MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 12:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Kupiłem celem zamontowania w swoim - kto podpowie która to seria?
Dodam że jeśli "nieodpowiednia" (cudzysłów coby uczuć nie urazić[zlosnikz] ) będą do kupienia!!
A oto fotki:
Obrazek
Obrazek

Tytuł: Drzwiczki
wiarus senior
Awatar użytkownika

To drzwi II-go seryjne.
Gdzie to udało Ci się je zdobyć i za jaką sumę???

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
swój chłop

Dzięki za odpowiedź, ten skarb upolowałem na Allegro razem z oryginalnym tylnym błotnikiem. Cena była taka że najpierw kupiłem a potem zadawałem pytania sprzedającemu :) Mega sie ciesze że to 2 seria - autko będzie miało nową furtkę!

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

No nie powiem ładne. A orginalne one aby są? nie żadna turecka podróbka która się zachowała z czasów gdy te można było jeszcze kupić?
Wstepnie twierdze że nie ma istotnych różnic w drzwiach między I a II serią.
POza takimi jak dziurki na lusterka w pierwszoseryjnych, dziurka w ramie na śrubkę od fletnerki. Nie obadałem jedynie tego czy w drzwiach II seryjnych prowadnica przednia szyby jest montowana na stałe, czy jest elementem demontowalnym. Ale na dniach to sprawdze.
Na dowód przedstawiam przednie drzwi I seri (dokładnie serii 1,5) które o dziwo posiadają uszka do mocowania lusterka drugoseryjnego.
Obrazek

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
swój chłop

Bardziej oryginalne być nie mogą - mają naklejkę MB z różnymi fajnymi numerkami. Błotnik tak samo. Zresztą tak porządnie wykonanych blach w życiu nie widziałem, Klokkerholmy i te wszystkie inne sie chowają.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 1442573
pajouk pisze:
Zresztą tak porządnie wykonanych blach w życiu nie widziałem, Klokkerholmy i te wszystkie inne sie chowają.

Oj oj a jak Ci mówiłem tylko oryginał to nie wierzyłeś [zlosnik]

http://www.zelazko.com.pl

Tytuł:
swój chłop

Teraz już wierzę, i gdyby wsystko dało się kupić za 1/20 ceny to robiłbym remont tylko na oryginałach :):):)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Maniek pisze:
Wstepnie twierdze że nie ma istotnych różnic w drzwiach między I a II serią.
POza takimi jak dziurki na lusterka w pierwszoseryjnych, dziurka w ramie na śrubkę od fletnerki. Nie obadałem jedynie tego czy w drzwiach II seryjnych prowadnica przednia szyby jest montowana na stałe, czy jest elementem demontowalnym. Ale na dniach to sprawdze.
Na dowód przedstawiam przednie drzwi I seri (dokładnie serii 1,5) które o dziwo posiadają uszka do mocowania lusterka drugoseryjnego.

Witam,

IMO drzwi które pokazałeś to już druga seria - pierwszoseryjne mają zasadniczą różnicę: w miejscu gdzie zamontowany jest fletnerek (pod nim) szkielet drzwi dochodzi do płata zewnętrznego i jest z nim zgrzany - nie ma mozliwości włożenia jednej dużej szyby jak w 2 serii. Oczywiście drzwi z serii 2 są w pełni do wykorzystania w serii 1 - wszystko da się zamontować jak należy.
Co do prowadnic to sam muszę sprawdzić [oczko]

Pozdrawiam

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Wiesz Pioterek, okazuje się że masz rację.
To te moje drzwi są coś dziwne:
Na drzwiach Bukola 115 pierszej serii tej co jest u sebiego widać że jest pod fletnerką taka jakby półeczka i nie ma tych uszek do montażu lusterek drugoseryjnch. Obrazek
Obrazek
Zdjęcia pochodzą rzecz jasna z OSP [oczko]
Chwilowo zaczęłem wątpić że ta moja kombi to 1 seria ale przecież 220D w nadwoziu pod zabudowe wystepował tylko w pierwszej serii (115102). Drzwi są orginalne jak w mordę strzelił bo są na nich oznaczenia nr zabudowy robione przez Binz-a, poza tym to co pokazałem na zdjęciu to resztki orginalnego malowania samochodu - niebieski z białym pasem pomiędzy listwą drzwiową a szybami.
Zgłupiałem :roll:
Może samochody z serii 1,5 miały już drzwi od serii 2 ?????????????
A może takie siupy robili tyko w nadwoziach pod zabudowę. ???????

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Czasem i mi się zdarzy mieć rację. [oczko]
Zwróciłem uwagę na tę różnicę jak kiedyś podczas dawnej naprawy blacharskiej odkryłem, że z lewej strony mam u siebie przednie drzwi z 2 serii i w dodatku tylne też okazały się być już wymienione (inny kolor pod warstwami farby) - musiał być uderzony lewą stroną bo i próg zmienili. Też szukałem kolorów oryginalnych pod farbą i na bank do listy blach wymienionych dodać muszę jeszcze maskę - jak na tyle lat to trzy elementy odkręcalne to mało. Prawe przednie drzwi mam na 100 % oryginalne pierwszoseryjne, a moja 230 to seria 1,5 (dokładnie 3 lipca 1972 zjechała z taśmy - właśnie dostałem dzisiaj datenkartę [cool] ), zatem twierdzę, że do tej daty napewno nie montowali drzwi drugoseryjnych, ale może pod koniec produkcji tak, chociaż musiałoby to już być IMO raczej w lipcu '73 roku raczej, żeby było to prawdopodobne.
Maniek nie łam się - może ktoś kiedyś wymienił drzwi na nowe i zrobił im oryginalne malowanie? A te oznaczenia Binz'a jakoś w cudowny sposób przeniósł na nowe drzwi? [oczko] Cuda się zdarzają. [oczko]

Pozdrawiam

S202 C250T TurboDiesel Sport ASB '97
W202 C180 Esprit ASB '93 - ex

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Nie łamie się. Wszystko wskazuje na to że moje auto opuściło wytwórnię BINZ z drzwiami drugoseryjnymi jako samochód serii 1,5. (seria 1 i 3/4... :lol: ) Przyjżałem się jeszce raz i jest to nieprawdopodobne by ktoś bawił się w podmianę. Kolor kredki/ołówka którego użyto do napisów w Binzie, ba nawet charakter pisma są te same co w przypadku napisów na spodniej częsci dachu. Mogła nastapić jedynie jakaś podmiana u Binz-a. W każdym razie komplet nowych drzwi drugoseryjnych które kupiłem paradoksalnie będzie orginalniejszy niż drzwi pierwszoseryjne. Oczywiście przybrany w elementy pierwszej serii ;)

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

No to dziś już jestem pewien. Ostatnie 115 serii 1,5 miały już blachy drzwi 2 serii. Oto dowód: drzwi jak widać drugoserujne i brak jest dziurki w ramce szyby w którą się wkręca wkręt mocujący ten trójkącik dla lusterka drugoseryjnego
Obrazek

A oto i dziureczka której w tamtej ramce nie było
Obrazek

Mała weryfikacja daty produkcji mojego kombiaka
Obrazek
Obrazek
i już wszystko jasne skąd jest kierownica nowego typu. Czyli ostatni zrzut I serii

I na koniec ciekawostka której bym nie podejrzewał. Szyby tylnych drzwi też są inne w zależności od serii. Seria 1 miała dłuższą listwę na szybie, zaś w drugoseryjnych były te szyny krótsze. Za tym idą też różnice podnośników bo inny jest rozstaw otworów mocujących szynę szyby. Więc jak byście kiedyś zieniali szybę w drzwiach tylnych TO NIE JEST WSZYSTKO JEDNO KTÓRA TO SERIA!!!
No i zdjątko dla zilustrowania problemu (na spodzie szyba 1 serii a na niej szyba 2 serii)
Obrazek

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00