MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 8:51 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

agaj666 pisze:
Croolick, za takie słowa pocieszenia to ci sie należy...........garść śrutu;),bo to i święta niedługo i pasztecik sie przyda.........;) [lanie]

Mam podobnie ale ja znam przyczyne.
Moze miales wymieniana chlodnice ? Moze masz nieoryginalna (tak jak ja - [pytanie] szukam oryginala od M104 3.0 manual !! [pytanie] )

Nie wiem czy masz klime w aucie czy nie ale warto by bylo karcherem przejechac po obu chlodnicach. Pewnie duzo syfu z nich wyleci.
Problem jest taki ze plyn w chlodnicy zaczyna sie mocno grzac.. zwieksza swoja objetosc i wywala go poprzez wezyk w korku ktory to sluzy do wywalenia poza auto zbednej ilosci plyny chlodniczego. Kaluzy nie ma bo plyn goracy w trakcie postoju nie wyleci a podczas jazdy ciezsko tak owej szukac. Im bedzie cieplej tym moze go wiecej znikac.

WDB 124 051 1B 426153 :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A mam takie pytanie jakie są negatywne skutki dłuższej jazdy przy walnietej uszczelce pod głowicą ? bo jestem ciekaw

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

KeyJey pisze:
Problem jest taki ze plyn w chlodnicy zaczyna sie mocno grzac.. zwieksza swoja objetosc i wywala go poprzez wezyk w korku

Aaaa racja, racja! Ten problem tesz przerabiałem w tymże samym Poldolocie.
Na A4 pod Wrocławiem ( większe prędkości ) spod maski zaczęło dymić. Jak otwarłem to sie okazało, że zbiorniczek wyrównawczy jest cały "spuchnięty" i wywala płyn przez korek. Wraz ze stygnięciem poziom opadał. Ja się jechało tak 80-90km/h to jeszcze chłodnica dawała rade przełknąć to co podaje pompa. Powyżej setki zabawa z wywalaniem płynu na zbiornik zaczynała sie od nowa. Osiwiałem bo myślałem, że to po raz kolejny uszczelka a ja student i z kasą cienmiutko było.
Pomogła wymiana chłodnicy na używaną ze szrotu. [zlosnik]
P.S.
Czy tym samym mogę prosić o zamianę garści śrutu na pęczek marchwi? :roll:

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
wiarus junior

Naści tu Croolicku marchieffki :)
Chłodnice mam orginalne a co do brudu to fuktycznie, trzeba by wjechać w jaką głęboka kałużę....
Autko mi się nie grzeje chociaż czasami prawa noga jest mocno wyprostowana:) Po mieście też spoko jest,zero przegrzewania.Obserwowałem zbiorniczek i nie jest zalany płynem.Wczoraj dolałem niecałe 0,5 literka pod korek niemalże.Ciekawe co bedzie i kiedy.
Zeby nie było za wesoło to zdechł mi akumulator definitywnie.Na szczęście pod Makro więc tylko musiałem wrócic. Kupiłem nasz jakis CAR JACK 54 Ah z dobrym prądem rozruchu za 150 zeta.Obok stał Bosch Silver 2x droższy z mniejszym prądem rozruchu ale olałem.Nie bedzie zapewne służył 2 x dłużej.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

janus pisze:
A mam takie pytanie jakie są negatywne skutki dłuższej jazdy przy walnietej uszczelce pod głowicą ? bo jestem ciekaw

Ciągłe przegrzewanie silnika, nie służy dobrze jego wytrzymałości, podobnie jak ciągle ładujący się płyn chłodniczy do cylindrów. Jak wydmuchało to nie czekaj tylko wymień :)

Tytuł:
wiarus junior

Cóż..........niechybnie czeka mnie wymiana uszczelki i przy okazji uszczelniaczy zaworków.
Teraz czekam na sugestie odnośnie warsztatu gdzie robią DOBRZE I TANIO:).
Klamoty kupować samemu (gdzie DOBRZE I TANIO?) czy zostawić wszsytko w rękach mechanika?
Są różnice cenowe między PL a De?Warto zawracać sobie tym ( i forumowiczon nadganicznym) głowę?

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
wiarus senior

agaj666 pisze:
Wczoraj dolałem niecałe 0,5 literka pod korek niemalże.Ciekawe co bedzie i kiedy.

no jak ty lejesz pod sam korek plynu chlodzacego to sie nie dziw ze go ubywa :roll: :lol:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Cóż..........niechybnie czeka mnie wymiana uszczelki i przy okazji uszczelniaczy zaworków.

Ja miałem całkiem inna przyczynę ubytków. Mi ubywało tylko w mroźne dni ... problemem był jeden z węży, który stwardniał na stare lata i lekko ciekło przy takim plastikowym trójniku. Nie zdażyłem wymienić tego węża bo przyszła wiosna i nie cieknie (ale pamietam).
Radzę na razie wstrzymać sie z remontem góry silnika i poszukać, gdzie cieknie.
Dobrym patentem jest zalanie (chociaż częściowo) płynem PETRYGO. Płyn ten ma bardzo dobrą właściwość, że w miejscach, gdzie cieknie (nawet w postaci pary - jak ktoś pisał) barwi na jasny kolor - bardzo łatwo zdiagnozować dziurę - szczególnie taką co się ujawnia przy wyższym ciśnieniu chłodziwa (brak kałuzy).

Tytuł:
wiarus junior

aegm pisze:
agaj666 pisze:
Wczoraj dolałem niecałe 0,5 literka pod korek niemalże.Ciekawe co bedzie i kiedy.

no jak ty lejesz pod sam korek plynu chlodzacego to sie nie dziw ze go ubywa :roll: :lol:

Obserwowalem koreczek i nie ma na nim sladow wyrzucania plynu.Za to czasami silnik zachowuje sie tak jakby mu jeden garnek nie palił.Takie łagodne dygotki czasami czuje.

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00