MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 2:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Kowal pisze:
Przykład na własnej beczce:
Jak rozbiłem białą beczkę to żeby odzyskać ubezpieczenie OC, sprzedałem ją bratu (napisaliśmy umowę) pokazałem ją w ubezpieczalni, oni wypłacili kasę, brat nigdzie nie zgłaszał umowy (czyli uległa zniszczeniu i zapomnieniu....) [zlosnik] A teraz beczka (rozbita) jest nadal moja ale już nie ubezpieczona. Nie jeżdżę nią po drogach więc nikt się nie czepia. Ubezpieczalnia nie zgłasza faktu sprzedaży auta a umowę ma tylko do własnego wglądu. No to by było na tyle [zlosnik]

Taki numer nie wszedzie, wydaje mi sie, przejdzie.
Rowniez na wlasnym przykladzie. Sprzedalem we wrzesniu auto i poszedlem do ubezpieczyciela (PZU Inspektorat Sopot) po zwrot nadplaconego OC (zostalo prawie dziesiec miesięcy). Babka wziela umowe do reki, poczytala i powiedziala, ze jest ok, ale najpierw musze te umowe zarejestrowac w referacie komunikacji.
Wniosek: auto bedzie w ten sposob musialo byc przerejestrowane. Nie wiem, czy nie wiaze to sie czasem z koniecznoscia ponownego ubezpieczenia czy nie... czy jesli bedzie stalo sobie spokojnie pod grusza, nikt sie do tego nie przyczepi.

Pozdrawiam

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Zapomnialem o ciekawszej sprawie.
Mianowicie wrocilem do babki z PZU, radosnie polozylem jej umowe kupna-sprzedazy pojazdu na biurku i czekam ile mi kasy wyliczy z powrotem.
A ona myk myk do komputera, wstukala numery rejestracyjne no i zadowolona, ze nic nie dostane.
Dlaczego? Otóż auto bylo rozbite przez siostre (w stanie "rozbitym sprzedane"), z auta wiele nie zostalo, wiec szkoda byla likwidowana z AC. Dlatego. Tok rozumowania PZU: petent dostal juz kase z AC wiec ma forse w kieszeni, wiec nie damu mu wiecej, co najwyzej fige z makiem. Inaczej tego wytlumaczyc nie potrafie.
Przeciez nie chcialem zwrotu nadplaconego AC tylko OC. Co ma piernik do wiatraka?!?

Pozdrawiam raz jeszcze

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
Klubowicz

mroziu pisze:
A w ogóle to poweinno być tak jak w Niemczech - płaci się składkę od MOCY, przykład: moja beczka 2400 a tylko 72 PS-y, w124: 2200 i 170PS (????? bo w katalogach 150) a za w124 mniejsze OC, a czym sie szybciej rozbije?

Wyjscie: zółte blachy.... (moja misia jeszcze 4 lata....)

W niemczech skladki OC za samochod nie placisz od mocy, dotyczy to jedynie motorow. Samochody z silnikami diesla sa drozsze od benzyniakow, bo robia wiecej km i wieksze ryzyko. Za MB diesla z 75KM, zaplacisz OC 2-3 razy wieksze niz za Polo z 90KM, w zaleznosci od ubezpieczyciela. Cena OC w najwiekszym stopniu zalezy od ubepieczyciela, zadeklarowanej liczyby przejechanych km (min 7tys do 60 i powyzej - to kosztuje kilka razy wiecej niz min wartos) i modelu auta. I nie pisz, ze powinno byc tak jak w Reichu, bo jakby bylo tak samo to bys placil za w124 200D, bez znizek i startujac od poczatku 3000 tys Euro, a wiec lwia czesc wartosci swojego auta i to tylko za OC.

Tytuł:
Klubowicz

Konik pisze:
Cześć

Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem każdy "normalny" pojazd jeżeli jest zarejestrowany MUSI być ubezpieczony w ramach OC. To jest pewne. Istnieje w Polsce Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.

Witam

A to juz jezdza u nas "nienormalne" pojazdy :o

Konik pisze:
"Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG) jest kolejną przewidzianą prawem instytucją, która zabezpiecza interesy osób ubezpieczonych.

Przeczytaj dokladnie - kolejna instytucja- czyli poprzednie nie zabezpieczaja interesow - kolejne tym bardziej nie beda [zlosnik]

Konik pisze:
Co ważne: auto może stać w stodole, nie istnieć, czy co tam sobie jeszcze wymyślicie jeżeli jest zarejestrowane MUSI być ubezpieczone. Funusz jest żywo zainteresowany swoimi dochodami i w tym celu współpracuje z Wydziałem Komunikacji oraz firmami ubezpieczeniowymi. Jeżeli ubezpieczenie kończy się, a właściciel nie ubezpieczył auta, ubezpieczalnia przesyła info do UFG. I nie ma tłumaczenia, że auto nie jeździ.

Nie wiem, czy kolega slyszal o centralnej bazie pojazdow, a raczej o probie jej stworzenia od 10 lat [zlosnik] Bez takiej bazy i polaczenia do niej wydzialow komunikacji jak i ubezpieczycieli to co napisales jest nie mozliwe do wykonania, przy tej liczbie "normalnych" pojazdow.

Konik pisze:
Nie istnieje też, już czasowe wyrejestrowanie auta.

Dokladnie i nie wiadomo dlaczego, w Niemczech nie ma klopotu z wyrejestrowanie i zarejestrowaniem. Pewnie wynika to z tego, ze w dniu kupna rejestrujesz auto na siebie i dopiero jedziesz, nikt nie sprzeda Ci auta z jego tablicami. Co kraj to obyczaj

Konik pisze:
Osoba, która sprzedała auto ma obowiązek zgłosić fakt sprzedaży w Wydziale Komunikacji. Do momentu zgłoszenia lub zarejestrowania auta przez nowego właściciela obowiązek ubezpieczeniowy i odpowiedzialność z tytułu posiadania pojazdu ciąży na "starym" właścicielu.

Przyjemności
Konik

Nie wiem, czy to sie zmienilo, ale niedawno nie byl to obowiozek. Jesli sprzedales auto to dla swietego spokoju mogles zglosic fakt sprzedazy, jesli nie zglosiles to lepiej trzymac kopie umowy jakby cos sie stalo.
Obowiazek ciazy na starym wlascicielu chyba tylko do 30 dni od daty sprzedazy - w tym czasie nowy nabywaca musi zarejestrowac auto. Sa tacy, ktorzy tego nie robia. Moze dlatego Niemcy, sprzedaja wyrejestrowane auta.

Konik pisze:
Róbta co chceta - jak mawia Owsiak.

Ja swoje wiem. Wolę zgodnie z prawem i swoim sumieniem. :-)

Pozdro
Konik

Co do sumienia to sie zgodze, co do prawa to uwazaj, bo niedlugo zapisza w ustawie kolor papieru toaletowego jaki masz uzywac. Prawo ma to do siebie, ze mozna go interpretowac na wiele sposobow, po tym co robi GUC, mozna dojsc do wniosku, ze mozna interpretowac zgodnie ze swoim widzimisiem - jesli ma sie odpowiedni mantad wladzy, a ten widzimis jest nie raz skrajnie oddmieny od rozumienia innych osob - ogolu?

Konik pisze:

Widzę, że nie ma sensu wdawać się w dyskusję. Często przeradza się ona w pyskówkę. Postanowiłem, że nadal z przyjemnością będę odpowiadał na pytania, na które znam odpowiedź, nadal chętnie będę pomagał w miarę moich możliwości. Nie będę jednak zajmował stanowiska. Przynajmniej na tym forum.

Z szacunkiem
Maciej

Zawsze dobrze zajac jakis stanowisko, chocby kontrowersyjne. Problem, o ktorym piszemy wynika z braku mozliwosci wyrejestrowania pojazdu i pozniej jego ponownego zarejestrowania. Jest przyszlowie, ze chytry podwojnie placi, ale kto tu jest chytrym ubezpieczyciel, czy ..... no wlasnie? [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
2. Czy jezeli od pewnego czasu ubezpieczam sie w nowej firmie, to musze stara o tym powiadomic? Tak tylko dla pewnosci...

Musisz. Gdy ja to robiłem to najpierw mnie w Warcie poprosili abym poszedł do PiZetJu i się od nich wypisał i przyniósł do Warty papierek z potwierdzeniem tego.
Mike_THE_GR8 pisze:
Dowiadywałem się o to w PZU i mówili o miesięcznym okresie wypowiedzenia. A może zależy to od firmy ?

Powyższe robiłem na dwa dni przed końcem okresu ubezpieczenia. Było to trzy lata temu i do dziś PZU nic ode mnie nie chce...
Ale to było 3 lata temu wię może coś się zmieniło... [zlosnik]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie ! Na co te klotnie ?
Powtarzacie te pytania... czytajcie uwaznie poprzdnie posty gdzie sa umieszczone odpowiedzi. Sam Wam tez wrzucilem sciezke do przepisow odn. OC obowiazkowego pojazdow mechanicznych. tam sa wyczerpujace odpowiedzi. Po co te dewagacje, sprzeczki, przekrzykiwania sie...
Spojrzcie na zrodla :)
Pozdrawiam
N.
Ps. CYTUJĘ:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 marca 2000 r.
(Dz. U. z dnia 10 kwietnia 2000 r.)
"w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów. "

§ 7. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu, nie później niż na jeden dzień przed upływem dwunastomiesięcznego okresu, na który umowa ubezpieczenia OC została zawarta, nie powiadomi pisemnie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, przyjmuje się, że została zawarta kolejna umowa na okres następnych 12 miesięcy.

dotyczy zgloszenia pisemnego o wypowiedzeniu ubezpieczenia w starej firmie
i wtedy jesli mamy "dziure" w ubezpieczeniu a nie powiadomilismy ZU (zakladu ubezpieczeniowego) i zawrzemy po tej dziurze z inna firma ubepieczenie, to niestety bedziemy musieli zaplacic ubezpieczenie za czas tej dziury...
(bynajmniej ja tak to rozumie :) i tak ogolnie jest)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00