będę rekwirował Wasze /8 [zlosnik]

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Tak samo może zgnić niezabezpieczone W 123 czy W 124 czy inne auto w tym przedziale cenowym, a już na pewno w przedziale wiekowym /8. Poza tym egzemplarz za 8 000 PLN nie będzie wolny od korozji.

124 jednak ma mniejsze szanse, bo ocynkowane jest.
Za 8tyś faktycznie będzie już nadjedzone, na 99% podpicowane do sprzedaży z adnotacją "po remącie" (znowu przesadzam [hehe]).

Cytuj:
Jeśli kupi egzemplarz niezajechany na śmierć to nie będzie się psuł.

Coś zawsze trzeba robic, niezajechany może też miec sparciałe gumki i szereg niespodzianek. Wiek robi swoje. Nie mam na myśli totalnych awarii, ale drobne usterki. Tego nie da się uniknąc.

Cytuj:
A czemu uważasz, że to są bajki?

Bo popatrz na mój podpis. Ty masz obecnie swoje drugie auto, a ja ... nie chce mi się liczyc, bo w podpisie są tylko MB i jedno śmigiełko. W mojej obecnej 115, którą znasz, poszło na start sporo kasy, bo n.p. trzeba było wymienic sprzęgło, a tego kowal nie zmota.

Cytuj:
/8 są tanie w eksploatacji i dowodem na to jest ich popoluarność i bycie numerem 1. na taksówkach w Polsce lat 80-tych. A naprawi byle kowal, oczywiście z różnym skutkiem, ale takie są realia (niestety).

Ja tych realiów nie neguję, tylko nienawidzę.
IMO nie ma Mercedesów tanich w eksploatacji, o ile mówimy o prawidłowej eksploatacji. Tani to jest Golf 2 diesel.

Cytuj:
Nie wiem co masz na myśli pisząc "stan OK", ale przypomij sobie ile dałeś za swoją dwusetkę i powiedz z czystym sumieniem czy nie była w oryginalnym stanie i ile wymagała prac mechanicznych i czy nie dałoby się nią jeździć na codzień???

Dałem 6tyś. Na dzień dobry: nowe sprzęgło, wszystkie poduszki, przegubiki do sterowania skrzynią, naprawa i regulacja gaźnika, akumulator. Korozja to inna historia, szczegółowo opisana na osp. Po zlocie zaczęły się stuki w zawieszeniu, ale tego jeszcze nie robiłem, bo jest w renowacji.
IMO szkoda jej by było do codziennej jazdy, a przednia lampa i tak by wypadła - razem z teczką z bagażnika. Chyba, że nie wozi się teczki w bagażniku (na kanapie nie polecam bo ukradną).

Wiem - znowu bawię się w "ogrodnika" (przesadzam).

Cytuj:
Powtarzam raz jeszcze - największym problemem /8 jest korozja ze względu na wiek i brak systematycznego zabezpieczania antykorozyjnego!!!

A do codziennej jazdy auto powinno byc wolne od korozji, zwłaszcza w punktach konstrukcyjnych.

Cytuj:
Racja - nie powinien, ale naprawiał (niestety)!

HWDK że tak powiem... [hehe]

Cytuj:
Bukol od kiedy Tobie jest szkoda samochodów? [zlosnik] Ze mnie zawsze się nabijałeś [hehe] ...

Zawsze mi było szkoda - o ile jeszcze przypominały samochody i rokowały nadzieje ;)

Cytuj:
Póki co nie ma problemów z częściami do W 115.

Zwracam uwagę na "póki co". Jeżeli dalej /8 będą robiły za woły robocze, to "póki co" nastąpi niebawem.

Cytuj:
Jeśli już to 220 D.

wg statystyk produkcyjnych tak, ale wg ogłoszeń to jednak 200d.

Cytuj:
Do jazdy na codzień historia i tabliczki nie są niezbędne.

Nie są, ale ułatwiają konwersację z sierżantem w razie kontroli, co przy przemieszczaniu się "niezbyt leciwym" zabytkiem w stanie "do jazdy" może byc częste.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
HWDK że tak powiem...

i tym co im nadają robotę !

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
swój chłop

JEEEZU LUDZIE
SADZAC PO REAKCJACH TO WSZYSCY JESTESMY PRZEPRACOWANI

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MATHIEW pisze:
JEEEZU LUDZIE
SADZAC PO REAKCJACH TO WSZYSCY JESTESMY PRZEPRACOWANI

Eeee taaam. My z Łukaszem tak lubimy...[hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ludzie, ja tak naprawdę jeszcze nie wyjechałem z garażu po 4 letniej renowacji i już wychodzą pierwsze kwiatki. Wtopiłem sporo pieniędzy w moje auto (a i tak poszedłem w kilku miejscach na skróty [szalone] ) i wydaje się być dość dobrze zabezpieczone przed czynnikami pogodowymi, jednak różnice temperatur, zmiany wilgotności robią swoje a co dopiero po zimie :o ! Po tak solidnej renowacji nie oznacza to, że kosztów już nie poniosę, koszty będą, ale zdecydowanie niższe – typowo eksploatacyjne i związane z poprawkami. U Ciebie Ghost2255 przy startowej kwocie powiedzmy 8 tyś nakłady będą rosły w tempie geometrycznym, nawet przy pomocy kowala szacuję, że koszt napraw wyniesie zdecydowanie więcej niż solidna renowacja od podstaw. Zbrzydnie ci jazda tym autem, jeśli będziesz chciał robić w nim wszystko na odwal i jak najtaniej a co gorsze jazda takim autem będzie bardzo niebezpieczna! Sorry, takie sa realia.
Kupuj beczkę, to wg mnie to najlepsze rozwiązanie [usmiech] . Jak zgnije to kupisz następną [cool]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
arbies pisze:
Ludzie, ja tak naprawdę jeszcze nie wyjechałem z garażu po 4 letniej renowacji i już wychodzą pierwsze kwiatki.

No niestety tak już jest że stare auto zawsze może nas zaskoczyć jak widać nawet tak zrobione jak Twoje. Te pojazdy które wystepują na wystawach ludzi poprostu trzymają w cipłych suchych pomieszczeniach i wtedy jest szanasa aby zabytek zachował stan praktycznie idealny. Przy normalnej eksploatacji zawsze jest coś do zrobienia trudno.

arbies pisze:
Jak zgnije to kupisz następną

To wydaje się być najlepszym rozwiązaniem mimo wszystko.

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

na razie zbieram dutki, ale na wydatki mieszkaniowe. Jak mi się wszystko wyprostuje w tej materii, to będę myślał o jakimś normalnym samochodzie, bo chwilowo posiadam jedynie urządzenie do przemieszczania(marki nie wymienię, bo się wstydzę :oops: ).
Rzeczywiśćie z praktycznego punktu widzenia zaczynam brać pod uwagę beczkę, bo nawet na Allegro czasem pojawia się jakś o zachęcającym wyglądzie dużo poniżej 10tys. zł.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

ghost2255 pisze:
chwilowo posiadam jedynie urządzenie do przemieszczania(marki nie wymienię, bo się wstydzę :oops: ).

Tu się nie ma co wstydzic, najpierw potrzeby pierwszego rzędu np. mieszkanie a dopiero potem czas na fanaberie - to bardzo rozsądne i logiczne podejście z Twojej strony. Popieram!
Ps
Cenię sobie mądrych ludzi.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jeszcze jeden aspekt sprawy, maksymalnie egoistyczny [hehe]: 114/115 to już zabytki, części do nich będzie coraz mniej, o dobre blachy czy tapicerki już teraz jest trudno. Dlatego wykorzystywanie dobrych części do reanimacji trupa, po to by jeździć zimą uważam za złe.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dorzucę swoje trzy grosze. Cały sezon letni od marca/kwietnia gdzieś do listopada jeżdżę prawie codziennie swoją stoczternastką i chwalę ją sobie [ok] Daje to naprawdę sporo przyjemności i nie jest okupione wysoką awaryjnościa czy innymi nieprzyjemnościami. Jedyne co boli, to zużycie niektórych elementów wynikające z eksploatacji, ale nie traktuję swojego auta jak okazu muzealnego, w końcu gdzie jak gdzie, ale na drodze właśnie czuje się ono jak ryba w wodzie [cool]

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00