Było,było.
Webastoman pisze:
Witam serdecznie Szanowne grono specjalistów mercmaniaków.
Co jakiś czas zwracam się o pomoc na forum i jeszcze nigdy się nie
zawiodłem. Może i tym razem ktoś mnie oświeci.
Nie dojeżdża do końca mój szyberdach elektryczny. To znaczy owszem dojeżdża ale nie dobija do dachu jest tak jakby opadniętyna końcu. Nie wiem czy jest to sprawa prowadnic (sa nasmarowane) czy też tzw miśków po bokach szyberdachów a może coś się przytarło i nie dojeżdża.
Z góry dziękuje za pomoc i dobre rady
Pozdrawiam
Czesc Kolego,
Sprawa jest bardzo prosta
Unoszenie na końcach szyberdachu działa na następującej zasadzie: w końcowej fazie domykania dachu, gdy sie zasunie i natrafi na opór,linka pchająca przesuwa sie do przodu wypychając go w górę poprzez dwa (po obydwu bokach), dwuprzegubowe "palce". Wiem, ze to mało obrazowe, ale nie wiem jak to wytłumaczyć lepiej, bez pokazywania. I właśnie te palce(blaszki) sie blokują w przegubach i dach nie dobija; czasami może byc ze uszczelka sie podwinęła ale to widać po rozebraniu.
Naprawa: musisz odsunąc dach odkręcić chromowane nakładki na prowadnice od góry i wyjąć szyberdach (trzeba go wypchnąć do góry i wcisnąć przycisk az sie wysunie do końca linki); dach sie wyjmuje przez górę! a nie jak niektórzy spece twierdzą, ze to mnóstwo roboty, bo trzeba zdjąć podsufitkę;po obydwu stronach są te palce; ja je zdjąłem i lekko rozwierciłem, można je tylko nasmarować, ale lepiej przynajmniej otworki i ich ośki przetrzeć papierem ściernym i nasmarować; jak będą juz swobodnie chodzić, to wpuścic linkę w jej kanał, dopchnąć do konca i włączyć otwieranie dachu tak aby załapał i złożyć go do kupy
Powodzenia!
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Ok 2-3h pracy jezeli śruby nakładek sie odkręcą bez problemu

Ps. Przyda Ci sie dodatkowa osoba do przytrzymania dachu przy wyjmowaniu; ja robiłem to sam i sobie dach ździebko porysowałem
Acha! Oczyść i nasmaruj tez linkę, bo ja tego nie zrobiłem (ok 2 lata temu) i dach zamyka się w książęcym tempie-szczególnie po deszczu!
Powodzeniaaaaa