MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 6:50 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mają ludzie pomysły ,i kasę.Gość przerobił W126 SEC-a na SLR ,podobno w sposób profesjonalny.
http://forum.streetracing.pl/viewtopic.php?t=1879

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wszystko się zgadza. Mój agent ubezpieczeniowy, który też jest maniakiem MB, mówił mi o tym jakiś rok temu, że w Krakowie jest gość, który na bazie SEC'a robi ręcznie SLR'a. Miał z nim swego czasu kontakt. A teraz udało mi się wreszcie zobaczyć fotki tego samochodu. Jestem pod wielkim wrażeniem. Ale na ulicy tego jeszcze nie widziałem :(

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Już kiedyś widziałem to autka, kiedy był on jeszcze "w trakcie budowy"... Gratuluję pomysłu i zaangażowania !!! Ciekawe ile kasy gość musiał w to włożyć... Poza tym na pierwszym zdjęciu w tle też stoją ciekawe egzemplarze...

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gość ma łeb...I naprtawde ma zdolności w morde...Ale swoją drogą jakbym miał tyle siana do wyj... za przeproszeniem, to bym zrekonstruował gullwinga...

PS: To tak jak zrobić seicento z malucha, tylko pytanie, co drożej wyjdzie [bo i tak nie bedzie to nigdy oryginalne seicento]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Może już ktoś robi SL300.Kiedyś na forum MMC ktoś szukał szczegółowych informacji technicznych na temat tego modelu ,bo zamierzał robić replikę.
W przypadku tego SLR ,mnie najbardziej interesuje sprawa techniczna ,jak zrobił blachy ,reflektory ,dzwi otwierane do góry ...ect.
W tym przypadku jest to o tyle trudne ,ze model wejdzie do produkcji za rok .I nic się nie kupi w ASO.

MB artykuły prasowe cz1

MB artykuły prasowe cz2

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Valentine, wystarczyło poczytać to forum, do którego dałeś link [zlosnik] Piszą tam o tym, że reflektory (przód i tył) były robione na zamówienie w jednej z krakowskich firm. Jeśli ktoś będzie budował drugą replikę, to formy do lamp już są [zlosnik] Drzwi są na siłownikach pneumatycznych. Felgi są nieoryginalne, bo te od SLR nie są jeszcze dostępne w sprzedaży. Ciekawe, czemu ?? ;) 8)

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Zajebista mistyfikacja! Nie dajmy sie zwariować. W Polsce producentów aut to my nie mamy!! :(

1.Przedstawiane auto jest perfekcyjnie wykonane-blachy bez fałd, idealne światłocienie, detale super-perfekcja.
2.Jezeli autko miałoby byc zrobione z SEC 500 88' to podziwiam silnik przedstawiony na zdjęciach na dołączonej stronie internetowej ;) .
3.Klapa bagażnika ma od wewnątrz zbyt profesjonalną budowę-otwory, przetłoczenia itd; to samo pas przedni.
4.Brak jakichkolwiek widocznych szczegółów z SECa-zegarów, przełączników itd (tylko klamki troche pachną Berchettą)

Panowie! Wierzę w zdolności naszych mechaników ale ręcznie Rolls Royców to my nie zrobimy ze względu na kasę!!! Moze ktoś u nas robi replikę ale to nie ona. W tle istotnie stoją merce, ale jest też nieotynkowany dom i wiejskie komórki.

Auto jest niesamowite i tłumaczę to sobie tak, ze koleś (widać po jego stronie internetowej ma "związek" z Austrią-blachy audi A4) ma znajomego który ma możliwość jeżdzenia prototypami przedprodukcyjnymi. Założył polskie blachy, troche zdjęc, rozgłos i "przecieki" -i jest gość ;) Piszą o nim w gazetach [zlosnik]
Udziela sie w gronie "tuningowców" (troche znam takich ludzi), a dla nich takie bajerowanie to pożywka i codzienność.

Podziwiam umiejętności marketingowe Matschke'a!!!

Jezeli nie mam racji to od dzisiaj-jestem dumny z polskiej motoryzacji!!! I jest to olbrzymi komplement dla domniemanego wykonawcy Roberta [oczko]

Ostatnio zmieniony czw mar 20, 2003 9:10 am przez Wrobel, łącznie zmieniany 4 razy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

PS. Widziałem ostatnio w Gdyni czarną 126 z przodem "okularnika"-dziwna :o ale dobrze wykonana 8)
Ale to nie sensacja bo firma Bella (czy coś takiego) robi takie rzeczy od dawna. [cool]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Już kiedyś widziałem to autka, kiedy był on jeszcze "w trakcie budowy"... Gratuluję pomysłu i zaangażowania !!! Ciekawe ile kasy gość musiał w to włożyć... Poza tym na pierwszym zdjęciu w tle też stoją ciekawe egzemplarze...

Idzik, moze znajdziesz jakiegos linka gdzie widziales etap budowy tego autka? Az wierzyc mi sie nie chce ze mozna cos takiego samemu zrobic.
Poza tym zastanawia mnie skad sa elementy typu swiatla (tył), szyby. Sa pewne drobne roznice z oryginalem ale i tak nie ma to wiekszego znaczenia, jedynie wydaje sie jakis krotszy.
Pozdrawiam
Futrzak

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Futrzak pisze:
Idzik pisze:

Idzik, moze znajdziesz jakiegos linka gdzie widziales etap budowy tego autka? Az wierzyc mi sie nie chce ze mozna cos takiego samemu zrobic.
Poza tym zastanawia mnie skad sa elementy typu swiatla (tył), szyby. Sa pewne drobne roznice z oryginalem ale i tak nie ma to wiekszego znaczenia, jedynie wydaje sie jakis krotszy.
Pozdrawiam
Futrzak

Alleluja!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wrobel pisze:
Jezeli nie mam racji to od dzisiaj-jestem dumny z polskiej motoryzacji!!! I jest to olbrzymi komplement dla domniemanego wykonawcy Roberta [oczko]

No to od dziś będziesz dumny z polskiej motoryzacji. [zlosnik] To auto faktycznie istnieje.

Futrzak pisze:

Przejrzyj sobie dokładnie całe to forum, do którego jest link. Tam są odnośniki do stron, na których są fotki z budowy samochodu. Światła i szyby były robione na specjalne zamówienie (o tym też tam jest).

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
No to od dziś będziesz dumny z polskiej motoryzacji. To auto faktycznie istnieje.

Masz jeszcze jeden jakiś tak silny argument? [zlosnik]
Cytuj:
Przejrzyj sobie dokładnie całe to forum, do którego jest link. Tam są odnośniki do stron, na których są fotki z budowy samochodu. Światła i szyby były robione na specjalne zamówienie (o tym też tam jest).

Bardzo dokładnie to przestudiowałem. Odnośniki istotnie są... i tyle. Jest jedno zdjęcie gotowego egzemplaża (bez szyb),po lakierce, zakurzonego w małym garażu. Były tez zdjęcia z budowy, filmy ale... jakoś sie zapodziały. Jest chłopak, który twierdzi ze widział jak robili częsc tapicerki w zakładzie ale właściwie to widział...jego kumpel.

Chłopak który wywołał post i zamieścił zdjęcia tak właściwie to:
Cytuj:
sam jeszcze nie widzialem tego autka na zywo po koncu roboty, ostatnio bylem na jesien 2002 u Roberta i widzialem go jak wygladal przed lakiernikiem............
juz sie nie moge doczekac mojego przyjazdu do Krakowa, zeby zobaczyc to cudo
z Robertem rozmawialem tylko krotko, bo jestem w tej chwili w Wiedniu

A tytułowy Twórca Robert :
Cytuj:
proporcje nie sa inne, sa co do centymetra identyczne z oryginalem
Robert byl wtedy na wystawie, gdzie stal ten prototyp i mierzyl wszystko............ na tych zdjeciach tylko tak wyglada jakby byl mniejszy

Mistrzostwem świata jest właśnie taki obmiar, ze porównując zdjęcia jednego z prototypów i "polskiej kopi" nawet fałdy blachy są podobne. I miło ze ktoś pozwolił mu TAK DOKŁADNIE obmierzyc prototyp na wystawie.
Mimo wielkiej euforii i olbrzymiej ilości pompatycznych wypowiedzi, i ździebka niescisłych technicznych MOIM zdaniem to mistrzowska bujda.

Ps Na jednym z zamieszczonych linków jest inny prototyp SLR, a może to kopia "naszego". [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Poza tym prototypy zawsze trochę róznią sie od siebie zanim wejdą do produkcji.
Widziałem juz kilka replik w zyciu i samochodów limitowanych (Bugatti EB110, AC Cobra, Karman,Ferrari itd+Polskie prototypy fabryczne i przeróbki) i uważam, że niektórych szczegółów o których pisałem wyżej po prostu sie nie wykonuje ze względów ekonomicznych i logicznych, jezeli auto ma byc w 1-kilku egzemplażach. Stąd mój sceptycyzm.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

OK, Wróbel. Specjanie dla Ciebie (chociaż nie tylko [zlosnik] :lol: ) znajdę miejsce, gdzie ten samochód parkuje w Krakowie i zrobię jego zdjęcia. Może to Cię przekona.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop

co do prawdziwego SLR to czytalem w jakiejs amerykanskiej gazecie
wywiad z panem WYCLEAF JOHN (taki raper) ktory ma kolekcje ok 40 samochodow min Gullwinga albo McLarren F-1 (600 koni,chyba 20 sztuk na swiecie :o ) i jego teraz najwiekszym mazeniem jest zdobycie mercedesa SLR, ale z tego co on mowil to jest tylko jedna sztuka 'w obiegu' i kupil ja Donald Trump za 1000000$ !!!! z tego co pamietam to na kanale FashionTV pewnego razu pokazywali bal Bilonerow na ktorym w srodku basenu(na jakiejs podstawei) stal SLR, chyba pan Trump wlasnie z tej okazji zrobil to przyjecie(o modeleczkach nie bede wspominal :oops: ). Tak wiec nie sadze zeby ktos sie wybral tak sobie do polski samochodem za milion zielonych i sobie robil fotki z polska rejestracja

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00