MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 11:34 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Z tego co mi wiadomo, to trzeba duuużo cierpliowści i samozaparcia przy dochodzeniu swoich żądań od UFG. U nich ponoć jest jeszcze gorzej niż w "kochanym" PZU.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

A w ogóle to poweinno być tak jak w Niemczech - płaci się składkę od MOCY, przykład: moja beczka 2400 a tylko 72 PS-y, w124: 2200 i 170PS (????? bo w katalogach 150) a za w124 mniejsze OC, a czym sie szybciej rozbije?

Wyjscie: zółte blachy.... (moja misia jeszcze 4 lata....)

Tytuł:
wiarus junior

Oj Szanowni "Kombinatorzy"

Popatrzcie na to co piszecie i pomyślcie. Z jednej strony nie chcecie płacić, z drugiej jakby Wam kolo wjechał Tico w d... to by Was krew zalała i zaraz potem dostalibyście zawału jakby się okazało, że nie ma OC. Zaraz potem czytam, że: "trzeba duuużo cierpliowści i samozaparcia przy dochodzeniu swoich żądań od UFG. U nich ponoć jest jeszcze gorzej niż w "kochanym" PZU." Płacić nie, wziąć tak. Z pustego w próżne i Salamon nie naleje.

Ja również nie cieszę się kiedy trzeba płacić. Ale co zrobicie? NIC. I jeszcze raz NIC.

DURA LEX, SED LEX.

A pomysł z OC "od człowieka" zrazu nie wydał mi się tak dobry jak po chwili przemyślenia. Brawo RobGas!!! W końcu to Odpowiedzialność Cywilna. Można narobić szkód nie tylko autem. Tylko trzeba by ubezpieczyć WSZYSTKICH korzystających z ulicy. Również pieszych. Rowerzystów. Woźniców. I kogo tam jeszcze.

Dziś rozmawiałem z kolesiem, któremu pijany pieszy wtargnął na jazdnię. Odbił się od auta, wpadł pod drugie i zszedł. Pomijam tragiczny wątek utraty życia i drugi tragiczny, życia z takim obciążeniem. Ale oba auta zostały nieźle poobijane. I kto ma za to zapłacić. Nawet gdyby przeżył.

No dobra dość tych wywodów. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy OC. A ci co jeżdżą bez aktualnego OC niech się trzymają z dala od Konika.

Maciej

Tytuł:
wiarus junior

Wypowiedzi kolegów troche źle skleciłeś, ponieważ przedstawiłeś to tak jakby wypowiedział się jeden człowiek a nie trzech.
Konik pisze:
DURA LEX, SED LEX.

Drogi Macieju, mnie też nie podabały y się sytuacja bezprawia ale mamy demokracje i możemy wypowiadać się również co do prawa jakie nas obowiązuje, nie oznacza to że skoro ono jest to jest słuszne.
W swojej "mowie" zaznaczyłem, ze ubezpieczenie OC w tej postaci jest kolejnym nałożonym na nas podatkiem a nie świadczeniem polegającym na naszej i innych ochronie. Wszystko to jest d;la mnie chore, po co ludzi oszukiwać!? przecież składki ZUS również są podatkiem (jak chcesz się wyleczyć to i tak musisz zapłacić, bo szpital dostanie pieniądze za opiekę nad chorym gdy on zejdzie).
Miło i że po chwili zmieniłeś swoje zdanie
Cytuj:
A pomysł z OC "od człowieka" zrazu nie wydał mi się tak dobry jak po chwili przemyślenia. Brawo RobGas!!! W końcu to Odpowiedzialność Cywilna
[usmiech]
Cytuj:
...pijany pieszy wtargnął na jazdnię ... oba auta zostały nieźle poobijane. I kto ma za to zapłacić.

właśnie, dowiedz sie czy ktoś zapłacił za szkody. Bo w myśl tego OC co funkcjonuje to pieszy powinien mieć ubezpieczone buty [oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Konik: początkowym zamysłem tego tematu był fakt, że posiadam teraz dwa samochody, natomiast żadnym z nich w najbliższym czasie nie będę się poruszał po drogach - obydwa są do remontu i będę z 2-ch składał jeden. Ten stan potrwa pewnie z pół roku. W związku z tym nie bardzo mam ochotę płacić ubezpieczenie za samochody, z których korzystać NIE BĘDĘ ! Nadmienię, że w moim przypadku OC za 1 samochód za pół roku to około 600 PLN. W sumie 1200PLN za to, że samochody będą remontowane...... Tylko o to chodziło. Napiszę wyraźnie: ZAMYSŁEM TEGO TEMATU NIE BYŁA JAZDA BEZ OC PO DRODZE, TYLKO ZAPRZESTANIE PŁACENIA NA CZAS REMONTUM KIEDY SAMOCHODY PO DRODZE PORUSZAĆ SIĘ NIE BĘDĄ !!!!

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus junior

Spokojnie panowie.

Widzę, że temat schodzi w złym kierunku. Nie jest moim zamiarem urazić kogoś z Was.

Czasem słowem pisanym ciężko jest wyrazić dokładnie to co się myśli.

Pomysł RobGas'a uważam za dobry. Chociaż jak by wszystkich ubezpieczali to był by to pewnie kolejny podatek. Czyż nie?

Mike_THE_GR8 zrozumiałem o co pytasz w temacie, podałem Ci wyczerpującą odpowiedź. A Ty to kwitujesz: "Chyba jednak skorzystam z porady Kowala i sprzedam samochód (na papierze ). A co będzie dalej to zobaczymy."

Bez komentarza.

Widzę, że nie ma sensu wdawać się w dyskusję. Często przeradza się ona w pyskówkę. Postanowiłem, że nadal z przyjemnością będę odpowiadał na pytania, na które znam odpowiedź, nadal chętnie będę pomagał w miarę moich możliwości. Nie będę jednak zajmował stanowiska. Przynajmniej na tym forum.

Z szacunkiem
Maciej

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Konik, nie chciałem Cię urazić. Przepraszam. Jednak z wszytskich podanych możliwości zapewne wybiorę właśnie tą, którą zaproponował Kowal. Nie stać mnie na zapłacenie prawie 1300PLN "za nic". I być może nie będzie to do końca zgodne z przepisami, ale taki już mój wybór.
Zgodzę się, że słowem pisanym czasem ciężko jest dokłądnie wyrazić to, o co chodzi. Taka już specyfika dyskusji internetowych ;) Ale proszę, nie obrażaj się o to, że ktoś postąpi inaczej, niż Ty byś postąpił w podobnej sytuacji. To nie o to tu chodzi.

"Z partyjnym pozdrowieniem" [zlosnik]

Mike

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
kombatant

Konik pisze:
Nie będę jednak zajmował stanowiska. Przynajmniej na tym forum.
Maciej

Zabraniam!!!!! [zlosnik] Nie zajmowania stanowiska. [zlosnik]

A tak na powaznie. Wydaje mi sie, ze problem jest rozwiazany przez prawo, ale niestety tylko polowicznie. Przeciez mozna auto wyrejestrowac na czas remontu i nie placic za OC. To jest pierwsza polowa. Druga to zarejestrowanie z powrotem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Szanowny kolego "Ocet" nie da sie wyrejestrowac samochodu na czas remontu. Jedyna mozliwosc to odsprzedanie samochodu lub jego zezlomowanie. Tak wedlug prawa mozna to zrobic i nie ma innej mozliwosci.
Propozycja jest taka: aby zaoszczedzic troche kasy nie trzymajcie sie Panowie kurczowa starej i niekoniecznie nowoczesnej firmy Pzu. Na rynku ubezpieczeniowym jest wiele innych firm, ktore oferuja OC (nawet z ZK -ziel.karta) w innych pieniadzach.

:( o czyms mialem jeszcze napisac, ale wypadlo mi zglowy

Tytuł:
swój chłop

Witajcie,
Wlasnie w zwiazku z tym, ze u mojej MB szykujue sie remont i od miesiacajuz stoju nie ruszona, a zbilza sie nieuchronnie termin zaplaty drugiej raty OC zadzwonilem do swojego szwagra, ktoru "robi" w ubezpieczeniach (Allianz). Polskie prawo, jak wspominali koledzy powyzej nie przewiduje w swoich kodeksach mozliwosci tymczasowego wyrejestrowania, czym rozni sie od wielu wielu panstw europejskich :(
My "Polaczki" musimy kombinowac :oops:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilo pisze:
Propozycja jest taka: aby zaoszczedzic troche kasy nie trzymajcie sie Panowie kurczowa starej i niekoniecznie nowoczesnej firmy Pzu. Na rynku ubezpieczeniowym jest wiele innych firm, ktore oferuja OC (nawet z ZK -ziel.karta) w innych pieniadzach.

Przy ubezpieczaniu 200D planuję właśnie zmienić ubezpieczyciela. W końcu to nie AC i to nie ja będę się użerał z odebraniem kasy [zlosnik] Żartowałem. Tak serio to muszę znaleźć coś tańszego. Na szczęście 200D jest z 1976 roku [zlosnik]

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

i pamietajcie, ze wypowiedziec umowe OC mozna najpozniej dzien przed koncem starego ubezpieczenia i najlepiej w formie pisemnnej
a nie jak to ktos opisal "miesiac" wczesniej

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzwoniłem dziś do "źródeł". Oto, co się dowiedziałem w Wydziale Komunikacji:
Samochód jest uszkodzony, nie ma przeglądu. Bez przeglądu nie mam szans na rejestrację. Przeglądu nie zrobię niesprawnym samochodem. Więc póki co nie mam szans na przerejestrowanie samochodu. Więc nie mogę go również ubezpieczyć. Czyli sprawa prosta i legalna. I nic mi za to nie grozi - tak powiedziała pani w WK. I nie jestem kombinatorem ;) :lol: - choćbym chciał to i tak nic z tego.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilo pisze:
i pamietajcie, ze wypowiedziec umowe OC mozna najpozniej dzien przed koncem starego ubezpieczenia i najlepiej w formie pisemnnej
a nie jak to ktos opisal "miesiac" wczesniej

Jesteś pewien ? Dowiadywałem się o to w PZU i mówili o miesięcznym okresie wypowiedzenia. A może zależy to od firmy ?

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
kombatant

1. Z tego co ja wiem: ubezpieczasz auto na stare blachy, a po przerejestrowaniu piszesz adnotacje na ubezpieczeniu op zmianie numerow.
2. Czy jezeli od pewnego czasu ubezpieczam sie w nowej firmie, to musze stara o tym powiadomic? Tak tylko dla pewnosci...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00